De pitches tijdens de CFP Innovatiedag 2020

Before Article

Sfeerimpressie CFP InnovatiedagCFP Innovatiedag 2020

Maar liefst 22 enthousiaste pitchers kregen tijdens de 17e CFP Innovatiedag de kans om hun duurzame innovatieve ideeën te pitchen voor een veelzijdig en kritisch publiek. De dag leverde prachtige pitches op, van een nieuw soort airconditioning tot aan een systeem dat warmtewinning uit rioolwater mogelijk maakt. Lees hieronder meer over de pitches.

Liever een sfeerimpressie? Bekijk hier de foto’s en de aftermovie.

17 jaar geleden is de CFP Innovatiedag begonnen met slechts een handje vol pitchers, met het idee om samen ideeën uit te wisselen en elkaar hierin te kunnen ondersteunen. Inmiddels willen steeds meer mensen komen pitchen en is de Innovatiedag een groot succes.

De pitches

Op de CFP Innovatiedag pitchten 22 bedrijven hun innovatieve ideeën. Hierbij de pitches op een rij:

Design met impact op grondstoffen – Tynke van den Heuvel, Studio WAE

Studio Wae maakt circulair beton, circulaire vloer en wandtegels en modulaire kleden van productieafval. Dit bedrijf neemt oude (tapijt)tegels in en verwerkt deze in combinatie met bestaande voorraad tot nieuwe tegels. Dit bespaart een enorme hoeveelheid CO2 en grondstoffen.

Presentatie AmfiusDe lokale warmte benutten voor de locatie warmtevraag – Simon Bos, Amfius
Er is veel warmte beschikbaar uit onze omgeving: de grond, de lucht, het oppervlaktewater, het riool. Met een warmtepomp kan deze warmte benut worden. Met name uit afval- en oppervlaktewater is veel warmte te behalen wat teruggewonnen kan worden. Tijdens de zomer kan overtollige warmte worden opgeslagen wat tijdens de winter gebruikt kan worden.

ICECUBE, de airconditioner van de toekomst – Arthur van der Lee, Dutch Climate System

10% van de volledige energievraag gaat naar airconditioners. ICECUBE is een energie-zuinige airco en maakt gebruik van indirecte verdampingskoeling. Multisplit zorgt ervoor dat het drogen van de lucht centraal wordt gedaan en de koeling lokaal, zodat het systeem ook geschikt is voor gebouwen met veel kleinere ruimtes.

Zou het niet mooi zijn als we in steden kunnen leven die écht klimaatneutraal zijn?
– Arthur van der Lee, Dutch Climate System

Subsidies voor duurzame ontwikkeling in de gebouwde omgeving – Remko Berfelo, van Dreaekeburgh

Van Draekebrugh begeleidt partijen bij het verkrijgen van subsidies. Er zijn subsidies voor duurzaam circulair bouwen, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten. De verschillende subsidies kunnen verkregen worden van pilotfase tot en met het uitrollen van een ontwikkeld product.

Sfeerimpressie CFP InnovatiedagHoe komen we van de kolencentrales af? – Frank Bartelen, Zigzag Solar

ZigZag solar heeft een concept voor opwekking van zonne-energie op de gevel. Door panelen in een ZigZag vorm te plaatsen, worden de panelen gebruikt als reflector. Hierdoor kun je 126% rendement op je zonnepanelen halen. Als alle kopgevels in Nederland bekleed worden met ZigZag Solar, kunnen zij de gebouwen in de winter voor 40% van energie voorzien.

Nul op de meter met Visie – Nico Roozen, NR Vastgoed

Panden moeten gedurende hun levensduur antwoord kunnen geven op de veranderende marktvraag op het gebied van verduurzaming. Waterbuffers zorgen bijvoorbeeld autonoom voor de distributie van warmte. NR Vastgoed krijgt een bedrijfspand van 20 jaar oud naar 0 op de meter met nieuwe techniek waardoor het pand nog 20 jaar vooruit kan.

