21ste CFP Innovatiedag: van duurzame toiletten tot hemelse oesters (Zaal 2)

De diversiteit spatte ervan af tijdens de Innovatiedag van CFP. Het werd een middag vol triggerende gesprekken, vernieuwende pitches en nieuwe samenwerkingen. “Hier kom je om buiten te spelen over een serieus onderwerp: om de planeet beter te maken.”
Alle 16 pitchers haalden het maximale uit de vijf minuten die hen gegeven werd. Installateurs, vastgoedeigenaren en bankiers spitsten hun oren. Kritische vragen, gesprekken over try-outs en een gezellige borrel volgden.

In dit artikel lees je meer over de pitches van RGS+, biocompact, CFP Green Buildings, FlexoWatts, Lumon, Solar Sedum, Presol en Oyster Heaven. Benieuwd naar de andere 8 pitches? Lees dan hier verder.

Verduurzamen met drones

Drones doen niet alleen denken aan innovatie, RGS+ laat zien dat ze helpen grenzen verleggen. In de cloudapp kunnen alle typen gebouwen worden opgenomen. Met foto’s, dronebeelden en tekeningen worden zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw tot op de centimeter opgenomen. Brian liet zien hoe de software het gebouw opknipt in elementen en deze kleurscores geeft. Door diverse partijen toegang te geven tot het systeem wordt de data inzichtelijk en kunnen samen scenario’s worden uitgewerkt en vergeleken. De grootste pré van RGS+? “Dat zit in het doorgeven van data aan partners die betrokken zijn bij de uitvoering, zoals dakdekkers en bouwkundige aannemers. De data is herbruikbaar.”

Daily gamechanger biocompact

Roderick schrikte het publiek op met een foto van een toilet die in ieders studentenhuis had kunnen staan en feiten over bacteriën die tot drie meter de lucht in vrijkomen bij het doorspoelen van een regulier toilet. Maar de echte bottleneck zit ‘m in de 20% drinkwater die jaarlijks gebruikt wordt voor toiletten, terwijl we met een (drink)watertekort te maken hebben. De gevolgen daarvan zijn desastreus, zoals lagere biodiversiteit en hogere kans op bosbranden. Biocompact overtuigde het publiek met hun waterbesparende toiletten en waterloze urinoirs zonder stank of andere geur. Kers op de taart: de toiletten kunnen binnen no time geïnstalleerd worden.

BREEAM makkelijker maken

Laten waterbesparende toiletten nu ook een van de simpele en goedkope swaps zijn die gebouweigenaren doorvoeren om beter te scoren op BREEAM. Als je gemakkelijk inzicht wilt in de kansen en efficiëntste manieren om te verduurzamen aan de hand van BREEAM, dan is daar de BREEAM Portfolio Manager. CFP collega Bram Weggemans vertelde alle ins en outs. Dankzij het holistische perspectief monitoren gebruikers gemakkelijk hoe ver ze zijn om een level hoger te scoren op BREEAM. Het inzoomen op specifieke onderwerpen zoals ‘bestendigheid’ helpt ontdekken welke maatregelen gebouweigenaren kunnen doorvoeren om hier beter te scoren. Bewijslast kan gewoon middels geüploade foto’s en voorkomt dat er een expert op locatie moet langskomen: dat scheelt tijd en geld.

Slim omgaan met energie

Aan de slag met energiemanagement? Michiel liet zien hoe het slimme systeem van FlexoWatts een oplossing biedt voor netcongestie, de dynamische markt en veranderende regelgeving. In plaats van prutsen met berekeningen in Excel, gebruik je hier een simulatie van je daadwerkelijke systeem met alle apparaten die energie verbruiken. Zo kunnen installateurs, vastgoedbeheerders en adviseurs allerlei scenario’s uitwerken. Wat doet een middag bewolking in plaats van zon en wat is de invloed van het ‘s ochtends aanzetten van apparatuur die 500 kW gebruikt? Alles is door te rekenen, zodat je slimme beslissingen kunt maken. Uniek: de software van FlexoWatts open downloadbaar.

Verduurzamen met…balkonglas

Ook de switch naar concrete maatregelen om te verduurzamen werd gemaakt, waarbij de 60+ bezoekers een inkijkje kregen in de veelzijdigheid. Zo liet Maurits met aanstekelijk enthousiasme zien dat een glazen omheining bij balkons niet alleen stijlvol is, maar ook duurzame en sociale voordelen biedt. Het efficiënte balkonglas van Lumon creëert een warmtebuffer tussen buiten en binnen, die makkelijk te implementeren is. Dit is niet alleen voor balkons van 10 m² en groter, maar juist ook voor de ondiepe balkons bij appartementencomplexen uit de jaren 70. Sociale voordelen zijn er ook met geluidsreductie en een balkon dat het hele jaar door bruikbare ruimte biedt, in plaats van alleen in de zomer.  Zo biedt Lumon verduurzaming en welzijnsverbetering in één.

“De Innovatiedag heeft ieder jaar gave sprekers, maar nog nooit was de kwaliteit van de pitches zo hoog.”

– Bram Adema, CEO van CFP Green Buildings

Win-win op je dak

Daken zijn een van de pijlers van verduurzaming. Zonnepanelen kwamen dan ook tijdens eerdere edities van de Innovatiedag aan bod. Solar sedum brengt dit naar een hoger niveau door zonnepanelen en een groen dak in één aan te bieden. Dat is win-win, want naast het opwekken van hernieuwbare energie, zorgt het groene dak tegelijkertijd voor meer biodiversiteit en geleidelijke waterafvoer, wat vervolgens verdampt en daarmee hitte onttrekt. Gevolg? Het dak wordt 30 graden in plaats van 80 graden op een warme zomerdag. En dát maakt de zonnepanelen tegelijkertijd efficiënter. De dubbele voordelen lijken niet op te houden als de bezoekers horen dat ook de schaduw van de zonnepanelen een positief effect hebben op het groene dak: het zorgt voor nog meer biodiversiteit.

Sneller isoleren

Ook Prefab Isolatie weet wat win-win betekent. Er moeten 300.000 woningen in Nederland aan de binnenzijde geïsoleerd zijn voor 2030. De nieuwsitems over het isoleren van woningen dat veel te traag gaat vliegen je echter om de oren. Daar moet toch wat op te verzinnen zijn, dachten ze bij Presol, Bluedec. Check, gelukt. Toon pitchte het nieuwe systeem, waarbij één kort bezoekje om op te meten genoeg is. Geen dagen een aannemer in huis zonder dat deze bewoonbaar is, maar gewoon een meting en daarna een kant-en-klaar pakket met alle isolatiepanelen. Het prefab systeem versnelt het tempo van isoleren met een dikke factor 4. Niet alleen voor woningen, maar ook voor winkels en bedrijfspanden. De triple win? Eigenaars voldoen sneller aan regels, bewoners hebben minder last van overlast zoals stof en aannemers kunnen met dezelfde fte’s meer opdrachten uitvoeren.

Out of the box met Oyster Heaven

Veruit de meest verrassende pitch kwam van George. Als Brit pioneert hij vanuit Rotterdam om bakstenen in te zetten voor gezondere oceanen. Klinkt als een long shot? Dit is waar oesters, de bouwindustrie en een flinke portie creativiteit samenkomen. Baksteen producenten hebben te maken met veel fluctuaties in vraag en productielijnen staan dan soms ook stil. Oyster Heaven kan deze productie stabiliseren door de bakstenen te gebruiken als basis voor oester riffen. En dat is hard nodig: want oesters eten stikstof, nemen CO₂ op en filteren water. Behoorlijk nuttig dus, maar ze zijn grotendeels verdwenen uit de oceanen.

De bakstenen bieden een basis voor baby oesters, die hierop gaan groeien en 3D riffen vormen. Na verloop van tijd vergaan de bakstenen en houden we alleen de sterke oesterriffen over. Geniaal, zo vond het publiek. Bezoeker Joeri vertelt: “Dit was absoluut de beste pitch van vandaag. Oyster Heaven weet de potentie van stikstof uit de lucht te halen te benutten.” Oyster Heaven was dan ook één van de vier winnaars die we terug gaan zien op het Green Buildings Event op 11 april 2024: Fagerhult, biocompact, RABLE en Oyster Heaven. Twee namen die de deelnemers uit de zaal Vissenkom nog niet voorbij zagen komen. Benieuwd naar de andere 8 pitchers? Bekijk ze hier.

Winnaars CFP Innovatiedag: 9 november 2023

Dat de CFP Innovatiedag een boost kan geven voor de pitchers werd dit jaar klip en klaar gepresenteerd. Soluxa, een pitcher van vorig jaar, had vol trots een banner neergezet. Wat daarop te zien was? Hun eerste succesvolle project waarbij de verticale zonnepanelen in roestkleur pronkten aan de gevel van het stadshuis in Zwolle.


Meer weten over dit event? Bekijk hier de aftermovie!

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment