DUMAVA: goed nieuws voor eigenaren maatschappelijk vastgoed

We hebben goed nieuws voor alle eigenaren van maatschappelijk vastgoed! Er  is een nieuwe subsidie op komst die je gaat helpen bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Er is geen reden meer om af te wachten, want deze nieuwe regeling subsidieert maar liefst 30% van het investeringsbedrag voor verduurzamingsmaatregelen. Ook energieadviezen en energielabels worden in veel gevallen voor 50% door de overheid vergoed.

Maatschappelijk vastgoed in stroomversnelling met DUMAVA

Onlangs heeft de Rijksoverheid een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Het doel van deze regeling is om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om hun gebouw(en) te verduurzamen en daarmee het energieverbruik te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen. De subsidie heeft zowel betrekking op verduurzamingsmaatregelen, als op energieadvies en energielabels. Hoog tijd dus om in actie te komen!

Wat houdt de DUMAVA subsidie in?

In de nieuwe subsidieregeling worden verduurzamingsmaatregelen onder voorwaarden voor 30% van het investeringsbedrag gesubsidieerd. Energieadviezen en energielabels worden in veel gevallen voor 50% door de overheid vergoed. Kort samengevat:

 1. 30% subsidie voor 1 tot 3 verduurzamingsmaatregelen.
  Voorwaarde: de minimale projectkosten bedragen € 16.666
 2. 30% subsidie voor integrale projecten (incl maatwerkadvies) van meer dan €25k.
  Voorwaarde: minimale projectkosten bedragen € 83.333
 3. 50% subsidie voor energieadvies (en advieskosten voor het opstellen van een energielabel), verbeteradvies (maatwerkadvies) en/of BREEAM advies.

Aanvraag start 3 oktober 2022: zorg op tijd voor een energieadvies

Energielabel

Vanaf 3 oktober 2022 kan de nieuwe subsidieregeling DUMAVA aangevraagd worden, onderbouwd met een energieadvies dat maximaal 36 maanden oud mag zijn. Het kan dus nuttig zijn om op korte termijn een energieadvies op te laten stellen.

De kleine lettertjes op een rij

 1. Opening 3 oktober 2022 tot en met 31 december 2023
 2. Voor een aanvraag is er eerst een energieadvies nodig van max 36 maanden oud.
 3. De te nemen verduurzamingsmaatregelen moeten op de Maatregelenlijst Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed staan. Hierop staan oa: isolatie van de gebouwschil, HR glas, LED verlichting, warmtepompen, zonnepanelen, WKO en warmtenetaansluiting.
 4. Wanneer je weet welke verduurzamingsmaatregelen je wilt uitvoeren, maak je een gespecificeerde begroting van de project- en advieskosten. En een tijdsplanning wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd.
 5. Het gebouw moet minimaal 10 jaar oud zijn. Nieuwere gebouwen moeten aardgasvrij gemaakt worden.
 6. Portefeuilleroutekaart kan als alternatief gelden voor een energieadvies, mits er voldoende diepgang is op gebouwniveau.
 7. Je moet de maatregelen binnen 24 maanden na het verstrekken van de subsidie realiseren. Of bij een integraal traject binnen 3 jaar.

Aan de slag met DUMAVA

Met de komst van deze nieuwe subsidie, krijgt de maatschappelijke vastgoedsector een enorme boost om te verduurzamen. Heb je interesse om met de DUMAVA subsidie aan de slag te gaan, maar weet je niet goed hoe verder? Of wil je aan de slag met een energieadvies of BREEAM advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

De eerste ronde voor het aanvragen van de DUMAVA subsidie is inmiddels gesloten. DUMAVA gaat begin januari 2024 nog een keer open, maar er wordt geprobeerd om deze datum naar voren te halen. 

Kies je segment