De inspiratie en intrinsieke motivatie om te verduurzamen spatte ervanaf gisteren op het Green Buildings Event 2024 van CFP. Sprekers uit allerlei sectoren wisten het publiek te vermaken, aan te moedigen en te prikkelen. Met een grote berg inspiratie en nieuwe ideeën gingen bijna 400 bezoekers huiswaarts. Benieuwd wat je gemist hebt of even teruglezen wat er ook alweer aan bod is gekomen? In dit artikel gaan we langs de highlights van deze dag.
Meer weten? Lees hier alles over het Green Buildings Event.
De introtune van The Greatest Showman door de speakers, professionals uit allerlei sectoren die op het puntje van hun stoel zaten en sprekers die barstten van de energie en inspirerende inzichten: ze schetsten het decor van het CFP Green Buildings Event.
Deze 18e editie werd gehost door het hoofdkantoor van de Rabobank. Denise Notenboom, directeur Real Estate Finance, trapte af met een onderwerp dichtbij huis voor een groot deel van het publiek: vastgoed verduurzamen. Ze pleitte voor een langetermijn visie, die vraagt om nu gesprekken op te starten om duurzaamheid te integreren in financiële keuzes. Het doel? Wat Rabobank betreft is dat alle gebouwen minimaal energielabel A.
Macro-econoom Ester Barendregt pakte de microfoon over van haar collega Denise en gaf een sprekend voorbeeld wat laat zien dat een langetermijn perspectief nu actie vereist. Hoewel bijvoorbeeld de waterspiegelstijging pas na 2100 echt problematisch is en dik boven de meter uitkomt, moeten we er bij nieuwbouw van huizen nu over nadenken. De levensduur van huizen strekt namelijk tot aan deze periode.
Een van de fysieke risico’s die voor veel huizen aan de orde is, zit in funderingsproblemen. Wanneer hier transparantie over bestaat, kan een deel van de oplossing gevonden worden in de verkoopprijs van huizen. Onderzoek wees namelijk uit dat openheid over funderingsproblemen gemiddeld tot 12% prijsdaling leidt, wat overeenkomt met de gemiddelde kosten voor herstel van de fundering. Een klimaatlabel voor huizen kan zorgen voor de benodigde transparantie en zo op grote schaal uitkomst bieden. Een andere oplossing waar Ester zich hard voor maakt, is een verduurzamingsplicht bij de aankoop van particuliere woningen. Zo wordt er schaalgrootte gegarandeerd wat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van ons vastgoed.
Naast een lesje dedication deed het publiek ook interessante inzichten op over omgaan met weerstand en angsten, die ook bij verduurzaming en innovatie regelmatig om de hoek komen kijken. Bobusa veranderde van willekeurige lettervolgorde in een handig ezelsbruggetje om af en toe stil te staan en zowel omgevingsfactoren als interne gevoelens bewust waar te nemen. De kalmte die hieruit voortvloeit, geeft namelijk ruimte voor inner wisdom. Niet alleen voor astronauten is deze kalmte essentieel, het faciliteert ook helderheid, ontspannenheid en plezier voor alle niet-astronauten zo merkt Mindy in haar populaire trainingen.
De wereldwijd bekende tijdgeestanalist Christine Boland stapte op het podium met een mooie metafoor: we zijn een zware volgevreten rups geworden en moeten ons transformeren tot lichte vlinders die de ingrediënten van een rups anders inzetten. Volgens Christine moet de mens zichzelf opnieuw definiëren in relatie tot de omgeving. Het is tijd voor een metamorfose. Dat klinkt – en is – groot.
Om het wat tastbaarder te maken reikte Christine het publiek drie handvatten aan: principles of progress die de balans moeten herstellen. Een van de principes is het faciliteren van ‘meaningfulness’. Jumbo’s populaire kletskassa’s en de omkleedruimtes van McDonald’s op het station tijdens de gaypride zijn sprekende voorbeelden.
Christine moedigde als tweede principe aan om te reflecteren op de vraag hoe je waarde kunt creëren vanuit je waarden, als persoon, maar ook als merk en bedrijf. Het derde principe van symbioscene gaat voorbij aan sustainabilty en draait om thriveability: leven in balans met de natuur en gehele omgeving. Dit draait om 1 + 1 = 3 ideeën.