Data maakt Duurzaam – Rico Logman, DWA

Gerealiseerde projecten leveren data op, die DWA met slimme algoritmen aanbieden. Hiermee kunnen gebouwen bestuurd en geregeld worden. Precies op maat, maar duurzamer, goedkoper, comfortabeler en sneller. Nieuwe gebouwen worden hierdoor nóg slimmer gemaakt.Meten is weten.

De toekomst ligt in data & digitaal en DWA maakt effectief gebruik van de data om gebouwen te optimaliseren én in kaart te brengen in de vorm van een ‘digital twin’.
– Eva Bergsma, Front office medewerker bij CFP

Delta Pro: Inregelsysteem voor radiatoren in woningbouw en U-bouw – Henk de Beijer, ClimateBooster

ClimateBooster zorgt tot 50-80% meer warmte uitgifte uit bestaande radiatoren en convectoren. Door het verhogen van de luchtstroom (convectie), het toepassen van speciale ventilatoren en modulaire aansturing wordt in elke situatie een zo optimaal mogelijk werking behaald.

Presentatie R8TechGrip krijgen op comfort en energie – Sebastiaan Jager, R8Tech

R8 Digital Operator automatiseert het beheer van gebouw installaties met behulp van algoritmes. Na een inventarisatie van 1 maand, kan de autopilot aangezet worden. Deze autopilot past 4x per uur de instellingen van het gebouwbeheersysteem aan, zodat het gebouw optimaal presteert op het gebied van energiegebruik en comfort.

Elektrisch koken op een slimme batterij? – Jan Willen de Jong, iWell

Door elektrisch koken is de belasting op het net zo’n 50% extra. De powercube van iWell kan op piekmomenten heel snel extra stroom leveren als men gaat koken. Hierdoor zijn er geen extra kabels nodig om overbelasting te voorkomen. De PowerCubes zijn voor 95% recyclebaar.

Overbelasting van het elektriciteitsnet op piekmomenten is 1 van de problemen die opgelost moeten worden. De oplossing van iWell maakt hier een goede start mee door dit probleem bij de overstap naar elektrisch koken op te lossen op een haalbare en betaalbare manier. Dit zelfde concept kan doorontwikkeld worden om ook de pieken voor verwarming en stroomproductie met PV-panelen op te vangen.
– Gertjan Vons, Consultant bij CFP

Smart by name, smart by nature – Tim Twisk, Smartvatten

Smartvatten heeft een oplossing voor monitoring van tapwater. Het is voor elk gebouw beschikbaar door een apparaatje op bestaande watermeters te plaatsen. Het systeem monitort automatisch het waterverbruik en spoort zo lekkages op.

Sfeerimpressie CFP InnovatiedagFinanciering van Innovatie en Duurzaamheid – Pim Boonekamp, ING Groenbank

ING Groenbank maakt het economisch aantrekkelijk om net een stapje extra te doen op het gebied van duurzame bouw, door middel van subsidies en energiebesparing. Een mooi voorbeeld] is de waterzuivering van een bierbrouwerij waarmee afvalwater opnieuw wordt gereinigd en gebruikt.

Optimum Energy: Van statisch naar dynamisch – Ben de Jong, Xylem

Dynamische factoren, zoals het weer, worden samen met variabelen als de binnentemperatuur omgezet naar een statische setpoint. De Optimum Energy Module bepaalt vervolgens het beste werkgebied. Het model analyseert en voorspelt op basis van software en 24/7 data input. Dit zorgt voor 38% effectiever energieverbruik bij hetzelfde niveau van comfort.

75% van alle uitstoot wordt veroorzaakt door de opwekking en het gebruik van energie en 45% van alle energieopwekking gaat verloren.
– Ben de Jong, Xylem

Healthy Workers of Healthy people make great businesses – Lars van der Velde, Healthy Workers

Healty Workers heeft het B-well model ontwikkeld. Dit omvat de Building, Body en Business. Ze koppelen sensor data en ontsluiten deze in een app. Gebruikers kunnen via de app verbeteringen doorgeven en zo wordt het gebouw geoptimaliseerd. Hierdoor wordt het welzijn en de tevredenheid van werknemers vergroot.

Sfeerimpressie CFP InnovatiedagCirculair en betaalbaar bouwen in hout. Het kan al! – Rudolf Muis, Rijksvastgoedbedrijf

Dit bouwproject in Delft wordt geheel gemaakt van massief hout – geen steen of beton. Het casco staat in zes dagen. Er wordt gebruik gemaakt van kruislings-gelamineerd-hout. Omdat er omhoog wordt gebouwd met 3 starterswoningen op elkaar, is het mogelijk om op een duur stukje grond betaalbare woningen te bouwen.

Het Zonnetapijt – Jelle Hilarius, Wattage

Wattage gebruikt lege sportvelden om energie op te wekken door een zonnetapijt toe te passen. Dit tapijt wordt uitgerold over het veld wanneer het veld niet gebruikt wordt. Dit tapijt is een flexibel uitrolbaar zonnepaneel. Op dit moment wordt een eerste prototype ontwikkeld.

Flower Turbines: De windmolen waar je naast wilt wonen en werken – Roy Osinga, Flower Turbines

Technologie en elegantie gaan samen in de Flower Turbines. De Flower Turbines zijn stil, hebben een lage startsnelheid, meer kW per m2 dan PV en vereisen weinig onderhoud. Er is een mooie combinatie te maken tussen de Flower Turbines en laadpalen voor fietsen & scooters.

Laat de natuur de natuur; laten we de plekken optimaliseren waar wij als mens onze voetafdruk achterlaten.
– Roy Osinga, Flower Turbines

De start van een nieuwe Evolutie – Ton van Oostwaard, My Earth Global

Door klimaatadaptieve planten (speciaal gekweekte planten) langs wegen te planten, wordt de omgeving van de weg duurzamer. Het gaat om 25% groenblijvers, 50% klimaataddaptieve planten en 25% filterende planten die stof vasthouden van o.a. banden. De kosten zijn even groot als een gewoon grasveld, alleen levert dit product energie op door het te vergassen na het snoeien.

Presentatie EnergyBoosterEen toekomstbestendige energieoplossing waarmee bewoners volledig van hun gasgestookte ketel af kunnen – Jan Putman, Solar Energy Booster

Een volledige woonwijk kan worden voorzien van stroom door middel van 1 centraal warmtenet met 1 centrale circulatiepomp voor alle woningen. Het installeren hiervan is simpel en kostenbesparend. Het bronsysteem zorgt voor een constante temperatuur waarbij de warmtepomp optimaal en efficiënt draait.

Infra roodverwarming -Gerard Noordermeer, Karbonik

Karbonik is producent van koolstoffolie voor o.a. vloerverwarming. Deze koolstof kan ook verwerkt worden in verf, zodat elk geschilderd oppervlak een verwarmingselement wordt. Het systeem warmt materie op in plaats van lucht. Hierdoor biedt het een alternatief voor gas en is het zeer geschikt voor lokale verwarming van bijvoorbeeld werkplekken.

Aris de Groot, Ecovat

Het Ecovat is een gebiedsoplossing om wijken van het gas af te halen. Het vat slaat energie op in de zomer en gebruikt deze energie in de winter. Door het vat te koppelen met warmtepompen en een windmolen kan de warmte 100% duurzaam geleverd worden aan de wijk.

INGY – Intelligent lighting sensors turn buildings smart – Sytze Terpstra, Ingy

Sensoren kunnen gebouwen slim maken en kunnen worden gebruikt voor efficiënter gebruik van het gebouw. Door gebruik te maken van de verlichting als sensors en het communiceren met tags en telefoons, kunnen de sensors geïmplementeerd worden in een bestaand gebouw. Extra sensoren kunnen daarop worden aangesloten, zijn batterijvrij en kunnen op een zonnecel opereren.

Presentatie Sander van den BergDe afsluiting

De dag werd afgesloten met een presentatie van Sander van den Berg. Hierin lichtte hij de algoritmes toe die gebruikt worden in de online tools van CFP. Ook gaf hij voorbeelden van hoe de tools toepasbaar zijn in het werkveld, zoals de Iris app en de CSR-manager.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email