
Inmiddels zijn wij al diverse projecten gestart om de leefomstandigheden in Nepal te verbeteren. De projecten worden door de lokale bevolking zelf uitgevoerd. Benieuwd naar de projecten en de eerste resultaten? Lees dan vooral verder.
De mensen van gemeenschappen uit Kiratikhola kampen nog steeds elke dag met moeilijkheden om toegang te krijgen tot schoon drinkwater. Vrouwen en kinderen zijn in de gemeenschap verantwoordelijk voor het halen van water en het duurt gemiddeld 20 minuten om een container (20 liter) water te halen uit beschikbare lokale beken en watervallen. En dit water is lang niet altijd schoon. Hierdoor zijn ze kwetsbaard en worden zij hard getroffen door de problemen die ontstaan door waterschaarste.
Het Waterproject Sanitaire voorzieningen en Hygiëne (WaSH) wordt ondersteund door CFP Green Buildings, Merin, O2 Ventures, ING Bank, Next Real Estate, Cairn Real Estate, Barclays, Unica en Green Finance Institute. Het project wordt vanaf mei 2019 geïmplementeerd door Santi Griha Nepal (SGN). Het project biedt toegang tot veilig drinkwater, verbeterde voeding en betere gezondheids- en hygiënepraktijken om de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast is er een ‘people empowerement project’ uitgerold, waarin de gemeenschap meer leert over hygiëne en over ecologisch leven. Het project richt zich op 45 huishoudens van een groep van 266 Chepangs en Tamangs.
Inmiddels is ongeveer 15% van het werk voltooid en de gemeenschap is enthousiast over de lopende projectactiviteiten. Het project wordt regelmatig bezocht en gemonitord door SGN en technische expertise is ter plaatse. De leefomstandigheden van de gemeenschappen van Kiratikhola zijn al flink verbeterd naar een gezonder en beter leven.
Acht donateurs en CFPers hebben dit project in Nepal bezocht. Lees hier meer over hun ervaringen.
Tot voorkort was het voor de bewoners van Tangting bijna onmogelijk om geld te verdienen. De enige optie om geld te verdienen was het dorp te verlaten en het leger in te gaan of als moderne slaaf in het Midden-Oosten te werken in de olie-industrie. Na een bezoek aan Tangting in 2018 besloten we om op zoek te gaan naar een goed businessmodel, zodat de bewoners financieel onafhankelijk konden worden. Uiteraard met behoud van de prachtige natuur en cultuur. Het antwoord ligt volgens ons bij ecotoerisme. Door toerisme in Tangting te ondersteunen en te bevorderen wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en kunnen de inwoners hun families onderhouden, zonder dat zij genoodzaakt zijn te verhuizen naar verre steden.
Het afgelopen jaar hebben de bewoners van Tangting niet stil gezeten. Er is een website gemaakt en er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in de prachtige omgeving. In het dorp zijn een aantal traditionele homestays ingericht, zodat zij toeristen kunnen verwelkomen. Daarnaast zijn er ook brochures, posters, boekjes en routekaarten ontworpen om toeristen van allerlei informatie te voorzien. Deze materialen zullen bij diverse accommodaties en reisbureau’s in Nepal verspreid worden ter promotie van al het moois wat Tangting te bieden heeft.
Uiteraard heeft Covid-19 ook zijn invloed gehad in Nepal en hierdoor heeft de hele toeristische sector een enorme klap gekregen. Op 24 maart 2020 is Nepal in een lockdown gegaan en sindsdien komen er geen mensen meer in Tangting van buitenaf. Inwoners van het dorp mogen alleen reizen naar de nabij gelegen grote stad Pokhara. Ondanks dat de pandemie een grote aanslag is op de (lokale) economie, zijn de inwoners vastberaden om er het beste van te maken.
Ondanks alle tegenslagen die Covid-19 met zich meebrengt, ziet de lokale bevolking dat Tangting steeds meer als toeristische trekpleister wordt gezien. Mensen willen Tangting vanuit verre omstreken bezoeken en de bewoners van Tangting zien de toekomst dan ook positief tegemoet.
Acht donateurs en CFPers hebben dit project in Nepal bezocht. Lees hier meer over hun ervaringen.
Voor de Sabet-community van Kaski was het belangrijk om de kookomstandigheden te verbeteren, door verbeterde kookapparatuur. Dit zou de luchtvervuiling binnenshuis verminderen en de gezondheid en hygiëne verbeteren bij 60 zeer arme gezinnen in de heuvelachtige regio. Het project startte op 1 september 2018 en is in april 2019 afgerond.
In samenwerking met het Rode Kruis is er een commitee gevormd met lokale mensen uit het dorp. Hierdoor konden de activiteiten binnen de gemeenschap uitgevoerd worden. Daarbij werd een lokale leverancier geselecteerd om de kookapparatuur te plaatsen, in dit geval Chandra Metal Pvt Ltd.
In februari 2018 werden de eerste fornuizen geleverd in het dorp. De lokale bevolking werd vervolgens tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de planning voor de installatie. Ook kregen ze praktijktraining over het gebruik van het fornuis en werd uitgelegd hoe ze het fornuis schoon moeten maken. De fornuizen werden bij 60 huishoudens geïnstalleerd en vanaf dat moment gebruikt de bevolking de verbeterde fornuizen. De rook blijft voortaan niet meer in huis hangen, maar gaat via een schoorsteen direct naar buiten.