Als ecologe is Sterrin Smalbrugge in staat om principes uit de natuur op heldere manier te vertalen naar een nieuw duurzaamheidsperspectief voor onze maatschappij. Waar veel visualisaties van de samenleving en relaties een piramidevorm hanteren, laat Sterrin zien dat een spinnenweb een veel betere vorm is. Hoe meer draden we missen omdat dieren en mechanismes verloren gaan, hoe minder veerkrachtig het web en dus de aarde is. Sterrin heeft een schat aan de sterke voorbeelden paraat, die ze gepassioneerd deelde. Een voorbeeld zijn wolven, wiens aanwezigheid zoveel effect op de omgeving heeft dat het zelfs de stroming van rivieren kan beïnvloeden.
Wat we het web – de natuur – aandoen, doen we uiteindelijk dus onszelf aan. Op korte termijn dieren uitbannen omdat ze ons leefcomfort verstoren zorgt op lange termijn voor een minder veerkrachtige aarde.
Onderzoeksjournalist Teun van de Keuken vertelde het verhaal van Tony’s Chocolonely, wat hij oprichtte naar aanleiding van zijn programma de Keuringsdienst van Waarde. Tony’s besloot het vinger wijzen te beëindigen en zelf verantwoordelijkheid te nemen door een chocoladereep op de markt te brengen waar geen slavernij aan te pas is gekomen. Naast een inkijkje in de verregaande complexiteit van de keten, liet Teun ook zien hoe gedurfde keuzes grootschalige effecten kunnen hebben. Tony’s besloot hun USP – slaafvrije chocolade – te laten vervallen door hun innovatieve werkwijze als model open te stellen voor de hele keten. De verduurzaming is voor hen immers meer waard dan de eigen merk(groei).
Grote spelers uit de sector gingen hier in mee en zo is er echte verandering teweeg gebracht. Het slaafvrije traceerbare systeem van Tony’s is inmiddels eerder regel dan uitzondering in de chocolademarkt. Deze werkwijze kun je vertalen naar vrijwel iedere sector. Heb je een slim systeem gebouwd voor het verduurzamen van gebouwen of het monitoren van data? Waarom niet open source maken zodat je de verduurzaming van de hele gebouwde omgeving een boost geeft?
Niet alleen Mindy Howard weet wat ze wil en waar ze haar keuzes op baseert: ook Jaap Korteweg gaat een ambitieus doel niet uit de weg. Voor de geboren boerenzoon die het bedrijf van zijn vader overnam, is plantaardig eten inmiddels een no brainer. De statistieken spreken wat hem betreft boekdelen: als we 80% van de landbouwgrond gebruiken voor vlees, wat slechts 20% van onze voeding vertegenwoordigt, dan gaat er iets mis. Met De Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys ontwikkelt Jaap daarom plantaardige alternatieven die stukken efficiënter geproduceerd worden en voorzien in dezelfde (smaak)behoefte. Als het net zo lekker is, met minder milieu-impact geproduceerd wordt en veel efficiënter is: dan is vasthouden aan oude productiemethoden gewoon geen optie.
Duurzaam in één dag: dat was de titel van het 18e Green Buildings Event 2024. Mochten de sprekers op het grote podium nog niet in genoeg praktische handvatten en nieuwe motivatie hebben voorzien, dan deden de 42 (!) best practices dat wel. In subgroepen presenteerden allerlei ondernemers en professionals uit diverse sectoren concrete tips & tricks die raken aan duurzaamheid en Paris Proof worden. Van Oyster Heaven tot Pretty Plastic, Lidl, de Dutch Green Building Council, Quatt, Signify en Fairphone: ze deelden hun innovatie, werkwijze of uitdagingen
Students4Sustainability van de TU Delft brachten de inzichten uit de verschillende presentaties samen in een wrap-up. Wat hen opviel? De praktische toepasbaarheid van alle presentaties, net als de passie en intrinsieke motivatie die duidelijk voelbaar waren. True pricing als interne en externe evaluatiemethode, besproken door Ecoteers, en de aandacht voor handprint als tegenhanger van footprint, besproken door Zustaina, werden aangehaald in de wrap-up. Ook het watervrije urinoir van biocompact werd met een knipoog als geschikt cadeau voor familieleden aangeprezen, die hun eigen huizen of huisbazen inschatten als minder geschikt voor deze innovatie.’
Om op snel tempo te verduurzamen hebben we alle generaties nodig. Juist ook de nieuwe generatie. Deze Gen Z stond in de spotlight tijdens het Green Buildings Event: Christine Boland onderstreepte de compleet andere mindset van deze generatie: “Ze vragen om transparantie en het delen van fouten, in plaats van ze weg te stoppen.” De studenten van Students4Sustainability voegden daar in hun wrap-up aan toe: “We willen echt stappen zetten, dus geef ons die ruimte en help ons waar nodig.”
Meer zien van het Green Buildings Event?
We brengen het Green Buildings Event 2024 hier in beeld.