Met het oog op de aanstaande eisen die er aan gebouwen gesteld gaan worden, loont het om als gebouweigenaar voorbereid te zijn. Ga je bestaande utiliteitsbouw verbouwen of renoveren? Dan is het wel zo verstandig om dat toekomstbestendig te doen. Daarom is er de renovatiestandaard. Tot 2030 is dit een vrijwillige norm, daarna worden er hoogstwaarschijnlijk eisen gesteld aan renovaties van utiliteitsbouw. Verbouw je nu volgens de renovatiestandaard, dan weet je zeker dat je tot 2050 geen extra verplichtingen rondom energiezuinigheid krijgt. Alles over de renovatiestandaard en diens aankomende veranderingen lees je in dit artikel.
Allereerst: de renovatiestandaard betreft utiliteitsgebouwen. Dat zijn bijvoorbeeld winkels, horeca, zorg- en onderwijsinstellingen, sportverenigingen en kantoren. Gebouwen met woonbestemming vallen dus niet onder de renovatiestandaard.
Hoewel er al veel kaders en regels bestaan voor de energieprestatie van nieuwbouw (BENG bijvoorbeeld), zijn er in verhouding natuurlijk erg veel bestaande gebouwen. Daar valt nog veel te winnen in het kader van verduurzaming en dus beweegt de wet- en regelgeving ook op dit gebied. De renovatiestandaard stimuleert verduurzaming van utiliteitsbouw door energiegebruik terug te dringen. Dat gaat namelijk gepaard met het verminderen van de CO2-uitstoot, waar ook Nederland zich in diverse internationale afspraken aan heeft verbonden.
De renovatiestandaard geeft energieprestatie voorschriften, die afhankelijk zijn van de gebruiksfunctie. Zo moeten gezondheidsinstellingen met bed, sportlocaties en logies voldoen aan een energielabel A++, terwijl dit voor onderwijsinstellingen, winkels en kantoren minimaal A+++ is. Om energielabel A+++ bij kantoren te realiseren, moet doorgaans de hele gebouwschil worden vervangen. Nu zijn eigenaren van kantoorpanden wel wat gewend, aangezien voor hen ook de energielabel C verplichting geldt. Maar voor eigenaren van ander type utiliteitsgebouwen is de aankomende verplichting even schakelen.
“De renovatiestandaard gaat over de energiezuinigheid van een gebouw. Dat betekent dat de wetgeving rondom energielabels hier nauw aan verbonden is. Ook in deze wetgeving gaat het een en ander veranderen. Benieuwd? Je leest het in ons artikel over de EPBD.“
– Ilmar Bouwer, Consultant bij CFP Green Buildings
De renovatiestandaard gaat over verbouwingen aan bestaande utiliteitsbouw, dus niet over nieuwbouw. Daarbij rijst natuurlijk de vraag: wanneer is iets een renovatie? Enkel een vloer vervangen maakt nog geen gebouwrenovatie en dus zijn er ook geen normen van toepassing waaraan je kunt – en straks moet – voldoen. Wordt echter 90% van de gebouwschil aangepast, dan praten we duidelijk wel over een renovatie en is de renovatiestandaard van toepassing. Welke regels er straks definitief worden toegepast voor de definitie van een renovatie zal nog moeten blijken.
Hoewel de verplichting nog even duurt, is het verstandig om vooruit te plannen. Verbouwingen en renovaties kennen vaak een meerjarenplan en dat betekent dat de aanstaande verplichting sneller gevolgen heeft dan je wellicht op het eerste oog zou denken. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat je na een renovatie van nu binnen enkele jaren extra kosten moet maken omdat er vanwege de nieuwe wetgeving extra aanpassingen aan je gebouw moeten worden doorgevoerd.
Onze tip? Zorg dat je voorbereid bent op de toekomst. Liever een extra isolatielaag als je toch aan het verbouwen bent om aan de – nu vrijwillige – renovatiestandaard te voldoen, dan alles opnieuw op de schop moeten gooien omdat het straks nét niet zuinig genoeg blijkt. Dat lijkt misschien extra moeite en leidt wellicht tot hogere kosten, maar je bespaart op de langere termijn juist geld én CO2-uitstoot.
Ga je verbouwen of renoveren? Kijk dan niet alleen naar de energieprestatie en de renovatiestandaard. In het kader van de verduurzamingsstappen die we als samenleving zetten, zijn (en komen) er ook juridische kaders bij andere thema’s. Denk daarbij aan de aardgasvrij-eis die per 2050 geldt en de informatieplicht omtrent energierapportages. Deze laatste is overigens een stuk makkelijker af te vinken wanneer je voldoet aan de renovatiestandaard. Double win dus!
Wil je meer te weten komen over het verschil in rapportageplicht tussen NFRD en CSRD en hoe ESG-rapportages je hierbij kunnen helpen? We leggen het voor je uit in onze Duurzaamheidsgids.
Meer weten over het verduurzamen van (bestaande) gebouwen? Wij helpen je graag op weg met inzicht en handvaten, bijvoorbeeld middels onze energiescan of Green Buildings Tool. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie.