Serie: Uw pand verduurzamen – De woningeigenaar / huurder

Before Article

In deze serie hebben we het tot nu toe vooral gehad over zakelijk vastgoed en de kansen en uitdagingen voor het verduurzamen van deze panden. In dit artikel gaan we daarentegen in op het verduurzamen van de bestaande woonhuizen. Welke kansen zijn er en waar liggen de valkuilen? In dit artikel vertelt Youp van der Zande – consultant bij CFP – meer over wat u kunt doen als bewoner en als huiseigenaar.

De best passende maatregelen voor u

Als huiseigenaar of huurder wordt u momenteel overstelpt met aanbiedingen over niet te missen kansen in het besparen op uw energiekosten en het verduurzamen van uw woning. In dit artikel probeer ik u wegwijs te maken in de enorme hoeveelheid maatregelen die aangeboden worden aan de hand van mijn eigen ervaringen. Ik bespreek eerst de maatregelen die u als huurder al kunt nemen, vervolgens de maatregelen die u als eigenaar een mooie besparing opleveren en ten slotte de maatregelen die u daarna nog kunt overwegen.

Maatregelen voor huurders en eigenaren

Haardvuur1. Waterzijdig inregelen en de cv-ketel instellen

Door zowel uw warmteopwekking als uw afgiftesystemen goed in te regelen, kunt u tot 20% besparen op uw stookkosten zonder grote investering. Vaak is de aanvoertemperatuur van uw CV-ketel standaard op 80 graden ingesteld. Echter kunt u dit in redelijk geïsoleerde woningen verlagen tot zo’n 60 graden. Met lagere temperaturen haalt u met uw CV-ketel een hoog rendement en dus ook een besparing. Zo was in mijn woning uiteindelijk een verlaging van 35 graden mogelijk!

Daarnaast kunt u de radiatoren waterzijdig inregelen. Dit houdt in dat de juiste hoeveelheid warmte op het juiste tempo naar de juiste plek in huis getransporteerd wordt, ofwel optimale warmteafgifte. Er zijn inregelkits beschikbaar waarmee u in een zaterdagmiddag uw hele radiatorensysteem zelf ingeregeld heeft. Door een juiste inregeling van uw radiatoren voorkomt u ook in uw afgiftesysteem verspilling.

Om het rendement van uw radiatoren nog verder te verhogen, kunt u ook nog denken aan radiatorventilatoren. Door de ventilatoren op of onder uw radiatoren te laten draaien wordt gezorgd voor een snellere verspreiding van de warme lucht waardoor de aanvoertemperatuur nog lager kan worden ingesteld. De investering is echter nog wel aan de hoge kant.

 

– Youp van der Zande, consultant bij CFP

2. Energieverbruik monitoren

Een andere eenvoudige manier om verspilling op te sporen, is het monitoren van uw verbruik. Er zijn op internet diverse gratis tools te vinden waarmee u uw slimme meters kunt uitlezen. Zo ontdekte ik dat mijn elektrische boiler voortdurend aansloeg omdat deze het warm water 24/7 op hoge temperatuur warm hield.

Slimme thermostaat3. Slimme thermostaat, slimme thermostaatknoppen

Een maatregel waar u naast besparing vooral plezier van hebt, zijn de slimme thermostaat in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Door alle radiatoren in mijn huis uit te rusten met slimme radiatorknoppen, zorg ik ervoor dat alleen de ruimtes waar ik ben verwarmd worden. Zo wordt dus niet de hele woonkamer meeverwarmd omdat daar de thermostaat hangt. Over de thermostaat gesproken, door een slimme thermostaat te plaatsen kunt u verschillende tijdschema’s instellen en zelfs zorgen dat uw verwarming automatisch uit gaat wanneer u het huis verlaat.
Het allerleukste van deze spullen is natuurlijk dat u het kunt integreren in uw smart home systeem.

4. LED-verlichting

Een andere maatregel waarmee u de plank nooit kan misslaan, is natuurlijk LED-verlichting. Er zijn tegenwoordig voor alle woning-verlichting mooie LED-alternatief. De besparing bij het vervangen van bijvoorbeeld halogeenverlichting of gloeiverlichting is relatief hoog, zo’n 85%. Aangezien de aankoopprijzen de laatste jaren ook steeds lager zijn geworden is er eigenlijk geen reden meer om niet voor LED te kiezen. Zeker niet omdat het aanbod ‘slimme’ verlichting ook steeds aantrekkelijker wordt.

