Het Van Gogh Museum: Streven naar een van de duurzaamste musea ter wereld

Before Article

Schilderij van Vincent van GoghHet was het eerste museum ter wereld met een BREEAM-certificering en inmiddels gaan ze van gebruikte koffiebekers naar toiletpapier en afgedankt koffiedik wordt zeep. Het Van Gogh Museum hoopt duurzame verandering te brengen in de wereld van het facilitair en vastgoedbeheer van musea. Hoe? Dat vertellen Ben van der Stoop en Anja In ’t Velt, Adviseurs Vastgoedbeheer bij het Van Gogh Museum.

Wat betekent duurzaamheid voor het Van Gogh Museum?

Ben: “De term duurzaamheid is soms best lastig. In Nederland is het vrij algemeen en soms niet zo’n helder begrip. Het Van Gogh Museum wil graag een duurzame ontwikkeling in gang zetten. Dit proberen we op verschillende vlakken te doen. We hebben het niet alleen over energiebesparing maar ook over schone energie, goed werkgeverschap, inclusiviteit, CO2-reductie en samenwerking met externe partners. Onze ambitie is om deze onderwerpen zo duurzaam mogelijk te maken en daarmee beweging in gang te zetten.

Hoe zetten jullie deze beweging in gang?

Ben: “We zijn in 2012 een Groene Denktank gestart met collega’s die passie hebben voor duurzaamheid. We hebben samen gekeken waar we op dat moment stonden en een ambitie geformuleerd voor de toekomst. Dit heeft in 2014 geleid tot het verkrijgen van een BREEAM-certificering op maar liefst 3 onderdelen: ‘Asset’, ‘Beheer’ en ‘Gebruik’; deze certificering is recent vernieuwd.” Anja vult aan: “Naast BREEAM bestaan er nog een aantal meetlatten voor duurzaamheid, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Door bezig te zijn met de SDG’s kunnen we ook de andere aspecten van duurzaamheid zoals bijvoorbeeld goed werkgeverschap op het gebied van beloning en diversiteit meenemen. Maar ze gaan uiteraard ook over het verlagen van onze CO2-footprint en milieubewust en innovatief samenwerken met onze omgeving.”

BREEAM is een meetlat om te kijken of je dingen goed aan het doen bent op het gebied van verduurzaming. Het zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt voor de lange termijn. Naast BREEAM bestaan er nog een aantal meetlatten voor duurzaamheid, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

 

– Anja In ’t Velt, Adviseur Vastgoed bij het Van Gogh Museum

Jullie hebben midden in de coronacrisis een nieuw BREEAM-certificaat behaald. Hoe heeft de coronacrisis invloed gehad op jullie duurzame ambities?

Anja: “Het was natuurlijk een super vreemd jaar en we hadden amper bezoekers. Het was een lastig jaar voor het museum. Maar Ben en ik wilden wel graag dat duurzaamheid onder de aandacht bleef. Daar helpt een nieuw BREEAM-certificaat bij, maar daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ook een interne ‘inspiratiesessie’ gehouden om zo collega’s meer te vertellen over onze duurzame doelen. Door corona moet iedereen zijn gedrag aanpassen, dus waarom niet gelijk duurzamer? Collega’s zijn enthousiast en staan er positief tegenover om met duurzaamheid aan de slag te gaan. We hebben laten zien dat er veel mogelijk is met kleine stapjes. De coronacrisis heeft ons ook creatiever gemaakt: we waren voor de crisis al begonnen met nieuwe circulaire ideeën door leveranciersdialogen te starten. Door deze samenwerkingen verder te benutten komen er nog meer ideeën. Zo werken we samen met onze leveranciers aan een proces om onze koffiebekers te verwerken tot wc-papier. Het duurt wat langer, maar de impact is uiteindelijk veel groter.”

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen bij het waarmaken van jullie duurzame ambities?

Ben: “De belangrijkste uitdaging was om duurzaamheid intern op de kaart te krijgen. Het was niet zozeer dat men het niet belangrijk vond, maar het verdween al snel naar de achtergrond met alle drukke agenda’s. Daarom besteden we met de denktank veel aandacht aan het intern verspreiden van kennis, zowel top-down als bottom-up. Naast het verspreiden van informatie laten we ook zien hoe je duurzaamheid toe kunt passen, hoeveel budget daarvoor nodig is en waar de kansen liggen.”

En hielp dat?

Anja: “Jazeker. We hebben duurzaamheid echt organisatie breed op de kaart gezet. We zijn nu bezig om onze doelstellingen verder uit te werken tot concrete plannen om onze CO2-uitstoot verder te reduceren.” Ben vult aan: “Als museum heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met duurzame ontwikkeling creëer je niet alleen waarde in euro’s, maar ook in maatschappelijke zin. Bovendien vorm je een inspiratiebron voor het publiek.” Anja: “Zeker, dat laatste is ook heel belangrijk. Zo werken we bijvoorbeeld ook aan een innovatief project waarbij we zeep maken van ons koffiedik. Die zeep ziet er in eerste instantie wat gek uit door zijn kleur (want deze is donker van kleur door het koffiedik), maar het zal mensen hopelijk ook inspireren. De publieke opinie verandert langzaam en zowel medewerkers als bezoekers vinden duurzaamheid steeds belangrijker. We willen de bezoeker laten zien dat wij dit onderwerp als museum serieus nemen, zo wordt verduurzaming steeds waardevoller.”

Met duurzame ontwikkeling creëer je ook waarde in maatschappelijke zin. Bovendien vorm je een inspiratiebron voor het publiek.

 

– Ben van der Stoop, Adviseur Vastgoedbeheer bij het Van Gogh Museum

Van GoghWat kunnen we binnenkort nog verwachten van het Van Gogh Museum op het gebied van duurzaamheid?

Anja: “We zijn met verschillende leveranciers bezig om ons inkooptraject zo circulair mogelijk te maken. Door nog beter samen te werken, willen we onze ketens verkleinen en dat begint dus al bij wc-papier en koffiebekers. We dagen onszelf uit om processen zo duurzaam mogelijk te maken. Dat werkt aanstekelijk. We kijken nu bijvoorbeeld ook met verschillende partijen rondom het Museumplein hoe we ons afval ‘beter’ in kunnen zamelen, zodat het makkelijker verwerkt kan worden tot duurzaam materiaal en onze CO2 impact verder verlaagd wordt. We kijken dus niet alleen naar onze eigen organisatie, maar ook naar hoe we samen met externe partners en leveranciers dingen beter kunnen doen. Daar gaan we komend jaar veel energie in steken. Iedereen heeft ideeën om onze footprint terug te dringen en bijvoorbeeld materialen te hergebruiken. We hopen over een paar jaar volledig circulair te zijn, wellicht weten we dan niet meer beter!”

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email