Blog – Hoe staat het met de goede voornemens?

Before Article

Orin Tijsse Klasen, consultant bij CFP, volgde het afgelopen jaar het leiderschapsprogramma van DGBC en ging namens CFP naar Kenia met de Ondernemerschap Academy. Wat heeft Orin geleerd van deze ervaringen en is er inmiddels iets veranderd? Hij deelt hier zijn ervaringen.

Met alleen goede voornemens kom je nergens

Het DGBC Future Leaders Program is niet het eerste leiderschapsprogramma waar ik aan mee heb gedaan. Zo deed ik in 2018 mee met de Nudge Global Impact Challenge en mocht ik afgelopen jaar mee naar Kenia met de Ondernemerschap Academy. Het valt me altijd op dat er meerdere deelnemers zijn die na een dergelijke reis of training hun leven radicaal willen veranderen. Deze programma’s hebben mij ook geïnspireerd om te veranderen, maar in de praktijk veranderde mijn gedrag weinig. Een beetje vergelijkbaar met de mensen die op 1 januari een nieuw abonnement voor de sportschool aanschaffen en na een paar weken al niet meer gaan: met alleen goede voornemens kom je nergens.

Veranderen? Het kan tóch!

Na het Future Leaders Program en mijn reis naar Kenia hoorde ik van meerdere mensen in mijn omgeving dat ik wél ben veranderd in mijn dagelijkse leven en in mijn werk: het kan dus toch! Ik ben nu minder bezig met kleinere energieadviezen en het opmaken van energielabels en juist meer met grotere energiemanagement projecten en productontwikkeling. Mijn belangrijkste lessen om écht iets te veranderen:

 • Prioriteer.
  Het lukt niet om alles in één keer te veranderen. Begin met één kleine verandering en breid uit. Een kleine eerste stap werkt motiverend voor het vervolg. Mijn verandering begon door 1 dagdeel per week te plannen voor het leukste project dat ik had.
 • Wat gaat goed?
  Bouw en vertrouw op je kwaliteiten! Ontdek waar je goed in bent en zet dat in. Daarna kun je je gaan focussen op je minder sterke eigenschappen.
 • Zorg voor een stok achter de deur.
  Creëer een omgeving die stimuleert! Ik heb me bijvoorbeeld aangesloten bij een hardloop club, omdat ik aan het trainen ben voor een halve triatlon. Omdat ik niet graag achteraan loop, ga ik automatisch meer trainen om juist vooraan het groepje te kunnen lopen.
 • Herhaling, herhaling herhaling.
  Voor mij was één coaching programma niet genoeg. Door meerdere programma’s te doen, werd ik keer op keer getriggerd om over mezelf na te denken. En elke keer ging ik een stapje verder en paste ik mijn gedrag beetje bij beetje aan.
 • Spreek je ambities uit.
  Als je iets uitspreekt kunnen mensen je helpen, maar iets uitspreken werkt ook als stok achter de deur voor jezelf. Zo heb ik tegen iedereen verkondigd dat ik in januari een halve marathon zou gaan lopen – toen moest ik wel…
 • Screw it, Just do it!
  Zoals Richard Branson zou zeggen. Probeer het gewoon. Maak de fouten die je moet maken en leer ervan! Mijn project binnen het Future Leaders Program begon met het toevoegen van functionaliteiten aan ons product ‘de Energierobot’. En vanaf komende week ga ik de rol van product owner vervullen!

Orin Tijsse Klasen, consultant bij CFP Green Buildings