Grachtenpand

5. Zuinige apparatuur

Kijk ook eens naar de huishoudelijke apparatuur die u heeft staan, bijvoorbeeld die oude koelkast in de garage. Wanneer u een 20 jaar oude koelkast vervangt voor een nieuwe met goed energielabel, kunt u zo € 80 per jaar uitsparen aan energiekosten! Daarmee verdient u de investering in een nieuw apparaat sneller terug dan u denkt.

Maatregelen voor eigenaren

6. Isoleren

Als huiseigenaar is isoleren altijd de beste maatregel om mee te beginnen zowel voor uw portemonnee als voor het comfort. Spouwmuurisolatie is binnen een dag aangebracht en daarom vaak de meest rendabele van alle isolatiemaatregelen. Deze maatregel is vaak binnen 3 tot 4 jaar wel terugverdient. Vervolgens is bij huizen met een toegankelijke kruipruimte het aanbrengen van vloerisolatie voor de handige klusser goed zelf te doen. Dit bespaart ook nog eens zo’n 15% op uw gasrekening en levert u vooral ook warme voeten op. Dakisolatie is ook goed zelf te doen en levert vaak nog meer besparing op. Echter is deze klus ingrijpender en daarom ook duurder. Ten slotte kunt u ook uw glas nog verbeteren tot minimaal HR++. Van alle isolatiemaatregelen is dit echter de investering die u het minst snel terugverdient.

Om te onderzoeken of uw isolatie naar verwachting presteert, kunt u een warmtescan laten uitvoeren. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt waar uw woning warmte verliest.

7. Zonnepanelen

Ondanks het afbouwen van de salderingsregeling in de periode tot en met 2030, blijft dit onverminderd een aantrekkelijke maatregel. Door de dalende prijzen en de nog steeds stijgende rendementen blijft dit naar verwachting een maatregel die zich nog steeds binnen 7 jaar terugverdient. Ook in 2030.

Mogelijke andere maatregelen

8. Warmtescan (infraroodscan) en vervolgens kierdichting

Deze maatregel levert vooral bij oudere huizen besparing op. Voor een paar honderd euro kunt u een infraroodscan laten uitvoeren. Met deze scan worden warmteverliezen in uw woning visueel inzichtelijk gemaakt en bekijkt u uw huis eens op een andere manier. In mijn woning viel op dat de buitendeur en enkele ramen niet goed sloten. Dit was eenvoudig op te lossen met tochtstrips en dit was al snel merkbaar in het comfort.

9. Duurzame warmteopwekking

Bij duurzame warmteopwekking is de meest gebruikte variant de lucht-water of water-water warmtepomp. Dit is een maatregel die qua rendement en toepasbaarheid afhankelijk is van meerdere factoren zoals aanwezigheid van een afgiftesysteem, isolatie en beschikbare ruimte. Hierdoor is er geen kant en klaar advies te geven. Voor de ene woning is het helemaal nog niet mogelijk, bij de andere met veel aanpassingen en voor sommige woningen is het nu al erg aantrekkelijk. Het is aan te raden om eerst met de voorgenoemde maatregelen aan de slag te gaan en ondertussen de mogelijkheden voor duurzame warmteopwekking uitvoerig te onderzoeken.

10. Warmteterugwinsysteem

De balansventilatie met warmteterugwinning is niet voor iedereen haalbaar, maar daardoor niet minder aantrekkelijk. Door uw mechanische ventilatiesysteem uit te rusten met warmteterugwinning, wordt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht grotendeels hergebruikt. En dit kan zorgen voor een besparing tot 20% op uw stookkosten. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van het comfort omdat uw huis altijd goed geventileerd is, zonder uw ramen open te hoeven zetten. Hierbij moet het natuurlijk wel mogelijk zijn uw mechanische ventilatiesysteem aan te passen, uit te breiden of geheel nieuw aan te leggen. Kan dit niet, dan zijn er ook decentrale oplossingen mogelijk die geen uitgebreid buizensysteem vereisen. De kosten hiervoor zijn echter nog een stuk hoger.

Geschreven door: Youp van der Zande, consultant bij CFP

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email