Apenheul, het prachtige park gelegen in Apeldoorn, is niet alleen het leefgebied van diverse apensoorten, maar ook een toonbeeld van duurzaamheid. De ideale locatie dus voor een kantoor van CFP Green Buildings. In een interview met parkmanager Erwin Cheizoo en projectmanager Miriam Glazenburg van Stichting Apenheul werpen we een blik op de verbintenis van het park met duurzaamheid en hun voortdurende inspanningen om bij te dragen aan een betere wereld.
“Duurzaamheid zit in ons DNA,” vertelt Erwin. “Onze missie en visie ademen natuurbehoud en soortbehoud. Want je kunt niet aan natuurbehoud doen zonder aan duurzaamheid te denken.” Apenheul neemt dit serieus, waarbij duurzaamheid niet slechts een modewoord is, maar een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering vormt. “Het zit verweven in onze organisatie,” voegt Miriam eraan toe.
De komende tijd staan er een aantal grote projecten op de planning, waar CFP als adviseur bij betrokken is geweest. Miriam licht toe: “Het afgelopen jaar zijn we in het gehele park overgestapt op led-verlichting. En voor het komende jaar staan warmtepompen op de planning. Zonnepanelen staan ook nog op het programma, te beginnen met De St@art, het gebouw waar CFP ook hun kantoor heeft.
“Verduurzamen is niet alleen noodzakelijk voor natuurbehoud. Door de stijging van alle kosten is het ook noodzakelijk om de energiekosten flink te reduceren. Daarom hebben we een aantal grote verduurzamingsprojecten naar voren geschoven op de planning.”
– Miriam Glazenburg, projectmanager bij Apenheul
Duurzaamheid bij Apenheul beperkt zich niet tot het eigen terrein. Wereldwijd ondersteunt deze stichting diverse natuurbehoudprojecten via het Apenheul Natuurbehoudfonds, waar jaarlijks aanzienlijke bedragen naartoe gaan. Erwin: “Je kunt hierbij denken aan onderzoek naar diverse populaties, maar ook aan lokale educatie. Zo leert de lokale bevolking hoe ze zelf kunnen bijdragen aan het behoud van de prachtige natuur en dieren in hun land, bijvoorbeeld door herbebossing.”
Apenheul betrekt ook haar bezoekers bij duurzaamheidseducatie. Miriam: “In het park geven we veel informatie over de dieren en hun leefomgeving en kinderen zien hoe mooi de dieren zich in ons park voortbewegen. Zo leren ze spelenderwijs hoe belangrijk het is om de natuur te respecteren en te behouden.”
Apenheul streeft ernaar om elk aspect van hun activiteiten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. “Een Green Team houdt zich bezig met het vergroten van het bewustzijn onder onze medewerkers en we serveren alleen vegetarisch eten tijdens eigen evenementen,” vertelt Miriam. Erwin noemt nog een aantal voorbeelden uit de praktijk: “Vroeger, als je de Apenheul bezocht, kreeg je een papieren plattegrond. Nu zijn er een paar grote borden in het park met QR code en is de plattegrond digitaal beschikbaar. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het aanbieden van duurzamere horecaproducten en duurzame souvenirs. We hebben meer gebruiksvoorwerpen opgenomen in het assortiment, zoals een broodtrommel, drinkbekers en T-shirts van verantwoord katoen. De pluche knuffel blijft wel populair in onze souvenirwinkel, maar producenten maken hierin ook stappen door knuffels te maken van gerecycled materiaal.”
Een van de meest opvallende voorbeelden van duurzaamheid bij Apenheul is De St@art, een gebouw dat in 2011 werd gebouwd en waar CFP sinds 2012 met een kantoor gevestigd is. In 2011 was dit gebouw zijn tijd vooruit, maar Erwin en Miriam hopen dat veel toepassingen inmiddels regelmatig gekopieerd of verbeterd worden overgenomen in andere gebouwen.
In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet van maar liefst 150 meter lang. Het gebouw is volledig CO2-neutraal en grotendeels van inlands larikshout gemaakt. Dankzij innovatieve functies, zoals betonkernactivering, Warmte Koude Opslag (WKO) en slimme architectuur met glazen wanden aan de zonzijde en weinig ramen aan de noordkant, blijft de temperatuur het hele jaar door constant.
Ook is het gebouw voorzien van led-verlichting die is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld. “En nog een leuk feitje: De vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en autobanden,” voegt Erwin toe.
Met hun gedeelde passie voor duurzaamheid vormen Apenheul en CFP een mooie match voor een meer duurzame en bewuste toekomst. Ze inspireren niet alleen, maar zetten ook concrete stappen om de impact op het milieu te minimaliseren en de natuur te beschermen.