Duurzaamheid en de gebouwde omgeving: regelgeving in het Verenigd Koninkrijk voor 2024

De vastgoedsector en de gebouwde omgeving spelen een cruciale rol in het ambitieuze doel van het VK om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het is daarom noodzakelijk voor verhuurders om te begrijpen hoe sector-specifieke doelstellingen en regelgeving van invloed kunnen zijn op hun activiteiten. Want vastgoedportefeuilles moeten niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook actief bijdragen aan de missie van het Verenigd Koninkrijk om CO2-neutraal te worden. Dit artikel verkent de duurzaamheidsregelgeving voor de gebouwde omgeving in het Verenigd Koninkrijk in 2024.

Navigeren door MEES-regelgeving voor verhuurders in 2024

De belangrijkste instrumenten om CO2-neutraal te worden, zijn de Minimum Energy Efficiency Standards (MEES). Deze standaarden zijn ingevoerd door de Britse regering om de energie-efficiëntie van verhuurde woningen te verbeteren en omvatten zowel residentiële als commerciële woningen.

Op dit moment vereisen de Minimum Energy Efficiency Standards (MEES) dat verhuurde woningen, zowel residentiële als commerciële, een minimum EPC-rating van E moeten hebben. Sinds april 2018 is het verhuren van panden met EPC-ratings F en G onwettig, met bepaalde uitzonderingen, met name voor historische gebouwen.

Plannen om MEES-doelen te verhogen

Eerder was de regering van plan om deze eisen geleidelijk te verhogen in de komende jaren. De minimum EPC-rating zou verhoogd worden naar C vanaf 2027 voor commerciële panden, en naar B vanaf 2030 voor zowel commerciële panden als residentiële panden. Toch kondigde premier Rishi Sunak in september 2023 aan dat deze toekomstige doelstellingen zouden worden geschrapt. Hoewel de regering tot nu toe geen toekomstige doelstellingen heeft gespecificeerd, kunnen verhuurders toch verwachten dat een langzamer traject dan EPC B tegen 2030 zal worden aangekondigd. De huidige status van de MEES-vereisten staat ter discussie en toekomstig regeringsbeleid met betrekking tot MEES-doelen en EPC’s kan afhangen van de algemene verkiezingen voor het einde van dit jaar.

UK Sustainability Disclosure Standards (SDS)

Er wordt verwacht dat de regering een reeks rapportagevereisten zal introduceren onder de UK Sustainability Disclosure Standards (UK SDS). Gebaseerd op de International Financial Reporting Standards (IFRS SDS), zullen rapportagevereisten van toepassing zijn op in het VK genoteerde bedrijven, evenals andere grote ondernemingen en besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, na het besluit van de Britse regering en de Financial Conduct Authority (FCA). Hoewel er geen bevestigde tijdlijn is voor de implementatie, wordt verwacht dat de rapportagevereisten van toepassing zullen zijn vanaf boekjaren vanaf januari 2025.

In het kort

  • Hoewel aanvankelijk gepland, heeft de regering het verhogen van MEES-doelen uitgesteld.
  • Het is te verwachten dat dit jaar een herzien traject wordt ontwikkeld, waarschijnlijk langzamer dan het eerder voorgestelde doel van B tegen 2030. 
  • De uitkomst van de komende algemene verkiezingen kan verder invloed hebben op het regeringsbeleid met betrekking tot MEES en EPC’s.
  • De regering introduceert ook de UK SDS om een geharmoniseerd rapportagekader vast te stellen voor duurzaamheid.

Toekomstverwachtingen

Hoewel de specifieke plannen voor de aanscherping van MEES zijn uitgesteld, wordt verwacht dat nieuwe regelgeving en beleid binnenkort zullen worden geïntroduceerd, wat mogelijk een golf van renovaties zal veroorzaken. Aangezien het renoveren van gebouwen, en met name grotere portefeuilles, tijdsintensief kan zijn van planning tot uitvoering, is het van belang dat verhuurders, gebruikers en assetmanagers hun panden snel beginnen te analyseren. In eerste instantie blijft het identificeren van gebouwen met een hoog risico – die met de hoogste emissies en de slechtste energie-efficiëntie – een fundamentele eerste stap in dit proces. CFP’s Green Buildings Tool kan helpen bij het starten van dit risicobeoordelingsproces. Ons team staat voor je  klaar om je door deze fundamentele stappen te begeleiden en de duurzaamheid van je portefeuille in kaart te brengen.


Wil je meer weten over hoe de Green Buildings Tool je kan helpen bij het bereiken van jouw duurzaamheidsdoelstellingen, met bijbehorende businesscase? Neem contact met ons op voor advies op maat.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment