Serie: Je pand verduurzamen – De woningeigenaar / huurder

In de serie “Je pand verduurzamen” hebben we het tot nu toe vooral gehad over zakelijk vastgoed en de kansen en uitdagingen voor het verduurzamen van deze panden. In dit deel gaan we daarentegen in op het verduurzamen van de bestaande woonhuizen. Welke kansen zijn er en waar liggen de valkuilen? In dit artikel vertelt Youp van der Zande – consultant bij CFP – meer over wat je kunt doen als bewoner en als huiseigenaar.

De best passende maatregelen

Als huiseigenaar of huurder wordt je momenteel overstelpt met aanbiedingen over niet te missen kansen in het besparen op je energiekosten en het verduurzamen van je woning. In dit artikel probeer ik je wegwijs te maken in de enorme hoeveelheid maatregelen die aangeboden worden aan de hand van mijn eigen ervaringen. Ik bespreek eerst de maatregelen die je als huurder al kunt nemen, vervolgens de maatregelen die je als eigenaar een mooie besparing opleveren en ten slotte de maatregelen die je daarna nog kunt overwegen.

Maatregelen voor huurders en eigenaren

1. Waterzijdig inregelen en de cv-ketel instellen

Door zowel de warmteopwekking als het afgiftesystemen goed in te regelen, kun je tot 20% besparen op de stookkosten zonder grote investering. Vaak is de aanvoertemperatuur van je CV-ketel standaard op 80 graden ingesteld. Echter kun je dit in redelijk geïsoleerde woningen verlagen tot zo’n 60 graden. Met lagere temperaturen haal je met je CV-ketel een hoog rendement en dus ook een besparing. Zo was in mijn woning uiteindelijk een verlaging van 35 graden mogelijk!

Daarnaast kun je de radiatoren waterzijdig inregelen. Dit houdt in dat de juiste hoeveelheid warmte op het juiste tempo naar de juiste plek in huis getransporteerd wordt, ofwel optimale warmteafgifte. Er zijn inregelkits beschikbaar waarmee je in een zaterdagmiddag het hele radiatorensysteem zelf ingeregeld hebt. Door een juiste inregeling van de radiatoren voorkom je ook in het afgiftesysteem verspilling.

2. Energieverbruik monitoren

Een andere eenvoudige manier om verspilling op te sporen, is het monitoren van je energieverbruik. Er zijn op internet diverse gratis tools te vinden waarmee je slimme meters kunt uitlezen. Zo ontdekte ik dat mijn elektrische boiler voortdurend aansloeg omdat deze het warm water 24/7 op hoge temperatuur warm hield.

3. Slimme thermostaat, slimme thermostaatknoppen

Een maatregel waar je naast besparing vooral plezier van hebt, zijn de slimme thermostaat in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Door alle radiatoren in mijn huis uit te rusten met slimme radiatorknoppen, zorg ik ervoor dat alleen de ruimtes waar ik ben verwarmd worden. Zo wordt dus niet de hele woonkamer mee verwarmd omdat daar de thermostaat hangt. Over de thermostaat gesproken, door een slimme thermostaat te plaatsen kun je verschillende tijdschema’s instellen en zelfs zorgen dat de verwarming automatisch uit gaat wanneer je het huis verlaat.
Het allerleukste van deze spullen is natuurlijk dat je het kunt integreren in je smart home systeem.

4. LED-verlichting

Een andere maatregel waarmee je de plank nooit kan misslaan, is natuurlijk LED-verlichting. Er zijn tegenwoordig voor alle woning-verlichting mooie LED-alternatief. De besparing bij het vervangen van bijvoorbeeld halogeenverlichting of gloeiverlichting is relatief hoog, zo’n 85%. Aangezien de aankoopprijzen de laatste jaren ook steeds lager zijn geworden is er eigenlijk geen reden meer om niet voor LED te kiezen. Zeker niet omdat het aanbod ‘slimme’ verlichting ook steeds aantrekkelijker wordt.

5. Zuinige apparatuur

Kijk ook eens naar de huishoudelijke apparatuur die je hebt staan, bijvoorbeeld die oude koelkast in de garage. Wanneer je een 20 jaar oude koelkast vervangt voor een nieuwe met goed energielabel, kun je zo € 80 per jaar uitsparen aan energiekosten! Daarmee verdien je de investering in een nieuw apparaat sneller terug dan je denkt.

Maatregelen voor eigenaren

6. Isoleren

Als huiseigenaar is isoleren altijd de beste maatregel om mee te beginnen zowel voor de portemonnee als voor het comfort. Spouwmuurisolatie is binnen een dag aangebracht en daarom vaak de meest rendabele van alle isolatiemaatregelen. Deze maatregel is vaak binnen 3 tot 4 jaar wel terugverdient. Vervolgens is bij huizen met een toegankelijke kruipruimte het aanbrengen van vloerisolatie voor de handige klusser goed zelf te doen. Dit bespaart ook nog eens zo’n 15% op de gasrekening en levert je vooral ook warme voeten op. Dakisolatie is ook goed zelf te doen en levert vaak nog meer besparing op. Echter is deze klus ingrijpender en daarom ook duurder. Ten slotte kun je ook het glas nog verbeteren tot minimaal HR++. Van alle isolatiemaatregelen is dit echter de investering die je het minst snel terugverdient.

7. Zonnepanelen

Ondanks het afbouwen van de salderingsregeling in de periode tot en met 2030, blijft dit onverminderd een aantrekkelijke maatregel. Door de dalende prijzen en de nog steeds stijgende rendementen blijft dit naar verwachting een maatregel die zich nog steeds binnen 7 jaar terugverdient. Ook in 2030.

Mogelijke andere maatregelen

8. Warmtescan (infraroodscan) en vervolgens kierdichting

Deze maatregel levert vooral bij oudere huizen besparing op. Voor een paar honderd euro kun je een infraroodscan laten uitvoeren. Met deze scan worden warmteverliezen in je woning visueel inzichtelijk gemaakt en bekijk je jouw huis eens op een andere manier. In mijn woning viel op dat de buitendeur en enkele ramen niet goed sloten. Dit was eenvoudig op te lossen met tochtstrips en dit was al snel merkbaar in het comfort.

9. Duurzame warmteopwekking

Bij duurzame warmteopwekking is de meest gebruikte variant de lucht-water of water-water warmtepomp. Dit is een maatregel die qua rendement en toepasbaarheid afhankelijk is van meerdere factoren zoals aanwezigheid van een afgiftesysteem, isolatie en beschikbare ruimte. Hierdoor is er geen kant en klaar advies te geven. Voor de ene woning is het helemaal nog niet mogelijk, bij de andere met veel aanpassingen en voor sommige woningen is het nu al erg aantrekkelijk. Het is aan te raden om eerst met de voorgenoemde maatregelen aan de slag te gaan en ondertussen de mogelijkheden voor duurzame warmteopwekking uitvoerig te onderzoeken.

10. Warmteterugwinsysteem

De balansventilatie met warmteterugwinning is niet voor iedereen haalbaar, maar daardoor niet minder aantrekkelijk. Door het mechanische ventilatiesysteem uit te rusten met warmteterugwinning, wordt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht grotendeels hergebruikt. En dit kan zorgen voor een besparing tot 20% op je stookkosten. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van het comfort omdat je huis altijd goed geventileerd is, zonder je ramen open te hoeven zetten. Hierbij moet het natuurlijk wel mogelijk zijn je mechanische ventilatiesysteem aan te passen, uit te breiden of geheel nieuw aan te leggen. Kan dit niet, dan zijn er ook decentrale oplossingen mogelijk die geen uitgebreid buizensysteem vereisen. De kosten hiervoor zijn echter nog een stuk hoger.


Wil je meer weten over je pand verduurzamen of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op of lees de hele blogserie.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings Singapore
The Hive, High Street Center 1
North Bridge Road #08-08
Singapore 179094
+65 8893-2815
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment