Nieuwe maatregelen toegevoegd aan Erkende Maatregelenlijst (EML) 

Recent heeft RVO diverse maatregelen toegevoegd aan de Erkende Maatregelenlijst (EML). Op de EML staan maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder, waarmee bedrijven kunnen voldoen aan de energiebesparingsplicht. 

Nieuwe maatregelen op de Erkende Maatregelenlijst 

Dankzij nieuwe innovaties en hoge energieprijzen, worden steeds meer verduurzamingsmaatregelen rendabel. Daarom heeft RVO een aantal maatregelen toegevoegd aan de EML*, een lijst die een overzicht schetst van energiebesparende maatregelen die voor de meeste gebouwen rendabel zijn door te voeren. Onder andere zonnepanelen, dakisolatie, hybride warmtepompen, energiezuinige elektromotoren en ledverlichting inclusief armatuurvervanging voor binnen- en buiten zijn toegevoegd aan de lijst.  

*De (voorlopige) definitieve lijst is gepubliceerd door RVO en wordt binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd.  

Gebruikersvriendelijke opbouw

Ook de opbouw van de lijst is aangepast. Waar je voorheen de keuze had uit 19 bedrijfstakken, heb je nu 3 lijsten: Gebouwen, faciliteiten en processen. De lijst Gebouwen moet altijd ingevuld worden en vanuit de andere lijsten moeten alleen de processen of faciliteiten afgevinkt worden die relevant zijn. Hiermee is de EML makkelijker en gebruikersvriendelijker geworden. 

>> Bekijk de EML op de website van RVO Nederland 

1 december deadline voor nieuwe ronde informatieplicht 

De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven om maatregelen door te voeren die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Het doel van de energiebesparingsplicht is het verminderen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van bedrijven.

Nieuwe Erkende Maatregelenlijst

De energiebesparingsplicht draagt bij aan de doelstellingen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van Nederland. De deadline voor de tweede ronde van de informatieplicht komt inmiddels in zicht: 1 december 2023.

Weet je niet goed welke maatregelen voor jou verplicht zijn? Of wil je aan de slag met verduurzamen, maar weet je niet goed waar te beginnen? CFP kan je – bijvoorbeeld middels een energiescan – helpen met het doorrekenen van verschillende maatregelen en het voldoen aan de informatieplicht. Neem contact met ons op voor een advies op maat. 

Benieuwd naar de diverse regelgevingen en begrippen rondom energiebesparingsplicht, informatieplicht en duurzaamheidsrapportages voor gebouwen? Je leest het in onze Duurzaamheidsgids.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment