Serie: Je pand verduurzamen – De gebruiker

De gebruikers van een pand spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van een pand. Zij kunnen ervoor zorgen dat er minder energie verbruikt wordt. Maar verduurzaming gaat niet alleen over de energie die door de meter vloeit. Het gaat ook over panden geschikt houden voor de toekomst, over comfort en over gezondheid. In dit deel van de serie “Je pand verduurzamen” vertellen we je er meer over.

Het terugdringen van energieverbruik

Een eerste stap naar verduurzaming is het terugdringen van het energieverbruik. Het energieverbruik van een pand bestaat uit twee delen;

  1. Het energieverbruik voor verwarming, koeling en andere installaties
    Deze component is met name afhankelijk van de eigenschappen van het gebouw. Bijvoorbeeld de mate van isolatie, het type installatie en of er ook opwekking aanwezig is.
  2. Het energieverbruik voor o.a. proces en verlichting
    Deze component is met name afhankelijk van het gedrag van de gebruiker. Bijvoorbeeld bezettingsgraad, werktijden, functie en gedrag.

Hoe het energieverbruik van deze twee componenten beïnvloed wordt, kan voor elk gebouw anders zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een gebouw met een Energielabel G minder energie per m2 gebruikt dan een gebouw met Energielabel A+. Kortom: een duurzaam energielabel betekent nog niet dat het gebouw duurzaam is. Dat kan pas gezegd worden als het verbruik ook duurzaam is.

10 tot 15% minder energieverbruik

Gebruik je jouw gebouw op een slimme manier of kan dat beter? Om dit inzichtelijk te maken is energiemonitoring belangrijk. Energiemonitoring laat zien hoeveel energie er op welk moment gebruikt wordt. Dit inzicht alleen al biedt u de mogelijkheid om na te gaan of het verbruik per uur logisch is bij het gebruik van het pand. Op die manier is het mogelijk om de energieverspilling in een gebouw tegen te gaan. Dit kan als snel 10-15% van het energieverbruik zijn. Dat is vaak net zoveel als wat er bespaard kan worden met technische maatregelen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen.

Verduurzaming en comfort

Verlichting in kantoor

Verduurzaming biedt vele kansen om het comfort te verbeteren en een gebouw beter aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruiker. Het vervangen van conventionele verlichting door LED is hier een voorbeeld van. LED verlichting heeft over het algemeen een hogere lichtopbrengst. Hierdoor kunnen er lichtere werkplekken gecreëerd worden, waar men prettiger kan werken. Bij het isoleren van gebouwen wordt het energieverbruik lager, maar ook de temperatuurverschillen in de ruimte worden lager. Dit verhoogt het comfort omdat er minder tocht ervaren wordt.

Verduurzaming en gezondheid

Energiezuinige gebouwen zijn niet per definitie gezonde gebouwen. Door gebouwen te isoleren en daarbij ook naden en kieren af te dichten, is er minder natuurlijke ventilatie door infiltratie. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit slechter. Door bij verduurzaming van de installaties van een gebouw ook het huidige ventilatiesysteem te optimaliseren, kan een gebouw gezonder gemaakt worden. Een concreet voorbeeld hiervan is om een warmtewiel in het ventilatiesysteem te plaatsen. Het warmtewiel wint warmte terug uit de afgevoerde lucht. Hierdoor kan er meer geventileerd worden zonder dat dit meer energiekost. Door meer te ventileren wordt de binnenlucht in het gebouw gezonder. Dat wordt ook nu weer duidelijk in deze corona-tijd.


Wil je meer weten over je pand verduurzamen of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op of lees de hele blogserie.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment