Topsport en werken bij CFP: maak kennis met Katinka Buiting & Jhonattan Maldonado

Ongeveer 15 jaar geleden begon Jhonattan in Mexico met squashen en speelde hij voor het Mexicaanse nationale team na zijn middelbare schooltijd. Katinka beoefent wakeboarden op hoog niveau en staat momenteel in de top 10 van de wereld. Beiden hebben hun passie voor sport voortgezet op hoog niveau naast hun werk bij CFP. Ze vertellen graag hoe zij hun sport combineren met hun werkzaamheden bij CFP.

De weg naar de top

Katinka’s reis begon zo’n zes jaar geleden tijdens haar studie, toen ze voor het eerst met wakeboarden begon. Met haar achtergrond in diverse boardsporten zoals surfen en snowboarden, bereikte ze al snel de top van het wakeboarden. Ze is erg fanatiek en heeft thuis allerlei soorten boards liggen. Balsporten zijn daarentegen niet echt haar ding, zegt ze met een knipoog.

Voor Jhonattan ligt de oorsprong van zijn topsportcarrière in Mexico, waar hij zo’n 15 jaar geleden begon met squashen. Na zijn middelbare schooltijd heeft Jhonattan een tijd gespeeld voor het Mexicaanse team. Na een paar jaar gestopt te zijn, verhuisde hij naar Zweden, waar hij zijn passie voor squash weer voortzette. Squash bleek een goede manier om mensen te ontmoeten en te netwerken. Ook in Nederland spendeert Jhonattan veel tijd op de squashbaan en staat momenteel in de top 60 van Nederland.

Katinka aan het wakeboarden

Topsportcarrière combineren met werk

Jhonattan plant zijn squashsessies doordacht in na het werk, met vaste dagen op dinsdag, donderdag en vrijdag. “Soms is het een uitdaging, vooral op drukke werkdagen. Squashen is voor mij wel een manier om stress los te laten. Het sociale aspect daarbij maakt het ook gemakkelijker.”

Katinka past haar werkritme aan op het seizoen van het wakeboarden. Voorheen werkte ze parttime in de zomer en fulltime in de winter. Katinka: “Maar de afgelopen winterperiode heb ik vanuit Thailand en de Filipijnen kunnen werken, waardoor ik kon blijven trainen in het buitenland waar het mooier weer is. En wanneer ik een periode niet op het water kan, dan train ik in de sportschool en boulder ik in een boulderhal.”

Lessen uit de topsport

Voor Katinka en Jhonattan is weerbaarheid essentieel. Topsport heeft hen stressbestendig gemaakt en helpt bij het behouden van kalmte in drukke werksituaties. Doorzettingsvermogen en focus op doelen zijn ook in hun professionele leven van onschatbare waarde. Jhonattan  omschrijft het treffend: “Talent hebben is één ding. Maar het draait om discipline en doorzettingsvermogen. Voor mij is dat elke dag blijven oefenen en toch gaan sporten, ook als ik weinig energie heb. Hierdoor komt het resultaat.”

“Weerbaarheid is voor mij erg belangrijk. Topsport maakt je stressbestendig en helpt je ook in je carrière. Bijvoorbeeld om kalm te blijven in vergaderingen of bij projecthaast.”

– Katinka Buiting, Consultant bij CFP Green Buildings

Topsport combineren met werk bij CFP Green Buildings

Katinka werkte afgelopen zomer drie dagen per week en kon tijdens de winter haar werklocatie verplaatsen naar Zuidoost-Azië om daar haar trainingsprogramma voort te zetten. Jhonattan waardeert de flexibiliteit van zijn 4-daagse werkweek en de mogelijkheid om 50% van de tijd thuis te werken, waardoor het squashen na het werk gemakkelijker wordt. Jhonattan zegt hierover: “Die flexibiliteit heb je wel nodig van je werkgever, dus het is heel fijn dat CFP hierin meedenkt.”

Zowel Katinka als Jhonattan hebben uitdagingen ervaren, maar vinden in CFP een flexibele en ondersteunende werkgever. Katinka legt uit: “Op momenten dat het voor mij moeilijk was, werd er vaak in overleg met mijn leidinggevende een oplossing bedacht. CFP is daarin altijd erg flexibel geweest. Ik voelde mij wel bezwaard, maar dat maakte ik mezelf vooral moeilijker.” Jhonattan voegt toe: “Wedstrijden en trainingen zijn voor mij ’s avonds en in het weekend, dus heb ik daarin niet echt moeilijke situaties ervaren.”

Katinka en Jhonattan waarderen het sportieve karakter van hun werkgever. Katinka zegt: “Ik vind het erg leuk dat CFP een sportief bedrijf is. We gaan bijvoorbeeld in de zomer regelmatig wakeboarden of waterskiën tijdens de vrijdagmiddagborrel en er worden regelmatig sportieve uitjes georganiseerd. Jhonattan vult aan: “Ik heb al deelgenomen aan een hardloopwedstrijd en padeltoernooi. Daarnaast ondernemen we met een aantal collega’s onderling ook andere sporten, zoals golfen.”

Doelen voor de toekomst

Jhonattan en Katinka delen een cruciale visie op het bereiken van balans tussen hun topsportcarrières en werk bij CFP. Voor Jhonattan is het strategisch denken over zijn sportieve en professionele doelen van groot belang. Hij vermijdt te veel druk op beide vlakken om problemen te voorkomen. Als het met squash minder goed gaat, verlegt hij zijn focus naar werk en vice versa, wat hem uiteindelijk sterker maakt. Naast zijn squashactiviteiten is Jhonattan ook actief met hardlopen en vrijwilligerswerk bij de voedselbank als aanvullende activiteiten. Jhonattan: “Mijn doel is helder: binnen de top 50 van Nederland spelen. In 2024 wil ik nog één keer deelnemen aan het NK en mij daar goed op voorbereiden. Op de lange termijn streef ik ernaar deel te nemen aan het ESA toernooi, dat betekent het spelen op niveau van de top 100 van de wereld. Dit biedt een geweldige kans om tegen mensen te spelen die fulltime squashen, wat mijn spel aanzienlijk kan verbeteren. Het is een uitdaging waar ik naar uitkijk en die mijn langetermijndoelen in de sport vormgeeft.”

Katinka beschouwt wakeboarden inmiddels als een vorm van ontspanning, in tegenstelling tot de eerdere druk die ze voelde wanneer winst direct gerelateerd was aan inkomsten. Katinka: “Deze nieuwe mindset heeft me geholpen om beter te presteren, maar ook om meer te genieten van de sport en de ontspanning die het me biedt.” Ze beseft dat haar actieve wakeboardcarrière waarschijnlijk tot haar 30e zal duren. Er zijn namelijk weinig vrouwen die boven de 30 op dit hoge niveau blijven wakeboarden. Voor de lange termijn heeft ze daarom plannen om naast het wakeboarden nieuwe projecten aan te pakken en de sport breder bekend te maken. Katinka: “Mijn visie is niet alleen gericht op mijn eigen prestaties, maar ook op het bevorderen van de sport zelf en het creëren van mogelijkheden voor anderen om deel te nemen en te genieten van wakeboarden op diverse niveaus.”

Tot slot nog wat tips

Jhonattan en Katinka delen ook tips voor anderen die topsport met werk willen combineren. Katinka benadrukt het belang van fulltime werken naast topsport. “Fulltime werken naast topsport is ambitieus, maar belangrijk. “Toen ik alleen aan het wakeboarden was, had ik geen werkervaring behalve wakeboarden. Het is goed om er iets naast te doen en iets anders te leren.”. Jhonattan vult daarop aan: “Het is belangrijk om te bepalen wat bij jou past. Je kunt hierin aangeven wat je wilt, kan en goed is voor jezelf.”


Ook interesse om bij CFP Green Buildings te werken? We zijn nog op zoek naar nieuw talent! Bekijk onze vacatures en ontdek of er iets voor jou tussen zit.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment