Annemarie van Gaal spreekt op het Green Buildings Event

Before Article

Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In Nederland werd ze vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en op televisie. Daarnaast is Annemarie investeerder in verschillende bedrijven en ondernemingen. Wat duurzaamheid betekent voor Annemarie, vertelt ze in dit interview.

In hoeverre hou je je bezig met duurzaamheid?

Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema. De meeste mensen denken bij het begrip ‘duurzaamheid’ aan het milieu, maar voor mij gaat het verder.
Duurzaamheid betekent voor mij dat je iets zo inricht dat het toekomstbestendig is. Ik zal een voorbeeld geven: Ik vind de manier waarop we omgaan met mensen met schulden niet duurzaam. We sturen er een deurwaarder of incassobureau op af, die de duimschroeven aandraait en ondertussen de kosten steeds verder opschroeft. Wie het hardst draait, haalt als incasseerder de meeste omzet binnen. Dat is niet duurzaam.

Het zou veel duurzamer zijn om als deurwaarder degene met schulden een handelingsperspectief te geven om de schulden af te lossen. Bijvoorbeeld door (van een derde) werk aan te bieden en de schuld te laten vereffenen door uren werk. Degene met schulden kan daardoor met inzet, zijn schuld vereffenen zonder in de molen van steeds maar hoger wordende boetes en stress te komen.

– Annemarie van Gaal

Speelt duurzaamheid een rol bij de investeringen die je doet? 

Ik zal nooit investeren in iets dat niet duurzaam is. Alles moet wat mij betreft ‘op de lange termijn’ gericht zijn en bovendien ‘de wereld ontlasten’, op welke manier dan ook.

Hoe kunnen bedrijven met een nieuwe, duurzame innovatie het beste kapitaal verwerven om hun innovaties te realiseren? Heb je tips?

Ik merk dat de financiële wereld nog niet gewend is om te denken in langere termijnen dan ze nu gewend zijn, en dat is wel nodig. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse innovaties en technologieën op agrarisch gebied. Die zouden een zegen zijn voor Afrikaanse landen waarmee ze hun oogst kunnen vertienvoudigen op hetzelfde grondoppervlak. Alleen, daar zijn ze niet gewend om te denken in een investering die je pas na drie of vier jaar terugverdient. Lokale financiers denken in maanden, eerder dan in jaren.

Normaal gesproken ben je gewend om investeerders te verleiden door verwachtingen te laten zien in euro’s winst en op middellange termijn, zeg 3 tot 5 jaar. Dat is niet meer voldoende. Bij veel bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, werken vaak meerdere partners met elkaar in hybride samenstelling en geldt een langere horizon. Dit vergt een andere manier van presenteren en ook van beoordelen.

– Annemarie van Gaal

Wat zijn – naast financiering- andere kritische succesfactoren van innovaties?

Heb je even? Dat zijn er bijna te veel om op te noemen. Maar denk aan het inclusief maken van de samenleving, het denken in belangen en de kracht om bestaande structuren te kunnen afbreken.

Hoe zie jij de financiële wereld in 2030?

Ik denk dat de financiële wereld onherkenbaar is in 2030. Niet alleen zal er nauwelijks behoefte meer zijn aan fysieke banken, maar ik denk ook dat we weer meer vertrouwen krijgen over en weer tussen de gelduitlener of investeerder en de geldlener of ondernemer. Dit komt onder andere omdat we geïnvesteerd geld via blockchain gemakkelijk kunnen volgen. Ik geloof dat steeds meer financiële transacties zich gaan afspelen via een of ander platform en dat de banken geen leidende positie meer zullen hebben.