Onderzoek van ING, Realo en CFP toont financiële impact van duurzaam renoveren in België

Is het vanuit financieel oogpunt interessant om een woning duurzaam te renoveren? 

Een gezamenlijk onderzoek, uitgevoerd door ING, Realo en CFP Green Buildings, biedt een verhelderend inzicht in de financiële voordelen van duurzaam renoveren in Vlaanderen. Dit onderzoek richtte zich specifiek op de vraag of het rendabel is om een woning te upgraden van label F naar label D of A, en welke financiële implicaties dit met zich meebrengt. 

Als basis voor het onderzoek werden twee online tools gebruikt. Aan de ene kant speelde de Sustainable Buildings Guide, ontwikkeld door CFP Green Buildings in samenwerking met ING, een cruciale rol. Deze tool, beschikbaar voor alle ING-klanten in België, stelt gebruikers in staat om met minimale kennis van duurzaamheid aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. Door minimale invoer van gegevens krijgen gebruikers inzicht in hun huidige Energieprestatiecertificaat (EPC) en welke stappen nodig zijn om naar label D of A te komen. 

Volgens Floor Rekers van CFP Green Buildings biedt de Sustainable Buildings Guide inzichten gebaseerd op 20 jaar consultancy-ervaring, gecombineerd met Belgische wetgeving en strategische samenwerkingen met onder andere Cushman & Wakefield en Belmap. Aan de andere kant bleek Realo, een toonaangevend vastgoedplatform, onmisbaar om inzicht te krijgen in de waarde van woningen en de impact van het EPC op de huizenprijzen. 

Fabrice Luyckx, lead data engineer bij Realo, benadrukt: “We zien sinds 2023 dat woningen met een EPC-label F in waarde dalen, terwijl woningen met een EPC-label A duurder worden. Het is dus financieel steeds interessanter om woningen duurzaam te renoveren. Daarnaast zijn bouwgronden de afgelopen jaren zo’n 25% duurder geworden. Het kan dus interessanter zijn om een woning met label F te kopen en deze te renoveren, dan zelf te gaan bouwen.” Het uitgevoerde onderzoek helpt ons om de exacte impact van duurzaam renoveren verder in kaart te brengen.

De resultaten: duurzaam renoveren loont bijna altijd 

Uit het onderzoek blijkt dat duurzaam renoveren in de meeste gevallen (veel) geld oplevert in Vlaanderen. Met een upgrade van label F naar label D of A kunnen huiseigenaren aanzienlijke besparingen realiseren.  

Belangrijke bevindingen zijn onder meer:  

  • Het financiële voordeel van een energetische renovatie kan voor bepaalde woningen oplopen tot wel €57.000,-. 
  • Het financiële voordeel is groter voor rijwoningen dan voor vrijstaande woningen. 
  • De grootste winst wordt behaald bij de meest energieverslindende woningen. 
  • Bij appartementen kan het rendement negatief uitvallen wanneer wordt gerenoveerd van EPC D naar EPC A. 

Wat betekent dit voor de toekomst? 

Wouter Thierie, vastgoedeconoom bij ING, voorspelt dat de financiële voordelen van duurzaam renoveren naar verwachting nog verder zullen toenemen in de toekomst. Vooral met de verwachte verscherping van de regelgeving op het gebied van duurzaamheid. En hoewel duurzame renovaties bij appartementen momenteel een negatief effect kunnen hebben, ziet hij ook daar een positieve trend voor de toekomst, waarbij de negatieve impact steeds kleiner wordt.  


Meer weten? 

Lees het volledig rapport op de website van ING België. Voor meer informatie over het onderzoek en de Sustainable Buildings Guide kun je contact opnemen met ons

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment