Serie: Je pand verduurzamen – Doelen stellen

Vanuit de overheid zijn een aantal doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid en vastgoed. In 2030 moet waarschijnlijk ieder gebouw een energielabel A hebben. De Europese doelstelling voor 2050 is dat alle gebouwen energieneutraal zijn. In dit deel van de blogserie “Je pand verdurzamen” wordt toegelicht op welke manier deze doelstelling bij gebouwen toegepast wordt aan de hand van 2 praktijkcases. Ook worden handvaten gegeven om zelf doelen te stellen ter verduurzaming van je gebouw.

Doelen stellen en integreren in het meerjarenonderhoudsplan

HEYDAY, CFP en de gemeente Nijmegen zijn een samenwerking aangegaan voor grondige verduurzaming van de gemeentelijke én maatschappelijke vastgoedportefeuille. Een belangrijk doel van de samenwerking is om duurzaamheid structureel en kostenefficiënt te borgen bij het onderhoud van de gehele vastgoedportefeuille.

Het project behelst de verduurzaming van circa 160 panden, in totaal goed voor ongeveer 200.000 m2. Een goede planning, met concrete doelen is hierbij cruciaal. Een belangrijk doel is om duurzaamheid niet als een éénmalig project te beschouwen, maar geïntegreerd in de alledaagse processen van vastgoedbeheer en -onderhoud. Om dit voor elkaar te krijgen, worden alle duurzaamheidsmaatregelen geïmplementeerd via het meerjarenonderhoudsplan. Hierdoor kan er kostenefficiënt verduurzaamd worden en is de verduurzaming van de vastgoedportefeuille geborgd in de toekomst.
Meer informatie over dit project is hier te lezen.

Labelverbetering als doel

Merin verhuurt kantoor- en bedrijfsruimte in ca. 110 gebouwen in heel Nederland. Het beheer van de gebouwen nemen ze voor eigen rekening. Het doel van Merin is om samen met klanten een kwalitatieve, duurzame en moderne werkomgeving te vormen in bestaande gebouwen. Dit doel heeft zich concreet vertaald naar een labelverbetering voor een aantal panden.
Om dat doel te bereiken, heeft CFP Merin ondersteund bij de berekening en advisering van ca. 16 panden voor labelverbetering. Hierbij werd gekeken of de plannen de gewenste labelsprong tot gevolg hadden en adviseerde CFP tot in detail welke maatregelen nog nodig waren om hun doelen te bereiken. Mede door de ondersteuning van CFP heeft dit geleid tot de verbetering van 16 locaties.
Meer informatie over dit project is hier te lezen.

Het belang van doelen stellen

Aan een pand wordt ieder jaar onderhoud uitgevoerd. De onderhoudswerkzaamheden kunnen variëren van het schilderen van de kozijnen tot het vervangen van een ketel. Door doelen te stellen, kun je beter afwegen welke maatregelen je wel of niet wilt uitvoeren bij onderhoud. Wil je bijvoorbeeld het energielabel verbeteren? Bedenk dan dat veel werkzaamheden geen invloed hebben op het energielabel. Het is dan belangrijk om te kijken naar duurzame alternatieven die wél invloed hebben op het energielabel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de thermische schil van het gebouw (dak, gevel, ramen of vloer). Aan de andere kant kan iets kleins – zoals een lichtbron vervangen – al een positief effect hebben op het energielabel. Het is dus niet altijd nodig om een volledig armatuur te vervangen om uw doelen te realiseren.

Aan de slag!

breaam en well

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je pand? Dan is het belangrijk om eerst concrete doelen te formuleren. Wil je bijvoorbeeld een zo groot mogelijke besparing behalen of het comfort in je pand verhogen? Of wil je alleen aan de wetgeving voldoen? Voor elk genoemd doel zijn andere maatregelen aan te bevelen. Wanneer je jouw doelen helder hebt, kun je aan de slag met verduurzamen!


Wil je meer weten over je pand verduurzamen of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op of lees de hele blogserie.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment