Green bonds: de laatste ontwikkelingen en praktische tips

Green bonds worden in groten getale uitgegeven. Zonnepanelen aanleggen, energie-efficiëntie verhogen, uitstoot terugdringen: stuk voor stuk projecten die gerealiseerd kunnen worden met behulp van groene obligaties. Waar er in 2014 wereldwijd voor 37 miljard USD vermogen in green bonds werd beheerd, was dat in 2021 maar liefst 508.8 miljard USD. Waarom is het zo aantrekkelijk en wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom green bonds?

De groeiende populariteit van groene obligaties

Duurzaamheid en ESG gaan steeds meer centraal staan en een rol spelen bij bedrijven. De Paris Proof afspraken komen dichterbij en de druk vanuit de maatschappij neemt toe. Dat maakt dat veel bedrijven de urgentie van duurzaamheid voelen en het centraler zetten in hun strategie. Daaruit rollen plannen met benodigde investeringen. Dit is waar green bonds om de hoek komen kijken.

“Groene obligaties zijn een heel mooi instrument om dergelijke verduurzamingsprojecten te financieren. Niet alleen voor bedrijven, maar ook juist voor investeerders, waar green bonds erg in trek zijn.”

– Mattijs Melchiors, consultant bij CFP Green Buildings

Groene investeringen hebben een relatief laag risico en er is vooraf vaak in grote lijnen bekend wat ze gaan opleveren, waardoor green bonds aantrekkelijk zijn voor een grote groep investeerders. Tevens kunnen green bonds voor investeerders, vooral voor diegenen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, een goede manier bieden om hun beleggingsportfolio in lijn te brengen met hun waarden; waar het voor anderen juist als diversificatie en goed spreidingsmiddel kan dienen.

Greenwashing en green bonds

Helaas wordt er ook misbruik gemaakt van de aantrekkelijkheid van een groen karakter. Zo zijn er in iedere markt wel voorbeelden van greenwashing. Dit zorgt ook in de financiële sector voor kritische investeerders. Om deze reden doen bedrijven er alles aan om ver van greenwashing weg te blijven.

Bij green bonds zien we daarom dat er vaak gewerkt wordt met frameworks, opgesteld door banken. Bekijk bijvoorbeeld het Green Bond Framework van ING. Dit zorgt voor duidelijke richtlijnen en criteria waaraan de obligaties moeten voldoen, die ook transparant gecommuniceerd worden naar potentiële investeerders. Daarnaast wordt vooraf inzicht gegeven in waar geïnvesteerd geld precies naartoe gaat en worden er audits gedaan om naleving te controleren. Zo kan er gegarandeerd worden dat de obligaties 100% groen zijn. Het gevolg? Green bonds zijn juist ook voor de kritische investeerder interessant.

De laatste ontwikkelingen rondom green bonds

Voor financiële instellingen is het heel aantrekkelijk om green bonds uit te geven. Naast het financiële voordeel kunnen banken hiermee voldoen aan een grote en sterk groeiende klantvraag en past het goed binnen het risicobeheer en -spreiding van een bank. Echter worden de frameworks, criteria en eisen aan green bonds opgesteld aan de hand van wetgeving. Maar deze wetgeving is zowel op nationaal als internationaal niveau voortdurend aan verandering onderhevig. Zo komt er bijvoorbeeld hoogstwaarschijnlijk een aanpassing van de EPBD, waardoor de indeling van energielabels op de schop gegooid zal worden. Dat heeft impact op het uitgeven van green bonds, omdat daar nu de regel wordt gehanteerd dat dit mogelijk is voor label A gebouwen en de landelijke top 15% gebouwen met de beste energieprestatie. Verandering van deze wetgeving maakt de groep label A gebouwen waarschijnlijk kleiner, wat kan betekenen dat een green bond niet meer mogelijk is. In trajecten naar uitgifte van groene obligaties wordt ook de EU Taxonomy vaak gebruikt als houvast. Deze richtlijn heeft echter in bepaalde gevallen een multi-interpretabel karakter, wat ook kan zorgen voor onduidelijkheid.

De vraag wat groen (genoeg) is en dus in aanmerking komt voor green bonds, is daardoor lastig te beantwoorden. Omdat regels voortdurend worden aangescherpt, komt wat dit jaar geclassificeerd wordt als green bond, daar volgend jaar zomaar niet meer voor in aanmerking. Daarom is het belangrijk om zaken goed te documenteren. CFP consultant Mattijs: “We merken dat er veel onduidelijkheid heerst bij partijen. Ze vragen zich af wat er wel en niet mag en welke zaken er onder eligible criteria van green bonds vallen. We ondersteunen hier regelmatig bij. Zo hielpen we Argenta bijvoorbeeld met het opstellen van een Methodology Report voor green bonds.”

Drie praktische tips voor uitgevers van groene obligaties

#1 Voorkom greenwashing

Om greenwashing te voorkomen, is het belangrijk om transparant en eerlijk te rapporteren over je duurzaamheidsinspanningen. Stel specifieke en meetbare doelen en communiceer deze ook duidelijk aan stakeholders, zoals consumenten en investeerders. Eventueel kun je hierbij gebruik maken van diverse rapportagestandaarden.

#2 Wees duidelijk over de criteria

Waarom wordt iets geclassificeerd als groen en wanneer kan het mee in de green bonds uitgifte? Zorg voor een goed framework dat inzichtelijk is voor geïnteresseerden en waar altijd op teruggevallen kan worden. Door transparantie en duidelijkheid hierover voorkom je een mismatch van verwachtingen.

#3 Anticipeer op veranderingen

Hoewel wet- en regelgeving zoals de EU Taxonomy vaststaat, wordt er constant over gespard en zullen aanpassingen ook doorgevoerd worden. Het is dan ook verstandig om je hier goed op in te lezen en vooruit te lopen op toekomstige veranderingen. Volg de ontwikkelingen in de EU bijvoorbeeld op de voet en woon workshops met experts bij. Ga er niet vanuit dat het zo blijft, want aanpassingen zullen impact hebben op green bond portefeuilles die je kunt uitgeven.


Meer lezen over de green bond uitgiftes waar CFP bij heeft ondersteund? Onlangs werkten we samen met Nationale Nederlanden aan green bonds voor residentiële gebouwen. In hun Green Bond Impact Report 2022 vind je ook ons impact assessment.

Bij green bond projecten komt onze Green Buildings Tool goed van pas. Hiermee kunnen vastgoedportfolio’s op grote schaal geanalyseerd worden om te bepalen of ze voldoen aan green bond criteria. Dankzij onze slimme tool hebben we inmiddels al meer dan 10 miljard euro aan green bonds helpen uitgeven.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings Singapore
The Hive, High Street Center 1
North Bridge Road #08-08
Singapore 179094
+65 8893-2815
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment