De deadline voor de informatieplicht energiebesparing 2023 komt eraan: dit moet je weten

Bezit of gebruik je een gebouw waar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas wordt gebruikt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met de informatieplicht energiebesparing. Op 1 december 2023 is de volgende uiterste indieningsdatum hiervan. Je wordt dan gevraagd te rapporteren over de gerealiseerde energiebesparing in je gebouwen en wat er nog op de planning staat. In dit artikel nemen we je mee langs de ins en outs van de informatieplicht en de deadline van 1 december 2023.

De wetgeving rondom energiebesparing in het kort

De informatieplicht energiebesparing, hoe zit dat ook alweer? De energiebesparingsplicht is in het leven geroepen om het energieverbruik in Nederland terug te dringen. De gebouwde omgeving is één van de grootverbruikers van stroom en dus zijn er eisen gesteld om energie in gebouwen te besparen.

Als een gebouw een energiebesparingsplicht heeft, moeten er energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden. Dat geldt voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas(equivalent) gebruiken. Sinds 1 juli 2023 vallen er meer gebouwen onder de energiebesparingsplicht, zoals de glastuinbouw, afvalverwerkingsbedrijven en zware industriebedrijven.

Energiebesparingsplicht en de informatieplicht

Voor de duidelijkheid: de energiebesparingsplicht gaat over het uitvoeren van maatregelen, de informatieplicht verwijst naar het rapporteren hierover. Er wordt bij de informatieplicht onderscheid gemaakt tussen het gebouw an sich, waar de eigenaar beheer over heeft, en de activiteiten die huurders op de locatie uitvoeren. Je kunt dus een informatieplicht hebben voor twee zaken: voor de activiteiten die op de locatie worden uitgevoerd én voor de gebouwen an sich.

Ben je benieuwd of de informatieplicht energiebesparing voor jou geldt? Doorloop dan de checklist van het RVO.

De deadline voor de informatieplicht komt eraan: 1 december 2023

De informatieplicht is nu actueel, omdat de deadline van de huidige ronde op 1 december 2023 ligt. Elke vier jaar moet je rapporteren over de behaalde energiebesparing op locatie. De vorige informatieplichtronde was in 2019 en dus is er dit jaar weer een deadline. De deadline van de volgende ronde van de informatieplicht zal weer over vier jaar zijn, dus op 1 december 2027.

informatieplicht energiebesparing 2023

Hoe werkt het rapporteren voor de informatieplicht?

Om aan de informatieplicht te voldoen, heb je de Erkende Maatregelenlijst (EML) nodig. De specifieke maatregelen voor Gebouwen, Faciliteiten en Processen maken het gemakkelijker om de rapportage in te dienen. Je kunt de EML dus als handleiding gebruiken en naast jouw locatie leggen. Het is verstandig om deze door te lopen voordat je gaat rapporteren.

Hoe gaat het rapporteren vervolgens in zijn werk? Kortgezegd moet je voor elke erkende maatregel aangeven of deze a) wel of niet is uitgevoerd en b) of er een alternatieve maatregel is genomen. Daarvoor zul je dus informatie moeten verzamelen of zaken moeten uitzoeken.

De energiebesparingsplicht, energielabels en de renovatiestandaard

Maatregelen voor energiebesparing hebben ook effect op het energielabel van een gebouw. Heeft je gebouw een relatief goed energielabel, dan zul je bij de rapportage voor de informatieplicht bij veel erkende maatregelen kunnen aangeven dat deze uitgevoerd zijn.

“Om werk te besparen heeft de overheid laten uitzoeken bij welk energielabel aangenomen kan worden dat alle erkende energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd. Het resultaat? Als je gebouw voldoet aan de renovatiestandaard, dan kun je bij de rapportage voor de informatieplicht bij alle gebouwgebonden maatregelen invullen dat deze uitgevoerd zijn. Voor de meeste gebouwtypen is de renovatiestandaard bepaald op energielabel A++ of A+++.”

Youp van der Zande, Consultant bij CFP Green Buildings

Veranderingen in de wetgeving

In de wetgeving rondom verduurzaming van de gebouwde omgeving verandert geregeld iets. Zo zijn er wijzigingen aanstaande in de wetgeving omtrent energielabels. Ontdek wat de EPBD aanpassing voor jou betekent. Ook bij de Renovatiestandaard gaat het een en ander veranderen. Daar lees je hier meer over.

Aan de slag met de informatieplicht met de Green Buildings Tool

Wil je aan de slag met de informatieplicht? Met onze Green Buildings Tool wordt het voldoen aan wetgeving zoals de informatieplicht stukken eenvoudiger. Je profiteert namelijk van actuele data op portfolioniveau, waardoor je gemakkelijk inzicht krijgt in de energieprestatie van je gebouwen. Zo zie je bijvoorbeeld in één oogopslag welke gebouwen onder de informatieplicht vallen én kun je gemakkelijk rapporteren over de energiebesparende maatregelen. Meer weten? Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Benieuwd naar de regelgeving en termen rondom energiebesparingsplicht, informatieplicht en duurzaamheidsrapportages? Het staat allemaal voor je op een rij in onze Duurzaamheidsgids.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings Singapore
The Hive, High Street Center 1
North Bridge Road #08-08
Singapore 179094
+65 8893-2815
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment