Paris Proof Commitment: ‘Meten op werkelijk energiegebruik maakt klimaatdoelen beter haalbaar’

CFP Green Buildings heeft het Paris Proof Commitment van Dutch Green Building Council ondertekend. Hierin vragen we de overheid gebouwen voortaan te normeren op werkelijk energiegebruik en niet op energielabels. Zo kunnen de Parijse klimaatdoelstellingen versneld worden behaald voor de gebouwde omgeving. Het Paris Proof Commitment is tijdens de Dutch Green Building Week aan Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie gepresenteerd.

Commitment goed ontvangen door Timmermans

Het Paris Proof Commitment is door tientallen organisaties ondertekend en werd door Timmermans vol enthousiasme omarmd. Zeker omdat het volgens hem aansluit bij zijn aanstaande Renovation Wave. Een plan om in heel Europa gebouwen te renoveren en te verduurzamen. “Als jullie ons kunnen helpen, om ook op Europese schaal de kwaliteit van plannen te verbeteren, en ook andere landen te helpen in dezelfde richting te denken, dan kan die Renovation Wave een heel groot succes worden”, reageerde de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council: “Frans Timmermans vraagt om kwalitatief goede plannen en dat hij ons plan daartoe rekent is een mooi compliment. We gaan dan ook naar Brussel en we nemen partijen uit onze achterban mee. Daar gaan we het Commitment nogmaals onder de aandacht brengen en laten we zien dat meten op werkelijk verbruik het juiste middel is.”

Versneld verduurzamen

Het Paris Proof Commitment wijst op het meten van werkelijk energiegebruik, want energielabels geven lang niet altijd een goed beeld van hoe energiezuinig een gebouw is. Met de label C-plicht, Wet Milieubeheer en de Erkende Maatregelen worden wel stappen gezet, maar deze zijn vooral gericht op de korte termijn. Paris Proof is het doel dat zowel op korte als lange termijn de markt in beweging brengt. En het sluit daarmee goed aan op de in het Klimaatakkoord opgenomen verplichting tot het laten opstellen van routekaarten. Routekaarten zijn al een eerste stap voor een langetermijnaanpak, sturen op werkelijk gebruik is een logisch vervolg.

*Foto’s: Dutch Green Building Council

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment