Vlog & Blog – het leven op Spitsbergen

Before Article

Vlog 1 – Een inkijk in het leven op Spitsbergen

Tijdens het Green Buildings Congres 2018 zullen er verschillende keynotes zijn over duurzaamheid, circulariteit, innovaties en ondernemersschap. Maar er is meer: dit jaar zullen namelijk een drietal jonge ondernemers en onderzoekers aanwezig zijn om hun ervaringen te delen. Marlon de Haan (21) is daar één van. In de weken richting het congres deelt zij met ons haar ervaringen op Spitsbergen, waar zij onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering. 

Dit keer een blog én een vlog waarin ik jullie meeneem in de onderzoeken en het leven hier!
Lezen wat ik nog meer heb gedaan? Dat kan hier.


Het sociale leven op Spitsbergen

Ny-Ålesundis een bijzonder dorpje. Het heeft een permanent inwonersaantal van ongeveer 30, maar in de zomer groeit dit naar ongeveer 130 personen. Het is een internationaal onderzoekscentrum, maar het sfeertje voelt soms als een gezellig dorpsfeest.

Iedereen die hier woont eet in het gezamenlijk gebouw, waar drie keer per dag een buffet klaar staat. Tijdens het ontbijt kunnen we meestal kiezen tussen havermout, brood met beleg of yoghurt. De lunch is het meest uitgebreide maaltijd op de dag met keus tussen warme en koude gerechten. Kliekjes van de avond ervoor worden hier bijvoorbeeld ook op gemaakt. Het diner wisselt van gekookte aardappels en diepvriesgroente, tot chili con carne en curry’s.

De lokale bar 

Eens in de drie weken komt er een boot met vers eten. Dan kunnen we weer genieten van komkommers, tomaten en allerlei vers fruit. De eerstvolgende vrijdag nadat deze boot is gekomen, wordt het evenement Taco 3000 georganiseerd. Dan kunnen de inwoners genieten van hardlopers die drie keer hetzelfde rondje van een kilometer lopen door het dorp. Wie het snelst is wint en krijgt de eer en een winnaarsriem. Deze moet de winnaar vervolgens met trots dragen tijdens het diner; dan worden er volop taco’s en wraps gegeten!

Overigens, denk niet dat de Taco 3000 de enige sport is die wij hier kunnen uitoefenen. We hebben een sportzaal waar de mogelijkheden uitgebreid zijn: zaalhockey, basketbal, boulderen, en heel veel fitnessapparatuur. Er wordt wel eens een hockeywedstrijdje georganiseerd waar iedereen bij welkom is. Als je hebt gesport, kan je genieten van de sauna’s.

Het hoofgebouw, waar we onder andere eten

Het leukste vind ik toch hoe goed sport hier wordt gevolgd. Hier zijn mensen van allerlei nationaliteiten: Zweden, Duitsers, Fransen, Engelsen, noem het maar op. Tijdens de wedstrijd van het WK voetbal, tussen Zweden en Engeland, zaten er verschillende mensen van de landen naast elkaar te kijken. Ook zijn hier verschillende mensen die Tour de France goed bijhouden.


De komende weken vertel ik over mijn ervaringen met het klimaat en milieu hier. Meer lezen over de onderzoeken van het Nederlands Poolstation? Kijk op www.poolstation.nl.

Marlon de Haan

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email