Er is in Nederland steeds meer aandacht voor circulair bouwen. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar razendsnel op, en er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van circulariteit. In dit artikel zetten we een aantal circulair bouwen voorbeelden op een rij. Onze top 5 circulaire gebouwen is samengesteld om te laten zien dat innovatie, design en duurzaamheid uitstekend samen kunnen gaan.
The Green House is een circulair horecaplatform met een eigen restaurant, urban farm en vergadercentrum. Het gebouw is ontworpen met een tijdelijk karakter, want over 15 jaar gaat de gemeente Utrecht het gebied opnieuw inrichten.
Het volledige paviljoen van The Green House is demontabel. Er is tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, die op hun beurt ook weer herbruikbaar zijn. Wanneer het gebouw wordt weggehaald blijft er bovendien niets op of in de grond achter. De constructie is zo vormgegeven dat er geen leidingen, kabels of riolering onder de grond van het paviljoen achterblijven. Dankzij deze slimme constructie blijft de impact van het gebouw minimaal. Niet gek dus, dat The Green House bovenaan onze lijst van top 5 circulaire gebouwen pronkt!
Een ander voorbeeld van een demontabel gebouw is de tijdelijke rechtbank in Amsterdam. Het gebouw werd als tijdelijke oplossing gebruikt tot de permanente huisvesting van de rechtbank wordt opgeleverd. Tot die tijd blijft de tijdelijke rechtbank in gebruik. Het gebouw is zo ontworpen, dat het eenvoudig en snel gedemonteerd kan worden én een andere functie kan krijgen wanneer dat nodig is.
Om het gebouw demontabel te krijgen is er een speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren ontwikkeld. Hiermee zijn zowel de stalen constructie als de betonnen vloerplaten in het gebouw volledig herbruikbaar. Om het gebouw zo circulair mogelijk te maken, is het ontworpen als bouwpakket. Zo worden circulaire gebouwen eenvoudig te (re)monteren en demonteren.
Het nieuwe kantoor van Alliander werd in 2015 geopend. Alles aan het gebouw straalt design en nieuwheid uit, en dat terwijl er bijna niets nieuw is aan het gebouw. Zo’n 83% van het gebouw bestaat namelijk uit gerecycleerd materiaal.
Oude materialen zijn opnieuw gebruikt in het nieuwe design. Zo is het verwerkte hout afkomstig van een afvalverwerker. Het sloopbeton van het oude pand is gebruikt als grindvervanger in nieuw beton. De plafondplaten zijn voor een groot deel hergebruikt en de lampen zijn gemaakt van oude transformatoren. Ook voor de isolatie heeft Alliander oude materialen gebruikt. De isolatie van het pand is onder andere gemaakt van oude uniformen van Liander-monteurs.
Dankzij de inzet van zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte- en koudeopslag, is het kantoorgebouw energieneutraal. Daarnaast vangt het dak regenwater op. Dit water wordt gebruikt voor de toiletvoorzieningen en voor de bewatering van planten. Wat het gebouw extra bijzonder maakt, is dat dit het eerste gebouw in Nederland is waarbij er sprake is van een energiepositieve bouwplaats. De zonnepanelen zijn opzettelijk eerder geplaatst, waardoor de gebruikte energie voor de bouw al eerder opgewekt werd.
Het stadskantoor van Venlo heeft sinds de opening in 2016 al diverse internationale designprijzen gewonnen. Het gebouw is ontwikkeld volgens de Cradle to Cradle-filosofie. Alle grondstoffen die zijn gebruikt, kunnen volledig hergebruikt worden zonder hun waarde te verliezen. Daarnaast is het gebouw geheel energieneutraal dankzij zonnepanelen, thermische energieopslag en zonneboilers.
Het productieproces en de ingezette materialen zijn niet schadelijk voor mens en omgeving. Het gebouw is niet alleen volledig circulair, maar zorgt zelfs voor een gezondere leefomgeving. De lucht in en om het stadskantoor is aantoonbaar schoner dankzij de groene wanden met honderden planten die fijnstof en stikstofoxides uit de lucht filteren. Een positief gevolg is dat het ziekteverzuim in circulaire gebouwen hierdoor daalt.
We sluiten af met het Amsterdamse Circl dat eind 2017 werd geopend. Circl is een populaire, circulaire ontmoetingsplaats op de Zuidas. Bijna alle bouwmaterialen zijn eerder gebruikt, demontabel en daarna opnieuw inzetbaar. Op het dak liggen maar liefst 500 zonnepanelen die de benodigde energie opwekken. Om te zorgen dat het energieverlies minimaal is, gebruiken deze geen wisselspanning maar gelijkstroom.
In Circl krijgen veel materialen een tweede leven. Enkele circulaire voorbeelden uit het gebouw zijn bijvoorbeeld het gebruik van de kozijnen uit oude kantoren, en meubilair dat wordt hersteld zodat nieuwe aankopen worden voorkomen. Net als bij Alliander is er oude kleding – in dit geval spijkerbroeken – gebruikt bij de isolatie van het plafond. Niet alleen tijdens de bouw is er nagedacht over hergebruik van materialen, ook bij de dagelijkse gang van zaken wordt ingezet op zoveel mogelijk circulariteit. Zo is de bedrijfskleding gemaakt van oude petflessen, en worden er regelmatig lezingen en bijeenkomsten gehouden waarbij thema’s zoals de circulaire economie centraal staan. Circl verdient hiermee absoluut een plek in de top 5 circulaire gebouwen!
Ook aan de slag met het doorvoeren van meer circulariteit in je gebouwen? Bekijk onze tools waarmee je jouw gebouwen toekomstbestendig maakt.