Nog geen label C? Dit kan je doen om te voldoen aan de energielabelverplichting

Before Article

KantoorgebouwMet nog minder dan 8 maanden te gaan, voldoen nog lang niet alle kantoren aan de label C-verplichting, die per 1 januari 2023 gaat gelden. Voldoet je gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Om dat te voorkomen is het goed om de energielabels van je kantoorpanden nog eens goed onder de loep te nemen. Wat jij concreet kunt doen, lees je in dit artikel.

Label C-verplichting per 1 januari 2023

Voor kantoorpanden in Nederland is het per 1 januari 2023 verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Toch voldoen nog lang niet alle kantoren aan deze wettelijke eis. Meestal omdat er nog geen label is geregistreerd, soms omdat er een energielabel D of slechter is geregistreerd. Maar als het kantoorpand vanaf 2023 energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar ervan een boete of mag een gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Check de energielabels voor jouw kantoorpanden

Om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten wat de huidige energielabels zijn van je kantoorpanden. Zodra je de huidige status weet, kun je concrete stappen zetten richting 2023 en verder. Hieronder beschrijven we drie scenario’s zoals die voor jouw kantoorgebouw of vastgoedportefeuille van toepassing zou kunnen zijn.

Nog geen energielabel

Wanneer je kantoorpand of vastgoedportfolio nog niet is voorzien van een energielabel, is het belangrijk om snel in actie te komen. Want als je panden lager scoren dan label C, is er tijd nodig om verbeteringen door te voeren. Zorg er daarom voor dat jouw pand of gehele portfolio op korte termijn voorzien wordt van een energielabel, volgens de NTA 8800 rekenmethode.

Sinds 1 januari 2021 wordt er een nieuwe methodiek gehanteerd voor het berekenen van energielabels, de NTA 8800. Het voordeel van de nieuwe methodiek is de manier waarop het energielabel wordt uitgedrukt: namelijk het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2, in plaats van de energie-index *(EI). Hierdoor kunnen verschillende gebouwen nu eenvoudig met elkaar vergeleken worden, omdat de uitdrukking kWh/m2 veel meer tot de verbeelding spreekt.”

 

– Ilmar Bouwer, consultant bij CFP

Kantoor jaren 70Energielabel D t/m G

Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms met relatief kleine maatregelen een energielabel C halen. Om in kaart te brengen welke maatregelen je moet nemen om een labelsprong te realiseren, kun je een energiescan uit laten voeren. Tijdens een energiescan op locatie worden de mogelijkheden tot verduurzaming geanalyseerd en een plan van aanpak opgesteld. Zo zie je eenvoudig welke maatregelen je kan nemen om je label te verbeteren en zo te voldoen aan de energielabelverplichting.

Energielabel A t/m C

Wanneer je kantoor al voldoet aan de label C-verplichting, bespaar je al flink op de energierekening. Maar ben je ook klaar voor de toekomst? De rijksoverheid is in het klimaatakkoord overeengekomen dat de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal moet zijn en de verwachting is dat de wettelijke eisen de komende jaren nog verder aangescherpt worden om dit doel te behalen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken en gebruik te maken van natuurlijke momenten om ze te realiseren.

Zelf aan de slag?

Wil je jouw energielabel verbeteren of wil je een energiescan aanvragen? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om jouw doelstellingen te bepalen en dit te vertalen naar een aantrekkelijke businesscase. Zo stoom je jouw vastgoed op een rendabele manier klaar voor de Paris Proof Ambitie.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email