De tweede ronde: Vraag de DUMAVA subsidie succesvol aan met deze 4 tips 

Vorig jaar duurde het slechts 24 uur voordat de subsidiepot voor Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) leeg was. Op 18 september start een nieuwe aanvraagronde en de eerste gebouweigenaren staan alweer in de startblokken om de subsidie aan te vragen. Om niet achter het net te vissen, is een goede voorbereiding belangrijk. Wat is er nodig voor een succesvolle subsidieaanvraag voor de DUMAVA? CFP-consultant Youp begeleidde verschillende klanten succesvol in het aanvraagproces en geeft een aantal tips. 

>> Meer over de DUMAVA subsidie lees je hier.

Een goede voorbereiding is het halve werk 

De eerste en belangrijkste tip is: Wees op tijd! Youp: “De aanmeldingen voor de DUMAVA subsidie worden op datum behandeld, dus het is echt belangrijk om alles op tijd gereed te hebben. De volgende conceptaanvraagronde start op 4 september 2023 en ik raad aan om dan ook meteen de aanvraag te starten. Vanaf 18 september kun je je aanvraag dan definitief indienen via de website van RVO. Als je daarvan uitgaat, dan is het nu tijd om te beginnen met de voorbereidingen.” 

Deze 4 tips zijn cruciaal bij het aanvragen van de DUMAVA 

Als je aanspraak wilt maken op de DUMAVA, dan heb je volgens Youp in ieder geval deze 4 dingen nodig voor een succesvolle aanvraag: 

 1. Een duidelijke duurzaamheidsscan 
  In een duurzaamheidsscan wordt uiteengezet wat je huidige situatie is, welke maatregelen je zou moeten nemen en welk resultaat dit oplevert. Kijk hierbij verder vooruit en maak ook inzichtelijk wat er op mid-lange termijn nodig is om je duurzaamheidsdoelen te behalen.  
 1. Inzicht in je labelsprongen 
  Laat je huidige en je toekomstige energielabel berekenen. Maak je 3 labelsprongen? Wellicht kom je dan in aanmerking voor meer subsidie. 
 1. Heroverweeg maatregelen 
  Heb je in een eerder stadium bepaalde maatregelen niet uit laten voeren omdat ze niet rendabel waren? Dan is dit het moment om te heroverwegen. Met een subsidie van 30% kunnen deze maatregelen ineens wel rendabel zijn.  
 1. Inzicht in de kosten 
  Voor de subsidieaanvraag moet je offertes of kostencalculaties meeleveren van de te nemen maatregelen. Begin dus op tijd met het uitvragen van prijzen.  

“Met de DUMAVA krijg je 30% subsidie voor 1 tot maximaal 3 verduurzamingsmaatregelen. Heb je ambitieuzere plannen? Wanneer je een integraal verduurzamingsproject start waarbij je 3 labelsprongen maakt, dan worden alle maatregelen voor 30% gesubsidieerd. Dit kan de moeite waard zijn om te overwegen.”

– Youp van der Zande, consultant bij CFP Green Buildings

Een succesvolle aanvraag: 50.000m2 aan groene daken

Het klinkt makkelijk, maar voor veel gebouweigenaren is het lastig om alle benodigde inzichten en documentatie te verkrijgen voor de aanvraag. Daarom helpt CFP diverse klanten bij de aanvraag van subsidies. Youp: “Zo hebben we onder andere een grote zorginstelling succesvol geholpen met hun aanvraag van de DUMAVA. Zij wilden aan de slag met een grootschalige dakrenovatie, met dakisolatie, groene daken en zonnepanelen.”

Groen dak

“Door de toezegging van de DUMAVA subsidie is het voor hen nu mogelijk geworden om de renovatie op korte termijn door te voeren. Dat is 50.000m2 aan dak dat nu verduurzaamd kan worden.“ 


Heb je hulp nodig met de aanvraag van de DUMAVA subsidie? Ons ervaren team staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Wij zorgen ervoor dat je aanvraag voldoet aan alle vereisten en dat je optimaal kunt profiteren van de DUMAVA. Interesse? Neem dan snel contact met ons op.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment