CFP werkt samen met Commonwealth Bank of Australia (CBA) om verduurzaming van bedrijfspanden te versnellen

CFP heeft de handen ineengeslagen met de Australische Commonwealth Bank. Met onze Green Buildings Tool wil deze bank haar klanten in de commerciële vastgoedsector helpen om strategische verduurzamingsmaatregelen in kaart te brengen en door te voeren bij hun vastgoed. De Commonwealth Bank is de eerste Australische bank die een interactieve digitale tool aanbiedt waarmee klanten een duurzaamheidsstrategie kunnen uitwerken en kunnen nagaan welke investeringen in energie-efficiëntie zij het best kunnen doen om verder te verduurzamen.

Verschuiving naar een koolstofarme economie

Op 5 mei 2023 maakte de Australische regering bekend dat er een officiële nationale Net Zero Authority zou worden ingesteld. In Australië zijn bedrijfsgebouwen goed voor 24% van het nationale elektriciteitsverbruik en 10% van de nationale broeikasgasproductie, wat betekent dat hier grote kansen liggen voor emissiereductie. Al 18 jaar helpen wij eigenaren van commercieel vastgoed in Europa en het Verenigd Koninkrijk om hun gebouwen te verduurzamen, waarbij we elk jaar ruim 1,5 miljoen gebouwen analyseren. De Commonwealth Bank en CFP zijn er trots op dat ze de Green Buildings Tool nu ook in Australië kunnen introduceren, onder meer dankzij de medewerking van NABERS en de Green Building Council van Australië (GBCA).

Grant Cairns, Executive General Manager Business Lending bij CommBank: “Vastgoedeigenaren zijn uiteraard heel erg bezig met duurzaamheid. Maar het is voor hen vaak een hele klus om inzicht te krijgen in de milieu-impact van hun vastgoed, laat staan dat ze weten hoe ze het echt kunnen verduurzamen. Met de Green Buildings Tool geven we onze klanten gratis een eerste indruk van het emissieprofiel van hun gebouw en van mogelijke verduurzamingsmaatregelen.”

Hij vervolgt: “Eenvoudige maatregelen zoals LED-verlichting en intelligente gebouwbeheersystemen (IBMS) blijken de CO2-voetafdruk van een gebouw flink te kunnen verminderen en tegelijkertijd de energie-efficiëntie te verbeteren. Dit betekent dat de exploitatiekosten omlaag gaan, waardoor verduurzamingsmaatregelen financieel aantrekkelijk worden en het vastgoed in waarde stijgt. Uit marktonderzoek weten we dat duurzaam vastgoed vaak een hogere bezettingsgraad, hogere huren en langer lopende huurcontracten heeft.

“Als grootste zakenbank van Australië willen we zowel bestaande als nieuwe klanten dit soort nieuwe inzichten bieden, en de vastgoedsector helpen bij de transitie naar netto nul.”

Grant Cairns, Executive General Manager Business Lending bij CommBank

Datagestuurde aanpak van grootschalige CO2-reductie

De interactieve digitale tool werkt met een datagestuurde aanpak om klanten in de commerciële vastgoedsector inzicht te geven in de huidige CO2-voetafdruk van hun vastgoed en in de mogelijke reductie-effecten van verduurzamingsmaatregelen. De tool maakt ook een inschatting van de benodigde investeringen om een beter energielabel te krijgen (op basis van NABERS, het National Australian Built Environment Rating System) en energiekosten te besparen.

Met de Green Buildings Tool kunnen CommBank-klanten hun eigen gebouwgegevens invoeren om een beeld te krijgen van:

  • de huidige CO2-emissievoetafdruk van een bepaald gebouw;
  • het effect van verduurzamingsmaatregelen op het energie- en emissieprofiel van een bepaald gebouw;
  • de kosten van verduurzamingsmaatregelen en mogelijke besparingen op energiekosten;
  • voor vastgoed met een NABERS-label: het huidige NABERS-label en een inschatting van het hogere NABERS-label dat haalbaar zou zijn (na verduurzamingsmaatregelen);
  • voor panden zonder NABERS-label: een indicatie van het huidige NABERS-label en het hogere NABERS-label (na verduurzamingsmaatregelen);
  • vastgoedbezitters die op zoek zijn naar financiering voor verduurzamingsmaatregelen, kunnen de effectiviteit van maatregelen nagaan aan de hand van een gecertificeerd NABERS-energielabel;
  • in de toekomst zal naar verwachting het Green Star Rating System worden geïmplementeerd.

De tool kan worden gebruikt voor allerlei soorten vastgoed, waaronder kantoor-, winkel-, bedrijfs- en hotelpanden. Bram Adema, CEO van CFP Green Buildings: “Eigenaren van commercieel vastgoed in Australië kunnen nu weken tijd en duizenden dollars voor energieadvies uitsparen per object. De Green Buildings Tool geeft meteen businesscases en energie- en CO2-reductietrajecten weer, zodat iedereen de volgende verduurzamingsstappen kan beoordelen. Met behulp van de tool kunnen zowel afzonderlijke objecten als hele portefeuilles worden geanalyseerd.”

In Europa heeft dit geleid tot een enorme CO2-reductie bij gebouwen en woningen. Bram vervolgt: “Eigenaren konden hun onderhouds- en renovatiebudget opeens energie-efficiënt inzetten, en met hun banken, huurders en aannemers in gesprek gaan over verdere zinvolle stappen voor hun gebouwen. Wij zijn enthousiast over het initiatief van de CBA en de ambitieuze klimaatdoelstellingen voor Australisch vastgoed.”

Carlos Flores, directeur van NABERS: “Duurzame financiering begint een krachtige motor te worden achter verduurzaming in de bouwsector. Wij zijn blij dat CFP en de CBA zich inzetten voor een forse uitbreiding van het aantal Australische vastgoedbezitters dat in energiemaatregelen investeert, en dat ze die partijen helpen hun duurzaamheidsclaims te onderbouwen met een NABERS-label.


Wil je meer weten over duurzaam vastgoed in Australië? Kijk hier voor de belangrijkste wet- en regelgeving voor ESG-rapportage in de Australische vastgoedsector of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment