Zo overwon Catherine Luyt een 87-kilometer Ultramarathon

Collega Catherine Luyt heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd door een 87-kilometer Ultramarathon (The Comrades) in Zuid-Afrika te voltooien in 2023. Het rennen van zo’n veeleisende race, gecombineerd met haar sociale verantwoordelijkheden en werken bij CFP, bracht uitdagingen met zich mee. Benieuwd hoe ze deze bijzondere prestatie heeft volbracht? Ontdek het inspirerende verhaal van Catherine.

Hoe het allemaal begon

De ouders van Catherine zijn enthousiaste hardlopers. Het was dan ook niet vreemd toen Catherine op haar 18e gepassioneerd begon met hardlopen: Catherine: “Ik begon mijn marathonreis in 2016, met deelnames aan de Marathon van Rome, Kaapstad en Praag. Maar omdat ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika, was mijn ultieme doel om de Comrades Marathon te rennen, een race die mijn vader al negen keer had voltooid.”

Om zich te kwalificeren, moest ze de marathon in minder dan 4 uur en 50 minuten voltooien, een uitdaging die Catherine het jaar voor de Comrades volbracht. 2023 zou de 10e Comrades Marathon van haar vader worden en haar eerste. Helaas slaagde haar vader er niet in zich te kwalificeren.

De Comrades Marathon heeft een unieke charme met al zijn eeuwenoude tradities, zoals de mogelijkheid om een naamkaartje op de prestigieuze Comrades-wall te plaatsen. De Ultramarathon voert je door de schilderachtige Valley of a Thousand Hills, een prachtige achtergrond voor de marathon die om 5:30 uur ’s ochtends begon en om 17:30 uur eindigde.”

Voorbereiding en toewijding

Ter voorbereiding op de Comrades volgde Catherine een strak trainingsschema, met veel hardlopen en sportschool workouts gericht op kracht en spieren. Ook mentaal bereidde ze zich goed voor. Ze stelde zichzelf een duidelijk doel en focuste op de betekenis die het voltooien van de marathon voor haar zou hebben. Catherine: “Ik had al heel lang de wens om deel te nemen. Dit werd versterkt door verhalen van deelnemers, documentaires en de tradities die met het evenement gepaard gaan. Ook putte ik inspiratie uit de ervaringen van mijn vader en kreeg ik advies en steun van een hardloopvriend die de Comrades al eerder heeft voltooid.” Catherine, die graag tijdens het rennen praat, ontdekte dat gesprekken voeren tijdens het hardlopen zorgt voor een ideale mentale afleiding, wat bijdroeg aan haar succesvolle voltooiing van de marathon.

Balans tussen werk en training

Om haar marathontrainingen goed te kunnen combineren met haar sociale leven en werk, volgt Catherine een flexibel hardlooptrainingsplan. Ze past haar runs aan op basis van haar werkschema. Ondanks haar toewijding aan hardlopen, geeft Catherine prioriteit aan haar sociale leven en werk. Maar beweging is wel onderdeel van haar werk- en sociale schema. Ook kiest ze ervoor om geen alcohol te drinken en gaat ze vroeg naar bed. Catherine: “Ik structureer mijn trainingsweek met lange runs in het weekend en kortere runs doordeweeks, met in totaal 6 dagen training. Dit omvat 4 dagen rennen, 2 dagen krachttraining en een rustdag.”

“Mijn collega’s van CFP hebben me ook gesteund tijdens mijn marathonreis. In de week voorafgaand aan de run, mocht ik bijvoorbeeld op afstand werken. Ook vroegen ze regelmatig hoe het ging met mijn training en kreeg ik veel succeswensen. Die steun van collega’s droeg bij aan een positieve en aanmoedigende sfeer terwijl ik me voorbereidde op de Comrades Marathon.”

De epische race: een test van uithoudingsvermogen

De race toonde niet alleen de fysieke vooruitgang van Catherine, maar onthulde ook de schoonheid van de natuur, vooral in de Valley of a Thousand Hills. Vroeg in de ochtend beginnend, met de zonsopgang als getuige, bleek de marathon een werkelijk unieke en emotionele ervaring te zijn. De onderlinge steun onderweg droeg bij aan het algehele gevoel van kameraadschap, waardoor dit avontuur een onvergetelijke en intense ervaring werd voor Catherine en alle andere deelnemers.

“Een van de mooiste momenten tijdens de Comrades Marathon was de start met 25.000 mensen die het Zuid-Afrikaanse volkslied zongen en traditionele liedjes zoals “Chariots of Fire” en “Shosholoza” in het donker om 5:30 uur ’s ochtends. De zonsopgang, de interacties met diverse mensen en de steun van vrienden en familie maakten de ervaring nog mooier.”

Catherine Luyt, Product & Account Manager bij CFP Green Buildings

Ondanks de uitdagingen aan het einde, met name vermoeidheid, zorgde de finish binnen in een sportstadion, omringd door juichende toeschouwers, voor een uniek en memorabel moment. De mix van emoties, van blijdschap tot uitputting, leidde tot een diepgaande en impactvolle ervaring die al het harde werk de moeite waard maakte. Catherine: “De ervaring was echt geweldig, met deelnemers van over de hele wereld, waaronder India, Brazilië en Europa. Hele diverse mensen en iedereen steunde elkaar.”

Voorbij de finishlijn

Na het behalen van het doel om de Comrades Marathon te voltooien, nam Catherine een pauze van zes weken om van sociale activiteiten te genieten. Daarna begon de training voor de Marathon in Amsterdam. Catherine: “De training van drie maanden voor de Marathon in Amsterdam begon met het geleidelijk opbouwen van mijn conditie, met weekendafstanden van 15 kilometer en doordeweekse runs variërend van 8 tot 10 kilometer.” Maar terugkeren naar training bleek uitdagend te zijn, en motivatie speelde daarbij een belangrijke rol. Terwijl de zes maanden training voor De Comrades gevoed werden door een sterke intrinsieke motivatie, was het terugvinden van motivatie voor de Marathon in Amsterdam uitdagender. Uiteindelijk besloot Catherine om de marathon te rennen voor het plezier. Catherine: “Bij marathons is het gebruikelijke doel om een specifieke eindtijd te halen. Mijn doel was om binnen het laatste uur te eindigen voor de marathon in Amsterdam.” Voor de meesten is het primaire doel eenvoudigweg de marathon voltooien. In de Marathon van Amsterdam eindigde Catherine tevreden in minder dan 4,5 uur, met een tijd van 4:29.

Geleerde lessen

Het voltooien van een Ultramarathon heeft Catherine waardevolle lessen geleerd die van toepassing zijn op zowel haar werk- als persoonlijke leven. De belangrijkste lessen zijn discipline en geduld hebben om vooruitgang te zien in de loop van de tijd. Moeilijke momenten zijn onvermijdelijk, maar vertrouwen op het proces en begrijpen dat moeilijkheden voorbijgaan terwijl je het einddoel voor ogen houdt, zijn cruciaal. Het stellen van kleine mijlpalen draagt bij aan het bereiken van het uiteindelijke grote doel. Catherine benadrukt het belang van het hebben van een doel, waarbij ze opmerkt dat bij rennen de mijlpalen heel tastbaar zijn, die misschien niet zo duidelijk zijn in werk- en privéleven.


Ook interesse om bij CFP Green Buildings te werken? We zijn nog op zoek naar nieuw talent! Bekijk onze vacatures en ontdek of er iets voor jou tussen zit.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment