Werken bij CFP: maak kennis met onze regional APAC director Liang

CFP is bezig met internationale uitrol. Benieuwd wat de plannen voor Asia Pacific zijn? We spraken met Liang Tan, sinds kort onze regional director in Singapore. Met zijn jarenlange ondernemerservaring in Azië gaat hij CFP hier op de kaart zetten. Lees verder en ontdek wat Liang drijft, wat volgens hem de grootste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn én hoe hij het komende jaar voor zich ziet.

Liang, welkom! Hoe ben je bij CFP beland?

Het eerste contact vindt plaats dankzij een gedeelde kennis van Bram Adema en Liang, bij een recruitment bureau: “Ik verwachtte een gesprek van 20 minuten, maar 1,5 uur later waren we nog steeds enthousiast ideeën aan het uitwisselen.” Toeval? Liang denkt van niet: “Ik werd een aantal jaar geleden al gevraagd om aan een start-up mee te werken met een vergelijkbare missie als CFP. Dat bedrijf was echter nog niet zover, terwijl CFP al een solide basis heeft om door te kunnen groeien.”

Liang is ervan overtuigd dat het werk dat je doet, moet passen bij je overtuigingen. Duurzaamheid speelt al zijn hele leven al een belangrijke rol. De urgentie om op een positieve manier bij te dragen is alleen maar sterker geworden door zijn 9-jarige zoon: “Als hij later vraagt: “Papa, wat heb jij gedaan om de wereld beter te maken?”, dan zal ik antwoorden dat ik me heb ingezet voor een betere aarde, die niet meer in een kritieke situatie verkeert.”

Wat is jouw rol bij CFP?

“Mijn focus ligt op de uitrol van de Green Buildings Tool in Azië.” Liang is sinds januari 2023 regional director APAC bij CFP. Hij brengt jarenlange ervaring mee in verschillende bedrijfssectoren met nadruk op technologie. Bovendien komt zijn diepgaande begrip van verschillende culturen in Azië goed van pas: “Ik heb in het verleden verschillende bedrijven geholpen om zich te vestigen in APAC. Toen ik startte bij CFP, heb ik een uitvoerige analyse gedaan. Dankzij mijn kennis van en ervaring in de APAC regio, heb ik specifieke targets opgesteld met een bijbehorend plan om deze te behalen.”

“Ik vind het fascinerend om te zien hoe concreet CFP het weet te maken. Organisaties realiseren zich dat ze moeten verduurzamen, maar weten niet hoe. Dat wij dit met de Green Buildings Tool kunnen laten zien, is van onschatbare waarde.”

– Liang Tan, CFP Green Buildings

Waar houd je je deze eerste maanden mee bezig?

“Allereerst richt ik mijn pijlen op het verkrijgen van naamsbekendheid in Australië, Singapore en Hong Kong. Zij zijn de avant-garde van duurzaam vastgoed in Azië en hebben een voorbeeldfunctie. We willen dat bedrijven en banken van CFP horen en weten wie wij zijn. Dat doen we via events, online zichtbaarheid, bestaande partnerships en een kantoor in Singapore.”

“Omdat de Green Buildings Tool vaak via banken bij bedrijven terecht komt, zal hier wat tijd overheen gaan. Grote banken hebben meerdere stakeholders; zij moeten ervoor zorgen dat de interne partijen akkoord zijn. Zodra we groen licht hebben, kan ons team van start gaan. Via de Green Buildings Tool kunnen de banken hun klanten vervolgens gaan helpen om inzicht te geven aan hun investeerders.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Europa en Azië?

“De World Green Building Council benoemt APAC als een van de regio’s met de grootste uitdagingen op het gebied van duurzaam vastgoed en een gezonde leefomgeving. Dit komt onder andere door de hoge urbanisatiegraad.” In dit werelddeel woont 60% van de wereldbevolking en in APAC bevinden zich maar liefst 16 van de 28 huidige megasteden (steden met meer dan 10 miljoen inwoners).

“In de APAC regio kan er veel winst behaald worden door het inzetten van de ervaring en track record die CFP sinds 2005 heeft opgebouwd. Om het Net Zero doel van 2050 te bereiken, wordt gedacht aan carbon credits, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.” In de APAC regio zijn tot nu toe vooral partijen die de uitstoot in scope 1 en 2 in kaart brengen. Scope 3 is veel lastiger.

“Er zijn slechts weinig tools die ook inzicht bieden in vervolgstappen. Hoe kun je je milieu-impact vervolgens verkleinen en je vastgoed verduurzamen? Die volgende stap bieden wij met de Green Buildings Tool op basis van data en specifieke investeringen.”

Dit onderscheidt CFP direct van haar internationale concurrenten. “We helpen allereerst met het goed in kaart brengen van alle emissies, ook in scope 3. Nog belangrijker is dat we daarna op basis van de data inzichten geven en handvatten bieden om die uitstoot ook terug te dringen.”

te verduurzamen vastgoed in hong kong

Waar zie jij internationaal de grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid?

“De meeste mensen zien de waarde van verduurzamen niet voldoende in. Als je vertelt dat de wereld er beter van wordt, vragen ze zich af of ze er zelf ook beter van worden. De allergrootste uitdaging die ons te wachten staat is dan ook het veranderen van deze mentaliteit.” Daarbij speelt educatie volgens Liang een belangrijke rol: “We moeten mensen bewust maken van de kansen voor een positieve impact en de bijbehorende business case, dat dit ten goede komt van je eigen bottom line.”

Hoe bevalt je eerste periode bij CFP?

“Dat is eigenlijk een heel mooi bruggetje. Bij CFP leeft het bewustzijn van impact maken voor mijn gevoel namelijk heel erg. CFP streeft ernaar om het individuele belang en het bedrijfsbelang synchroon te laten lopen. Liang merkt dat de strategie goed in elkaar zit, zelfs al werkt hij zelf op afstand vanuit Singapore. Remote werken is voor hem geen issue: “Ik werk al sinds 2008 remote en ben het dus volledig gewend om teamleden en klanten niet fysiek te ontmoeten. Dankzij deze ervaring kan ik makkelijk schakelen en me aanpassen aan verschillende culturen en werkwijzen. Dat komt goed van pas in mijn functie!”

Sinds zijn start heeft Liang zich verdiept in de wereld van duurzaam vastgoed. “Ik vind het fascinerend om te zien hoe concreet CFP het weet te maken. Organisaties realiseren zich dat ze moeten verduurzamen, maar weten niet hoe. Dat wij dit met de Green Buildings Tool kunnen laten zien, is van onschatbare waarde.” Door zich meer in te lezen in deze wereld, wordt Liang steeds enthousiaster: “Hoe meer ik leer, hoe meer het me motiveert en inspireert. Ik merk dat de missie van CFP mij echt aan het hart ligt en hoop dan ook aan het einde van het jaar succesvolle eerste resultaten in APAC te presenteren.”

Ook interesse om bij CFP Green Buildings te werken? We zijn nog op zoek naar nieuw talent! Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment