Argenta blijft groei garanderen in duurzame hypotheekfinanciering door uitgifte green bond

Argenta is al zo’n 65 jaar hypotheekverstrekker in België en sinds 1998 ook actief in Nederland. Met familiale aandeelhouders en een lokale mindset maakt Argenta al vanaf de start duurzame keuzes. Nu ook investeerders en klanten steeds meer het belang van duurzaamheid in gaan zien, zet Argenta weer een stap verder. Het opzetten van een Green Bond Framework vormt een mooi sluitstuk om de duurzame ambities van Argenta ook in de toekomst te kunnen verzekeren.

De keuze voor green bonds

Volgens Stéphanie Dangreau, duurzaamheidsmanager bij Argenta, was de keuze voor green bonds een open deur. Stéphanie: “Al sinds 2016 zijn we bezig met wholesale funding, maar je wilt je blijven onderscheiden. Duurzaamheid zit in ons DNA en de appetijt naar groene obligaties neemt enorm toe. Kortom: we hebben een aanbod en er is een grote vraag. Het werd tijd om dat te matchen. Daarnaast geeft duurzaamheid ook een verzekering voor de toekomst en kunnen we met de uitgifte van green bonds de groei in onze duurzame hypotheekfinanciering blijven garanderen.”

Onze klanten, aandeelhouders en investeerders verwachten dat onze bank duurzaam is. We willen hierin onderscheidend zijn, onder meer via duurzame hypotheekfinanciering.

– Stéphanie Dangreau, duurzaamheidsmanager bij Argenta

De richtlijnen voor green bonds: het opstellen van kaders

Met de uitgifte van een green bond gaat een flink aantal spelregels gepaard. Want hoe bepaal je de richtlijnen en wat maakt een green bond nu écht groen? Erwin De Smet, Manager Funding and Capital Policy bij Argenta, licht toe: “Er is een EU taxonomy waarin de richtlijnen zijn beschreven door Europa. Ook voor green bonds zijn er Europese en internationale standaarden, maar deze zijn nog lang niet volledig. Daarom zijn we proactief aan de slag gegaan. We hebben gebruik gemaakt van de EU taxonomy als kader, met voldoende oog voor flexibiliteit indien de regelgeving in de toekomst verder vorm krijgt. Ook onze investeerders bevestigen dat dit de nieuwe norm moet zijn. Om er zeker van te zijn dat ons kader robuust en geloofwaardig is, hebben we een onafhankelijke expert, CFP Green Buildings, een Methodology Report laten opstellen waarin precies staat beschreven waar onze assets aan moeten voldoen om als ‘groen’ en ‘eligible’ bestempeld te kunnen worden.”

Uitdagingen bij het opstellen van een Methodology Report

De richtlijnen en kaders voor de green bonds zijn gebundeld in een Methodology Report. Argenta is de eerste binnen de Benelux die een dergelijk rapport op liet stellen en loopt daarmee voor de troepen uit. Erwin: “We stonden voor een aantal grote uitdagingen bij het opstellen van het rapport. Zo zijn niet alle gebouwen in België voorzien van een energielabel en is niet alle data publiek beschikbaar zoals in Nederland, waardoor er weinig data beschikbaar is. Bovendien verschillen de regels en bouwvoorschriften per regio. CFP heeft ons geholpen met het verzamelen van de benodigde data en heeft de nodige kennis en ervaring in huis om een Methodology Report op te stellen, inclusief een Impact Report. Dit rapport laat de impact zien van onze funding: het laat zien hoeveel CO2 we minder uitstoten en wat je bijdrage is in de transitie naar een groenere economie. In België is het allemaal nog vrij nieuw en ik ben er zeker van dat deze rapporten een mooie benchmark zetten voor andere partijen.”

Wat leveren green bonds op?

Argenta heeft in februari 2022 haar eerste green bond uitgegeven. Dankzij deze uitgifte kon Argenta nieuwe investeerders overtuigen en vonden bestaande investeerders zich bereid nog meer te investeren. Stéphanie Dangreau: “We kregen heel veel positieve reacties. Investeerders vinden ons duurzaamheidsverhaal authentiek en geloofwaardig en zien groeimogelijkheden voor de toekomst. Er was interesse ter waarde van 1 miljard euro, waardoor we 100 miljoen meer konden alloceren dan initieel verwacht.”

Dankzij het Green Bond Framework hebben we nieuwe investeerders kunnen charmeren met ons duurzaamheidsverhaal. We hebben 100 miljoen meer kunnen alloceren dan verwacht.

– Stéphanie Dangreau, Argenta

Ambities voor de toekomst

Argenta wil het verschil maken door duurzaam te bankieren. Via producten, maar ook via gebouwen en mensen. Erwin De Smet besluit: “We willen mee met de Europese ambities om in 2050 energieneutraal te zijn. Maar we willen daarnaast duurzaam wonen ook meer toegankelijk en betaalbaar maken. Want die sociale dimensie mogen we niet uit het oog verliezen En we hopen dit uiteraard sneller te kunnen doen, dus voor 2050. De ultieme uitdaging is het volledig verduurzamen van het commerciële aanbod. We willen klanten effectief begeleiden naar een duurzame woning, zowel bij aankoop als bij renovatie.”

Wil je ook aan de slag met green bonds of met andere duurzaamheidsrapportages? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings Singapore
The Hive, High Street Center 1
North Bridge Road #08-08
Singapore 179094
+65 8893-2815
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment