Blog – Duurzaam eiland management

Before Article

Blog 2: Duurzaam eiland management

Onderzoekster Marlon de Haan beschrijft haar bevindingen van de afgelopen weken op het eiland Sint Eustatius wat betreft de ontwikkelingen in de duurzaamheid. Dit blijkt voor afgelegen en kwetsbare  eilanden als Sint Eustatius een flinke uitdaging. In deze blog én vlog beschrijft Marlon de uitdagende factoren en het toekomstbeeld.


De afgelopen weken heb ik veel geleerd op het eiland Sint Eustatius over (duurzame) ontwikkeling op eilanden. De laatste paar dagen op dit eiland zijn voor mij aangebroken. Ik en 8 andere studenten van de minor Sustainable Island Management hebben gepraat met allerlei verschillende personen die hier al een tijd of hun hele leven wonen, en die het eiland proberen te verbeteren op een duurzame manier.

Hier praten we met dr. Johan Stapel over het CNSI (Caribbean Netherlands Science Institute).

Wat ik heb geleerd? Ontwikkeling op eilanden, vooral als deze afgelegen zijn, kan op zijn zachtst gezegd uitdagend zijn. Het is lastig om spullen te verkrijgen of weg te sturen, en hierdoor is het veel duurder dan wat wij gewend zijn. Als eiland heb je goede banden nodig met andere landen. Jonge mensen vertrekken van het eiland voor beter onderwijs of een betere werkgelegenheid. Oudere mensen blijven over om te werken. Eilanden zijn kwetsbaar voor natuurrampen omdat ze slechter bereikbaar zijn. De meeste Caribische eilanden liggen dan ook in het orkaan gebied. De politieke situaties in kleine eilanden zijn meestal ook niet ideaal.

Je zou denken dat het management wat makkelijker moet zijn voor eilanden die bij een groot land horen, bijvoorbeeld Sint Eustatius! Toch is dat niet het geval voor sommige bedrijven. Bedrijven op dit eiland moeten zich aan Europese Unie en/of Nederlandse regels houden. Voor gebieden dichtbij de EU is dat prima, maar het is heel lastig voor een afgelegen eiland om zich telkens aan de nieuwe regels aan te passen.

 

Het één na hoogste punt van het Nederlandse Koninkrijk: een slapende vulkaan van 601 meter hoog.

Het is dus heel duidelijk dat het voor eilanden lastig is om zich aan te passen. Voor mij is het daarom des te duidelijker dat het duurzame beleid belangrijk is, vooral op deze eilanden die zo kwetsbaar zijn. Producten die hier worden gebruikt moeten lang meegaan, betrouwbaar zijn en niet belastend zijn voor het milieu. Zo ver zijn ze hier nog niet, en het beleid die zij moeten volgen is hier ook nog niet goed op aangepast. In plaats van te kiezen voor de oplossing die het meeste geld oplevert, moeten we kiezen voor de beste keuzes over een lange tijdsperiode. Het eiland en zijn bewoners zullen daar uiteindelijk veel meer van profiteren.