Stormloop op DUMAVA laat honger zien naar verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Tekst: Marvin van Kempen, hoofdredacteur bij Duurzaam Gebouwd.

De DUMAVA, de regeling die vastgoedeigenaren ondersteunt en stimuleert om verduurzaming aan maatschappelijk vastgoed door te voeren, is binnen enkele dagen overtekend. Dat laat volgens Youp van der Zande van CFP Green Buildings goed zien dat in de bouw- en vastgoedsector de wil en de honger is om CO2-uitstoot te verminderen en energieverbruik te verlagen.

Dat is ook het doel van de regeling, die geldt voor verduurzamingsmaatregelen, energieadvies en energielabels. Verduurzamingsmaatregelen worden voor 30% van het investeringsbedrag gesubsidieerd, energieadviezen en energielabels worden voor 50% vergoed. “Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen”, illustreert Van der Zande. “Vanzelfsprekend zijn er voorwaarden waaraan je als gebouweigenaar moet voldoen. Zo is er voor een aanvraag een energieadvies nodig van maximaal 36 maanden oud en moeten de verduurzamingsmaatregelen op de Maatregelenlijst Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed staan. Denk aan bijvoorbeeld isolatie, ledverlichting, warmtepompen en zonnepanelen, belangrijke onderdelen om de energietransitie door te voeren.”

Kleine lettertjes

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, zijn er verschillende dingen noodzakelijk. “Als de verduurzamingsmaatregelen bepaald zijn, is een gespecificeerde begroting van de project- en advieskosten noodzakelijk, evenals een tijdsplanning.”, weet Van der Zande. “Het gebouw moet minimaal 10 jaar oud zijn en de portefeuilleroutekaart kan als alternatief gelden voor een energieadvies, mits er voldoende diepgang is op gebouwniveau. Tot slot nog de tijdspanne waarbinnen de maatregelen gerealiseerd moeten zijn: binnen 24 maanden na het verstrekken van de subsidie moet dat traject voltooid zijn.”

Alternatieven?

Hoewel de DUMAVA is overtekend en het waarschijnlijk lastig wordt om de subsidie toegewezen te krijgen, zijn er meer mogelijke ondersteuningen. Zo kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Je kunt een productieproces, gebouw of te verhuren woning verduurzamen, met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler. Voor bedrijven en Verenigingen van Eigenaren (VvE) is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Je leest de voorwaarden op deze pagina.

Meer mogelijkheden

Ook zijn er mogelijkheden rondom de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), waarvoor een nieuwe aanvraagronde start in 2023. De subsidie is onder andere interessant als je grootschalig duurzame energie wilt produceren of CO2-verminderende technieken wilt toepassen. Een warmtepomp voor een gebouw, een zonnepaneelsysteem op het dak of een CO2-afvangingssysteem voor de glastuinbouw behoort tot de mogelijkheden, die je hier terugleest.

Aan de slag!

Verder geeft Van der Zande aan dat het loont om nu alvast aan de slag te gaan voor de volgende ronde van de DUMAVA. “Als je nu al met planmaking aan de slag gaat en energieadvies inwint, dan kom je straks goed beslagen ten ijs. De regeling zorgt ervoor dat er grotere stappen worden gezet in de verduurzaming van het Nederlandse maatschappelijk vastgoed. Meest interessant is wellicht nog wel het integrale verduurzamingstraject. Het is aantrekkelijk om een heel pakket aan maatregelen in één plan mee te nemen en door te voeren. Daarvoor heb je tijd nodig, dus mijn advies: ga nu alvast aan de slag.”

DUMAVA start weer op 18 september 2023

DUMAVA gaat vanaf 18 september nog een keer open. Bereid je goed voor en schrijf je in zodra er weer mogelijkheden zijn. Ook loont het om nu al energieadvies in te winnen, zoals Van der Zande al aangaf. Hier lees je meer details over de regeling en de kleine lettertjes.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment