Innoveren en samenwerken: zo maakt de Unica Foundation samen met CFP Green Buildings impact in Nepal

De samenwerking tussen CFP en Unica bestaat inmiddels zo’n 10 jaar. Logisch dus dat CFP de Unica Foundation van Unica een warm hart toe draagt. Het is een samenwerking met grote impact in Nepal en ver daarbuiten. De Unica Foundation zorgt voor de lokale infrastructuur, CFP ondersteunt met kennis en financiële middelen om de projecten te realiseren. Het resultaat? Meer gelijkheid, betere gezondheid en een duurzamere economie door innovatie.    

De Unica Foundation

Edwin Koers van de Unica Foundation werkt al 15 jaar bij Unica en heeft een van de grootste valkuilen van technisch ontwikkelingswerk scherp in het vizier. “De grootste valkuil is dat je iets bouwt en een paar jaar later werkt het niet meer, zijn er onderdelen gestolen of is een installatie niet goed onderhouden. De Unica Foundation pakt het daarom anders aan. Wat wij mensen leren is vissen met een eigen hengel. We geven ze de techniek én de opleiding, waardoor ze zelf door kunnen ontwikkelen. Onze eerste projecten zijn 15 jaar geleden opgeleverd, en alles functioneert nog steeds.”

De impact die de Unica Foundation daarmee maakt is groot. In totaal zijn er ruim 75 projecten gerealiseerd, waarbij 25.000 Nepalezen direct geholpen zijn. Indirect zijn er met de projecten nog veel meer mensen geholpen, naar schatting ruim 250.000 mensen. Een aantal van deze projecten zijn door CFP omarmd en gerealiseerd.

“Waarom de projecten van de Unica Foundation zo effectief zijn? Het loopt goed omdat we daar onze eigen, lokale projectleiders hebben opgeleid. We zijn als het ware een franchise voor projecten. CFP maakt gebruikt van de infrastructuur die wij hebben opgezet om hun eigen projecten in Nepal te omarmen.”

– Edwin Koers, sponsormanager Unica Foundation

Projecten van CFP in Nepal

CFP is diverse projecten gestart om de leefomstandigheden in Nepal te verbeteren. De projecten worden door de lokale bevolking zelf uitgevoerd. Ook is een team van CFP’ers en klanten naar Nepal gegaan voor de oplevering van die projecten. Enkele jaren later is de impact goed zichtbaar in de verschillende dorpen.

Bram Adema, CEO van CFP Green Buildings, zegt hierover “Onze missie is om alle gebouwen en woningen ter wereld te helpen verduurzamen. In de afgelegen dorpen in Nepal zijn bewoners de eerste 4 uur bezig met water halen en de volgende 2 uur met hout sprokkelen. Daardoor blijft er te weinig tijd over voor school, het maken van producten met een hoge toegevoegde waarde en voor duurzame ontwikkeling. We zijn erg blij met de samenwerking met de dorpen, met de lokale organisaties Red Cross Nepal en Shanti Griha en met Unica Foundation. Alleen dankzij oprichter Daan van Vliet en het team van de Foundation hebben we deze projecten kunnen doen”.

Enkele voorbeelden van de Unica Foundation waarbij CFP een rol heeft mogen spelen zijn:

#1 Tangting: toeristische trekpleister

Voorheen waren inwoners van de lokale Nepalese gemeenschap Tangting beperkt in hun verdienmogelijkheden, met enkel de keuze tussen legerdienst of arbeid in het Midden-Oosten; nu groeit het toerisme daar, met wandelroutes, homestays en winkels, waardoor werkgelegenheid wordt geboden en families kunnen blijven zonder te migreren. Meer over dit project lees je hier.

Acht donateurs en CFPers hebben dit project in Nepal bezocht. Lees hier meer over hun ervaringen.

#2 Schoon drinkwater voor de Kiratikhola gemeenschap in Nepal

In Kiratikhola blijven inwoners worstelen met waterproblemen en langdurige zoektochten naar schoon drinkwater, wat vooral vrouwen en kinderen treft. Gelukkig heeft het Waterproject Sanitaire Voorzieningen en Hygiëne (WaSH) gezorgd voor veilig drinkwater en betere gezondheid en hygiëne. Daarnaast is er een ‘People empowerment project’ uitgerold, waarin de gemeenschap meer leert over hygiëne en over ecologisch leven. Meer over dit project lees je hier.

#3 Metallic Improved Cooking Stove Installatieproject

De Sabet-gemeenschap in Kaski verbeterde de kookomstandigheden voor 60 arme gezinnen door de introductie van verbeterde kookapparatuur en praktijktraining over het gebruik van de fornuizen. Hierdoor werd de luchtvervuiling binnenshuis verminderd en de gezondheid verbeterd. Het aantal benodigde verpleegsters in de regio kon hierdoor flink verminderd worden, volgens het Rode Kruis. Meer over dit project lees je hier.

Ontwikkelingssamenwerking door middel van innovatie

Het ontwikkelingswerk in Nepal is op zichzelf niet innovatief. Sterker nog: je gaat terug naar de basis. Maar volgens Edwin Koers zit het innovatieve hem in de uitvoering van de projecten. Edwin: “Wat we willen bereiken, is een optelsom van 1+1 = 3. En daarvoor moet je innovatief denken. Een voorbeeld: We hebben een project gerealiseerd waarbij we een dorp hebben voorzien van oplaadbare zonnelampen. Dit zorgde voor meer veiligheid en productiviteit na zonsondergang. Maar dat was niet alles. In de praktijk werden kinderen overdag op pad gestuurd om de batterij op te laden (wat een aantal uren duurt). Door het laadstation om de lampen op te laden naast een school te lokaliseren, steeg het schoolbezoek van 40% naar 80%. 1+ 1 = drie dus!”


Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment