Groen floreert in Singapore: een selectie van banken en hun duurzaamheidsbeloften

Singapore is al een wereldwijd financieel centrum, maar wil ook een leider worden op het gebied van groene financiering. Deze ambitie wordt weerspiegeld in de bankensector, waar verschillende banken klimaatverandering actief aanpakken via hun eigen activiteiten en ambities. Dit artikel gaat verder in op de aanpak van drie vooraanstaande banken in Singapore, waarbij de nadruk ligt op hun inzet voor het verminderen van emissies in Scopes 1, 2 en 3.

DBS Bank, OCBC Bank en UOB Bank

DBS Bank: Als pionier op het gebied van energieneutraal bankieren is DBS lid geworden van de Net-Zero Banking Alliance en streeft naar energieneutraal gefinancierde emissies in 2050. Ze zijn sinds 2022 CO2-neutraal met hun eigen activiteiten, waarmee ze laten zien dat ze ook echt de daad bij het woord voegen. DBS is verder proactief in Scope 3, door duurzaamheidsgerelateerde leningen en handelsfinanciering aan te bieden met doelen die gekoppeld zijn aan de emissiereductie van klanten. Hun vastgoedinitiatieven zijn al even indrukwekkend: DBS Newton Green is het eerste bankgebouw in Singapore dat energieneutraal is.

OCBC Bank: Hoewel ze streven naar energieneutraal in 2040, staat OCBC aan kop in Scope 2. Van alle Singaporese banken zijn ze koploper op het gebied van de inkoop van hernieuwbare energie, wat hun operationele voetafdruk aanzienlijk verkleint. OCBC toont ook een sterke betrokkenheid bij Scope 3, door tools en kaders te ontwikkelen om de uitstoot van hun klanten te beoordelen en te beheren. Hun vastgoedstrategie richt zich op het investeren in groene gebouwen en het upgraden van bestaande panden om ze energie-efficiënter te maken.

UOB Bank: UOB zet zich in voor zowel de Overeenkomst van Parijs als het Science Based Targets Initiative, en is een voorvechter van klimaatactie. Ze verhogen rap hun gebruik van hernieuwbare energie, met een streven van 100% in 2025. Daarnaast werken ze actief samen met klanten om hun uitstoot te meten en te verminderen. De vastgoedstrategie van UOB omvat het aangaan van partnerschappen met ontwikkelaars voor groene gebouwen en het bevorderen van groene huurcontracten, waarbij duurzame praktijken in de gehele portefeuille worden gestimuleerd.

Sustainable banks in SIngapore
Bronnen:
DBS1, OCBC2 and UOB3

CO2-uitstoot in onroerend goed aanpakken

Vastgoed vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in Singapore. De toonaangevende banken hebben verschillende strategieën aangenomen, zoals het verstrekken van groene hypotheken, het financieren van energiezuinige projecten en het adviseren van klanten over duurzaamheid. Deze initiatieven helpen niet alleen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van de vastgoedsector, maar sluiten ook aan bij de nationale duurzaamheidsdoelstellingen van Singapore.

Uitdagingen voor de toekomst

Ondanks de vooruitgang blijven er ook uitdagingen. Robuuste Scope 3-meting en -beheer zijn complex en vereisen gegevenstransparantie en samenwerking tussen banken en hun klanten. Daarnaast zijn er innovatieve financiële producten en diensten nodig om klanten te ondersteunen bij hun overgang naar koolstofarme bedrijfsvoering.

Green Buildings Tool helpt bij duurzaamheids- en CO2-rapportage

Het meten en beheren van duurzaamheid kan een uitdaging zijn. De Green Buildings Tool helpt een toenemend aantal banken om deze uitdaging aan te gaan door eenvoudige, grootschalige en specifieke inzichten in duurzaamheid te bieden. Gehele portfolio’s maar ook individuele objecten kunnen worden geanalyseerd. Ons platform herkent het type vastgoed, haalt de EPC en duurzaamheids- of CO2-score op, identificeert de meest relevante verduurzamingsmaatregelen en berekent de businesscase voor de hele portefeuille én per gebouw of woning.

Green Buildings Tool in Singapore

Door middel van verduurzamingsmaatregelen kunnen bedrijven laten zien welke voortrekkersrol ze spelen in de duurzaamheidsagenda. De Green Buildings Tool biedt een oplossing voor duurzaamheidsrapportages door de huidige en potentiële CO2-uitstoot en energie-efficiëntie inzichtelijk te maken. Financiële instellingen kunnen aan de hand hiervan duurzaamheidstargets vaststellen en tevens aan de PCAF- en andere rapportagestandaarden voldoen. Bovendien kan de tool naast CRREM-analyses worden gebruikt.

Vraag gerust een gratis demo aan om te zien hoe wij meerwaarde voor uw bedrijf kunnen creëren en wereldwijd impact maken.


  1. https://www.dbs.com/sustainability/reports-and-disclosures/default.page
    https://www.dbs.com/sustainability/default.page ↩︎
  2. https://www.ocbc.com/iwov-resources/sg/ocbc/gbc/pdf/ocbc-sustainability-report-2022.pdf
    https://www.ocbc.com/group/sustainability/sustainability-strategy.page ↩︎
  3. https://www.uobgroup.com/investor-relations/financial/group-annual-reports.html
    https://www.uobgroup.com/sustainability/index.page ↩︎

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment