Met de deadline voor de informatieplicht energiebesparing in zicht, is het tijd om aandacht te besteden aan de Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED). Deze cruciale wet verplicht organisaties om energiebesparende maatregelen te nemen en rapporten uit te brengen over hun energieverbruik en -efficiëntie, waaronder energie-audits en implementatie van besparingsmaatregelen in gebouwen en faciliteiten.
Velen dienden hun eerste rapportage voor de informatieplicht in 2020 in, wat betekent dat zij dit jaar voor de tweede keer moeten rapporteren. De deadline verschilt per organisatie, maar valt altijd vier jaar na de eerste rapportage. Het is van essentieel belang dit goed bij te houden om tijdig aan de verplichtingen te voldoen.
“Gelukkig zijn er enkele vrijstellingen mogelijk via certificeringen, waardoor sommige organisaties kunnen worden vrijgesteld van bepaalde verplichtingen. Voor de zorgsector geldt zelfs een vereenvoudigd proces, wat het naleven van de EED-verplichtingen vergemakkelijkt.”
– Youp van der Zande, Senior Consultant bij CFP Green Buildings.
Recent is bevestigd dat de aanpak van de EED onveranderd blijft, met aandacht voor de nieuwe Erkende Maatregelen Lijsten (EML). Bij de nieuwe cyclus van de EED is het verplicht om de nieuwe Erkende Maatregelen Lijsten (EML) te raadplegen en eventuele nieuwe maatregelen in te plannen. Hierdoor moeten gebouwen opnieuw worden gecontroleerd om aan de nieuwe vereisten te voldoen.
Heb jij een duidelijk beeld van wat er nodig is om te voldoen aan de informatieplicht en welke deadline voor jou van toepassing is? Ons team staat klaar om je te voorzien van advies op maat, zodat je tijdig aan de verplichtingen kunt voldoen.
Wil je zelf aan de slag met de informatieplicht? Maak het jezelf dan makkelijker met de informatieplicht module van de Green Buildings Tool, die je helpt om op een eenvoudige en snelle manier aan de vereisten te voldoen. Neem nu actie en zorg ervoor dat je op tijd en correct voldoet aan de informatieplicht!