Floor Rekers deed de afgelopen maanden onderzoek naar Smart Building Technology. Ze nam bij CFP een aantal voorbeelden onder de loep, ging het gesprek aan met gebouwbeheerders en experts en onderzocht hoe Smart Building Technology optimaal geïmplementeerd kan worden bij bedrijven.
Floor studeert zowel Bouwkunde als Science, Business and Innovation. “Het is de ideale combinatie tussen enerzijds techniek en anderzijds het sociaal en maatschappelijke aspect van de gebouwde omgeving. In mijn onderzoek focus ik op Smart Building Technology (SBT). Ik zag dit onderwerp steeds vaker voorbijkomen in het nieuws, waardoor mijn interesse werd gewekt. Het onderwerp spreekt me aan omdat je met SBT goed meetbaar kunt maken hoe duurzaam een gebouw is. Van elke verandering die je doet, zie je meteen de impact. Ik was benieuwd hoe vastgoedbeheerders hier tegenaan kijken en zodoende ben ik voor mijn onderzoek bij CFP terecht gekomen.”
Groene, slimme gebouwen zijn populair. Er popt steeds meer terminologie op en ook het begrip Smart Building Technology kent vele interpretaties. “Daarom begon ik mijn onderzoek met de vraag: wat is Smart Building Technology eigenlijk? Door middel van interviews met verschillende experts probeerde ik een antwoord op deze vraag te vinden. Het antwoord bleek voor elke expert verschillend te zijn.” Op basis van al deze verschillende antwoorden kwam Floor op de volgende definitie uit:
Smart Building Technology is een zelflerende technologie die gebouwen optimaliseert ten behoeve van het comfort en welzijn van de gebouwgebruiker.
Floor: “Het verschil tussen een slim gebouw en een geautomatiseerd gebouw? Bij een geautomatiseerd gebouw moeten gebouwinstellingen door de technisch beheerder worden geprogrammeerd. Een slim gebouw heeft het vermogen om dit zelf te doen met behulp van kunstmatige intelligentie en data. Daarmee is het gebouw niet alleen geautomatiseerd maar ook zelflerend en optimaliserend.”
Smart Building Technology is dus geen opzichzelfstaand product, maar een middel voor optimalisatie. Met deze kennis in de hand ging Floor verder in gesprek met gebouwbeheerders. ‘Tijdens de interviews merkte ik dat SBT vaak wordt gezien als high-end en duur, maar dat hoeft niet zo te zijn. De complexiteit ervan en de vele mogelijke technologieën maken dat mensen vaak ook niet goed weten wat het concreet inhoudt. Maar als je dan wat voorbeelden noemt, blijkt dat het ook simpel kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je klimaatsystemen. Hier zitten geen hoge kosten aan en je hebt de gemaakte kosten vaak in maximaal drie jaar terugverdient door energiebesparing. Wat de implementatie van Smart Building Technology wél lastig maakt, is dat je te maken hebt met veel verschillende stakeholders zoals gebouwbeheerders, gebruikers en eigenaren. Als één stakeholder niet meewerkt, is het resultaat meteen minder succesvol.’
Uit het onderzoek van Floor blijkt dat de implementatie van Smart Building Technology als doel op zich, vaak niet succesvol is. ‘Start eerst met het in kaart brengen van je algemene bedrijfsdoelstellingen en onderzoek vervolgens of en hoe Smart Building Technology hieraan bij kan dragen. Door Smart Building Technology niet als doel maar als middel te gebruiken, wordt duidelijk welke technologieën voor jou relevant zijn en wat de business case van jouw specifieke oplossing is’.
Smart Building Technology bestaat niet uit één maatregel of één toe te passen technologie. Het draait om het ideale recept van technologieën, afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen. Floor neemt The Edge in Amsterdam als voorbeeld. Dit gebouw is uitgeroepen tot het meest duurzame en slimme gebouw ter wereld, heeft een BREEAM-score van 98,36% en bevat 20.000 sensors die van alles automatisch registreren en optimaliseren: ventilatie, verwarming en verlichting, maar ook hygiëne, bezetting, reistijden, beschikbare parkeerplaatsen, het stimuleren van lichaamsbeweging en ga zo maar door.
“Je kan je afvragen of al deze sensoren nodig zijn om het meest duurzame gebouw ter wereld te worden”, zegt Floor. Toch is het te verklaren waarom Smart Building Technology in The Edge op deze manier is toegepast. “Verduurzaming had in dit geval een breder doel dan alleen energiereductie, namelijk het verhogen van de aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.” Niet gek vindt Floor, want 63% van de werknemers vindt het belangrijk om in een duurzaam gebouw te werken. “The Edge is hiermee een heel interessant gebouw om inzicht te krijgen in de vele mogelijkheden die Smart Building Technology biedt. Maar onthoudt dat niet al deze technologieën voor iedereen waardevol hoeven te zijn. Blijf je bij de implementatie van Smart Building Technology dus altijd afvragen wat je oorspronkelijke doelstelling was en vind vanuit hier jouw ideale recept.”
Floor Rekers heeft inmiddels zowel een Bachelor Bouwkunde aan de TU Delft afgerond, als een Bachelor Science, Business and Innovation (SBI) aan de VU Amsterdam. Voor haar afstudeerscriptie voor SBI deed ze onderzoek naar Smart Building Technology en de implementatie hiervan in de praktijk. Haar scriptie werd beoordeeld met een 8,5.
Wil je meer weten over Smart Building Technology of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.