De eerste ervaringen met NTA 8800

Sinds 1 januari 2022 wordt de nieuwe rekenmethode NTA 8800 toegepast voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Wat zijn de eerste ervaringen en wat zijn de (onverwachte) meevallers? CFP consultant Ilmar Bouwer vertelt over de eerste ervaringen die hij had met NTA 8800.

Door NTA 8800 meer focus op technische details

Er zijn verschillende zaken veranderd met de komst van de nieuwe methodiek, maar de grootste verandering is de focus op technische details van een gebouw. Voorheen kon je bij het opnemen van energielabels niet veel technische details opgeven. Maar sinds de introductie van de NTA 8800 certificering wordt er veel uitgebreider gevraagd naar de specificaties van de technische installaties en wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de CO2-concentratie in een gebouw.

De eerste ervaringen met het NTA 8800 energielabel

Inmiddels zijn we 2 maanden onderweg met de nieuwe methodiek NTA 8800. Voor degenen die denken dat zo’n nieuwe methode veel meer tijd kost: voor de kleinere gebouwen blijkt dit nauwelijks het geval. Alleen voor grote, complexere gebouwen kost het opnemen van een label wat meer tijd, omdat er ook meer gedocumenteerd moet worden. Maar gebouweigenaren krijgen hier ook iets voor terug. Het nieuwe label geeft veel meer inzicht in de energieprestatie van gebouwen, waardoor de output waardevoller is dan voorheen.

Van Label A naar A+++++

Een groot voordeel van de NTA 8800 is dat een energielabel voor de bestaande bouw vanaf nu onderverdeeld wordt in meerdere A labelklasses. Voorheen was het alleen voor nieuwbouw mogelijk om de label A klasse onder te verdelen in A+ t/m A+++++. De NTA 8800 maakt dit nu ook mogelijk voor de bestaande bouw en dit kan voor gebouweigenaren erg aantrekkelijk zijn.

De uitdagingen

De eerste ervaringen met het NTA 8800 energielabel zijn positief, maar de nieuwe rekenmethode brengt ook uitdagingen met zich mee. Doordat er om meer technische informatie wordt gevraagd, is het voor gebouweigenaren extra belangrijk om alle documentatie van de installaties goed op orde te hebben. Zo kwam ik laatst bij een warmtepompinstallatie uit waarbij het typeplaatje onleesbaar was geworden door de zon. Als er dan verder geen documentatie beschikbaar is, dan kan het lastig zijn om de juiste informatie boven water te krijgen.

NTA 8800 nieuwe benchmark voor duurzaamheid

Je kunt het nieuwe energielabel zien als een soort 0-meting voor het theoretisch energieverbruik per m2, die vergeleken kan worden met andere gebouwen. Hiermee creëert de NTA 8800 certificering een nieuwe benchmark voor het meten van de energieprestatie van gebouwen. Maar let op: het zegt niets over het daadwerkelijke energieverbruik in een gebouw. Als gebouweigenaren het energieverbruik verder willen terugdringen, is energiemanagement een belangrijke aanvulling op de NTA 8800.

Geschreven door Ilmar Bouwer, Consultant bij CFP

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment