Uiteraard zijn er veel voorbeelden te noemen om je gebouw of organisatie te verduurzamen, maar welke stappen neem je logischerwijs en wanneer kun je écht zeggen: “ja ik heb een duurzaam gebouw”? In dit deel van de blogserie “Je pand verduurzamen” gaan we in op de rol van de vastgoedmanager. De vastgoedmanager gaat niet direct over de investeringen in duurzame maatregelen, maar wat kan de beheerder wél doen?
Wat kan de vastgoedmanager betekenen voor het verduurzamen van een pand? De manager ontzorgt de eigenaar van een pand op administratief, technisch en commercieel gebied bij de verhuur van woningen, kantoorpanden, winkel, horecazaak of andere vastgoed. En wanneer een vastgoedmanager zijn werk goed doet, heeft dat vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van de gezondheid van de gebouwgebruiker, het verhogen van de productiviteit, tevreden huurders die dus langer huren, lagere onderhoudskosten, lager risico op conflicten en lagere onderhouds- en energiekosten. In de huidige tijd speelt verduurzaming een belangrijke rol in deze aspecten. De vastgoedmanager gaat echter niet direct over de investeringen in duurzame maatregelen, maar wat kan de beheerder wél doen?
Allereerst kunnen de energiekosten beperkt worden door verspilling tegen te gaan. Ga op zoek naar mogelijke quick wins om energie te besparen en hiermee de kosten voor de huurder en/of verhuurder te verlagen. Zo blijkt uit de praktijk bijvoorbeeld dat 70% van de klimaatinstallaties niet goed ingesteld staat. Door de klimaatinstallaties goed in te regelen kan vaak een hoop energie bespaard worden. Het optimaliseren van de regelingen vergt een lage tot geen investering, maar er wordt wel direct bespaard op de energiekosten. In overleg met de huurder en verhuurder kan de verlaging in energiekosten gebruikt worden om te investeren in andere energiebesparende maatregelen. In gebouwen met één of twee huurders zal dit vanzelfsprekend eenvoudiger te regelen zijn dan in een appartementencomplex met meerdere huurders. Andere mogelijke quick wins zijn onder andere: het optimaliseren van energiecontracten, schoonmaken tijdens kantooruren, tijdklokken inschakelen op apparaten zoals koffiezetautomaten en printers en aanwezigheidsdetectie voor de verlichting in gebouwdelen die weinig gebruikt worden.
Veel duurzame maatregelen vragen om flinke investeringen. Toch vallen de meerkosten bij vervanging vaak mee. Als het dak aan renovatie toe is, ga dan ook investeren in goede isolatie. Zijn de kozijnen rot? Plaats HR++ of triple glas in kunststof kozijnen (tevens een besparing in onderhoudskosten). Vallen de TL balken uit? Plaats LED verlichting. Op deze natuurlijke momenten zijn de investeringen in duurzame maatregelen maar beperkt duurder dan de conventionele maatregelen, maar kan er wel een hoop energie bespaard worden. Op deze manier vallen duurzame maatregelen grotendeels ten lasten van het onderhoudbudget.
We zien steeds vaker dat duurzame maatregelen worden opgenomen in het Duurzame Meerjarig Onderhouds Plan. Met behulp van dit DMJOP voer je verduurzamingsmaatregelen vanzelf op een natuurlijk moment uit.
Met alleen duurzaam onderhoud zal niet elk pand optimaal verduurzaamd kunnen worden. Ga met de eigenaar en de gebouwgebruikers in gesprek over hoe duurzame maatregelen bij kunnen dragen aan het comfort, de visie, business doelstellingen etc.
Wanneer je de huurder inspraak in het budget geeft of invloed op de te nemen maatregelen, zal de huurder meer tevreden zijn. Een ideale mogelijkheid om de relatie met de huurder te verbeteren!
Wil je meer weten over je pand verduurzamen of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op of lees de hele blogserie.