Nog geen label C? Dit kan je doen om te voldoen aan de energielabel C verplichting

Met nog een paar maanden te gaan, voldoen nog lang niet alle kantoren aan de energielabel C verplichting. Voldoet je gebouw op 1 januari 2023 niet aan de eisen? Dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Om te voorkomen dat je je kantoorruimte kwijtraakt, is het belangrijk om nogmaals te kijken of jouw gebied beschikt over alle eisen die energielabel C verplicht. Wat jij concreet kunt doen, lees je in dit artikel.

Energielabel C verplicht voor kantoren en maatschappelijk vastgoed

Duurzaamheid in de bouw begint een steeds grotere rol te spelen in Nederland. Om ervoor te zorgen dat verduurzaming in een stroomversnelling komt, introduceert de overheid steeds meer maatregelen. De label C verplichting voor kantoren en maatschappelijk vastgoed vanaf 1 januari 2023 is één van deze maatregelen. Deze verplichting is geïntroduceerd omdat een groot deel van de kantoorpanden over een energielabel D of slechter beschikt. Sommige gebouwen hebben zelfs helemaal geen energielabel. Vanaf 2023 mogen deze gebouwen niet langer als kantoor worden gebruikt. Als eigenaar van het pand riskeer je zelfs een boete als het gebouw niet voldoet aan de label C verplichting. 

Voorkom een boete: check de energielabels van je kantoorpanden

Om te voorkomen dat jouw kantoorpand deze naam niet meer mag dragen, raden we je aan om nu al te kijken naar de huidige energielabels. Als je eenmaal een goed beeld hebt van de situatie, kun je concrete stappen zetten om aan de label C verplichting te voldoen in 2023. Hieronder zie je drie scenario’s die op jouw kantoorgebouw of vastgoedportefeuille van toepassing kunnen zijn. Ontdek waar je in jouw scenario op moet letten: 

1. Nog geen energielabel

Is je vastgoed nog helemaal niet voorzien van een energielabel? Dan is het van belang om snel in actie te komen. Als blijkt dat je panden lager scoren dan energielabel C, heb je nu namelijk nog tijd om veranderingen door te voeren. Laat je pand voorzien van een energielabel volgens de NTA 8800 certificering, zodat je hier de komende tijd geen omkijken meer naar hebt. 

Verplichting energielabel C

2. Energielabel D t/m G

Als de panden in je portfolio beschikken over energielabel D t/m G, dan moeten er verbeteringen worden doorgevoerd voor 2023. Gelukkig kun je in de meeste gevallen met kleine verbeteringen een groot resultaat halen. Tijdens een energiescan op locatie kijken we naar de mogelijkheden tot verduurzaming. Deze scan laat je zien waar verbeterpunten zitten en welke dit zijn. Aan de hand hiervan stellen we een plan van aanpak op. Zo zie je eenvoudig welke maatregelen je kunt nemen om je label te verbeteren en zo te voldoen aan de energielabelverplichting.

3. Energielabel A t/m C

Heeft jouw pand energielabel C of hoger? Dan voldoe je al aan de eisen die met energielabel C verplicht zijn gesteld voor kantoorpanden! Daarmee bespaar je bovendien flink op je energierekening. Toch is het verstandig om niet achterover te gaan leunen. Het is namelijk de verwachting dat de wettelijke eisen in de komende jaren verder aangescherpt worden. In het Klimaatakkoord heeft de Rijksoverheid afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Om klaar te zijn voor de toekomst, loont het dan ook om energiebesparende maatregelen te onderzoeken. Zo kun je zelf het moment kiezen om deze door te voeren. 

Aan de slag met verduurzamen

Wil je het energielabel van jouw panden verbeteren of een energiescan aanvragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag voldoen aan de label C verplichting voor maatschappelijk vastgoed en kantoren. Samen gaan we in gesprek om jouw doelstellingen te bepalen en daarna te vertalen naar een aantrekkelijke businesscase. Zo stoom je jouw vastgoed op een rendabele manier klaar voor de Paris Proof Ambitie.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment