Serie: Je pand verduurzamen – de financier

Het verduurzamen van vastgoed wordt grotendeels verteld vanuit de vastgoed eigenaar en belegger. Maar in de verduurzaming van de gebouwde omgeving staan banken en andere financiers net zo goed voor kansen en uitdagingen. Maar wat voor rol spelen financiers precies in deze transitie? En welke stappen kan een financier nemen om ervoor te zorgen dat zijn gefinancierde gebouwen verduurzamen? Je leest er meer over in dit deel van de serie “Je pand verduurzamen“.

Duurzaamheid van toenemend belang voor financiers

Duurzaamheid speelt inmiddels een belangrijke rol in onze samenleving. Ook voor financiers speelt verduurzaming een steeds grotere rol. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  1. De veranderende wet- en regelgeving
    Wettelijk is het voor zakelijk vastgoed verplicht om minimaal label C te hebben in 2023. En richting 2030 zal de wetgeving nog verder verscherpt worden met betrekking tot duurzaamheid. Bijvoorbeeld tot minimaal energielabel A.
  2. Toenemende bewustwording bij klanten
    Klanten worden zich steeds bewuster van duurzaamheid. Dit is onder andere terug te zien aan de stijgende vraag naar duurzame bancaire producten, zoals duurzame beleggingen en groene leningen.
  3. Risicobeperkingen
    Financiers financieren doorgaans het vastgoed op basis van segment, locatie, energielabel en duurzaamheid. Hiermee wordt een risicoperceptie opgesteld. Door de veranderende wet- en regelgeving en de kans dat panden onverhuurbaar kunnen worden als deze niet voldoen aan de aangescherpte regelgeving, kan het vastgoed minder waard worden. En dit zou uiteraard een negatieve impact hebben op de waarde van de financiering.
  4. Imago
    Financiers hebben veel invloed op de milieudruk door de keuzes die ze maken op het gebied van investeringen, bellegingen en leningen. Hierdoor kan er druk ontstaan vanuit de overheid, aandeelhouders en de samenleving om verantwoord te ondernemen. Duurzame bancaire producten spelen hierin een belangrijke rol en dragen bij aan een duurzaam imago.

Financiers hebben grote impact op verduurzaming vastgoed

De vraag naar verduurzaming neemt dus toe. Maar wat kunnen financiers doen om verduurzaming te stimuleren? Financiers spelen een grote rol in de financiering van vastgoed. Banken alleen al verstrekken tientallen miljarden aan leningen voor vastgoed. Hier kunnen banken en andere financiers dus een grote impact maken.

Duurzame maatregelen van financiers

Financiers kunnen verschillende maatregelen nemen om verduurzaming te stimuleren.

  • Duurzame verplichtingen stellen aan een financiering
    De overheid stelt inmiddels al verplichtingen aan het verduurzamen van gebouwen. Financiers zouden met het verstrekken van financieringen ook moeten streven naar duurzaam vastgoed. Hierin spelen circulaire gebouwen en/of energie neutrale gebouwen een belangrijke rol. Ook kunnen erkende duurzaamheidsmaatregelen verplicht gesteld worden voor renovaties.
  • Financieel stimuleren van verduurzamen
    Om verduurzaming te stimuleren, kunnen financiers een financieel middel inzetten om investeerders en vastgoedeigenaren ervan te overtuigen dat duurzame renovatie/nieuwbouw loont. Bijvoorbeeld door het verstrekken van een groenverklaring waarmee een rentekorting wordt gegeven op de financiering.
  • Informatie verstrekken
    Financiers kunnen hun klanten helpen met verduurzamen door de benodigde informatie beschikbaar te stellen aan de hand van verschillende (online) tools. Denk hierbij aan energiemonitoring en de ontwikkelde software van CFP die door banken wordt ingezet als hulpmiddel om inzichten te krijgen in de huidige status van de portefeuille van klanten.

Verduurzamen doe je samen

Financiers kunnen een grote impact hebben op de verduurzaming van vastgoed. Maar natuurlijk kunnen zij dit niet alleen. Gebouweigenaren en huurders spelen hierbij ook een grote rol. De risico’s die financiers dragen, zijn immers ook de risico’s van de klanten. Duurzame financiering draagt daarom bij aan de verduurzaming van de algehele economie.


Wil je meer weten over je pand verduurzamen of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op of lees de hele blogserie.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment