CFP ondersteunt duurzaamheid in Nepal

Inmiddels zijn wij al diverse projecten gestart om de leefomstandigheden in Nepal te verbeteren. De projecten worden door de lokale bevolking zelf uitgevoerd. Benieuwd naar de projecten en de eerste resultaten? Lees dan vooral verder.

Schoon drinkwater voor de Kiratikhola gemeenschap in Nepal

De mensen van gemeenschappen uit Kiratikhola kampen nog steeds elke dag met moeilijkheden om toegang te krijgen tot schoon drinkwater. Vrouwen en kinderen zijn in de gemeenschap verantwoordelijk voor het halen van water en het duurt gemiddeld 20 minuten om een ​​container (20 liter) water te halen uit beschikbare lokale beken en watervallen. En dit water is lang niet altijd schoon. Hierdoor zijn ze kwetsbaard en worden zij hard getroffen door de problemen die ontstaan door waterschaarste.

Verbetering van hygiëne

Het Waterproject Sanitaire voorzieningen en Hygiëne (WaSH) wordt ondersteund door CFP Green Buildings, Merin, O2 Ventures, ING Bank, Next Real Estate, Cairn Real Estate, Barclays, Unica en Green Finance Institute. Het project wordt vanaf mei 2019 geïmplementeerd door Santi Griha Nepal (SGN). Het project biedt toegang tot veilig drinkwater, verbeterde voeding en betere gezondheids- en hygiënepraktijken om de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast is er een ‘people empowerement project’ uitgerold, waarin de gemeenschap meer leert over hygiëne en over ecologisch leven. Het project richt zich op 45 huishoudens van een groep van 266 Chepangs en Tamangs.

Een gezonder leven

Inmiddels is het grootste deel van het werk voltooid en de gemeenschap is enthousiast over de lopende projectactiviteiten. Het project wordt regelmatig bezocht en gemonitord door SGN en technische expertise is ter plaatse. De leefomstandigheden van de gemeenschappen van Kiratikhola zijn al flink verbeterd naar een gezonder en beter leven. En doordat vrouwen niet meer zoveel tijd bezig zijn met water halen, blijft er meer tijd over voor school.

Acht donateurs en CFPers hebben dit project in Nepal bezocht. Lees hier meer over hun ervaringen.

Ecotoerisme in Tangting

Tot voorkort was het voor de bewoners van Tangting bijna onmogelijk om geld te verdienen. De enige optie om geld te verdienen was het dorp te verlaten en het leger in te gaan of als moderne slaaf in het Midden-Oosten te werken in de olie-industrie. Na een bezoek aan Tangting in 2018 besloten we om op zoek te gaan naar een goed businessmodel, zodat de bewoners financieel onafhankelijk konden worden. Uiteraard met behoud van de prachtige natuur en cultuur. Het antwoord ligt volgens ons bij ecotoerisme. 

Tangting: toeristische trekpleister

Het afgelopen jaren hebben de bewoners van Tangting niet stil gezeten. Er is een website gemaakt en er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in de prachtige omgeving. In het dorp zijn een aantal traditionele homestays ingericht, waar de eerste toeristen al verwelkomt zijn. De eerste ervaringen zijn positief: steeds meer mensen willen Tangting vanuit verre omstreken bezoeken en het dorp krijgt steeds meer winkeltjes. Door toerisme in Tangting te ondersteunen en te bevorderen wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en kunnen de inwoners hun families onderhouden, zonder dat zij genoodzaakt zijn te verhuizen naar verre steden.

Acht donateurs en CFPers hebben dit project in Nepal bezocht. Lees hier meer over hun ervaringen.

Metallic Improved Cooking Stove Installatieproject

Voor de Sabet-community van Kaski was het belangrijk om de kookomstandigheden te verbeteren, door verbeterde kookapparatuur. Dit zou de luchtvervuiling binnenshuis verminderen en de gezondheid en hygiëne verbeteren bij 60 zeer arme gezinnen in de heuvelachtige regio. Het project startte op 1 september 2018 en is in april 2019 afgerond.

Wat is er precies verbeterd in deze 8 maanden?

In samenwerking met het Rode Kruis is er een commitee gevormd met lokale mensen uit het dorp. Hierdoor konden de activiteiten binnen de gemeenschap uitgevoerd worden. Daarbij werd een lokale leverancier geselecteerd om de kookapparatuur te plaatsen, in dit geval Chandra Metal Pvt Ltd.
In februari 2018 werden de eerste fornuizen geleverd in het dorp. De lokale bevolking werd vervolgens tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de planning voor de installatie. Ook kregen ze praktijktraining over het gebruik van het fornuis en werd uitgelegd hoe ze het fornuis schoon moeten maken. Edwin koers van de Unica Foundation: “Doordat mensen betalen voor hun fornuis, voelen ze zich echt eigenaar en voelen ze zich ook verantwoordelijk om het goed te onderhouden.” De fornuizen werden bij 60 huishoudens geïnstalleerd en vanaf dat moment gebruikt de bevolking de verbeterde fornuizen. De rook blijft voortaan niet meer in huis hangen, maar gaat via een schoorsteen direct naar buiten.

De effecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar. Want vóór de oprichting van dit project waren er in een dorp van 800 mensen 3 verpleegsters nodig van het Rode Kruis. Na slechts 1 jaar lukt het 1 verpleegster om 3 dorpen te bedienen, aldus het Rode Kruis.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment