Update subsidie DUMAVA 2024: Meer kansen en nieuwe regelingen 

De laatste ontwikkelingen rondom de subsidie voor Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) bieden een aantal positieve veranderingen voor vastgoedeigenaren van maatschappelijk vastgoed die streven naar een duurzamere toekomst. Met de volgende aanvraagronde die op 22 mei van start gaat, is het essentieel om op tijd met de voorbereidingen te beginnen en de recente updates te volgen. Consultants Youp van der Zande en Stan Thomas zetten hieronder een aantal belangrijke updates op een rij. 

1. Grotere kans op subsidies 

De kans op het verkrijgen van een DUMAVA-subsidie is aanzienlijk vergroot. Het subsidiepotje wordt substantieel verhoogd, waardoor de noodzaak van loting naar verwachting komt te vervallen. Hoewel het definitieve besluit hierover nog moet worden genomen eind april, is de kans om een DUMAVA-subsidie toegekend te krijgen vergroot. 

2. Integrale projecten

Bij de toekenning van DUMAVA-subsidies krijgen integrale projecten, waarbij diverse maatregelen tegelijkertijd worden genomen, de voorkeur. Maar liefst 70% van de subsidie zal naar dergelijke projecten gaan. 

3. Aanpassingen in de EnergieMaatregelenLijst (EML) 

De EML is herzien met toevoegingen zoals warmtepompen en energieopslag. Bovendien wordt de helft van het duurzaamheidsadvies vergoed en is er de mogelijkheid tot vergoeding voor het opstellen en aanmelden van een energielabel. 

4. Mogelijkheid voor meerdere aanvraagrondes 

Vastgoedeigenaren krijgen de mogelijkheid om meerdere jaren achtereen losse maatregelen aan te vragen. Hierdoor wordt meer flexibiliteit geboden, bijvoorbeeld dakisolatie in de eerste ronde en muurisolatie in de tweede ronde. 

5. Vergoeding per maatregel is aangepast

De eerdergenoemde aanpassingen zorgen ervoor dat meer mensen gebruik kunnen maken van de DUMAVA, wat goed nieuws is voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Er is echter ook een minder gunstige wijziging: De vergoeding per maatregeling is verlaagd naar 30% tot 40%. 

“Het is cruciaal om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor een DUMAVA-aanvraag. Zo heb je voor de aanvraag een verplicht energieadvies nodig. Ook voor losse maatregelen is het opstellen van een dergelijk advies verplicht, wat veel tijd in beslag neemt.” 

– Stan Thomas, Consultant bij CFP Green Buildings

Onveranderd: de minimale vereisten & losse maatregelen 

Het blijft een vereiste om minimaal label B te behalen, met minstens 3 labelstappen. Ook bij het nastreven van de renovatiestandaard zijn de 3 labelstappen nog steeds nodig. Losse maatregelingen blijven ook vergoed worden, zolang ze op de EML staan. 

Bereid je goed voor:
22 mei start de volgende aanvraagronde 

De volgende aanvraagronde begint op 22 mei, waarbij vastgoedeigenaren hun aanvraag in concept kunnen voorbereiden. Vanaf 3 juni kunnen officiële aanvragen daadwerkelijk worden ingediend, en dit is mogelijk tot en met 31 oktober.  Meer informatie vind je ook op de website van RVO Nederland.

Heb je behoefte aan advies, het verkrijgen van het energielabel of het indienen van de aanvraag? We helpen je graag verder. Neem hier contact met ons op.   

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment