Grootste BREEAM certificering ter wereld in de spotlight op Nationaal BREEAM Congres

Ieder jaar organiseert de Dutch Green Building Council het Nationaal BREEAM Congres. Dit jaar werden in het AFAS Experience Center de belangrijkste kansen en uitdagingen uitgelicht die BREEAM met zich meebrengt. Welke BREEAM-projecten sprongen eruit? Onze consultants waren erbij en geven een overzicht van de highlights.
> Lees de gehele terugblik op de website van DGBC

De impact van BREEAM

Hoe kunnen we de gebouwde omgeving goed voorbereiden op een aangepast klimaat? Het antwoord tijdens het Nationaal BREEAM Congres was luid en duidelijk: adaptie. Thema’s als EU- Taxonomie, biodiversiteit en gezondheid spelen hierbij een belangrijke rol. BREEAM adresseert al deze thema’s en wordt veel ingezet om bestaande gebouwen en woningen aantoonbaar te verduurzamen, om de milieueffecten van nieuwbouw te minimaliseren en om groene gebieden te ontwikkelen.

Het afgelopen jaar liep het aantal uitgegeven BREEAM-NL certificeringen op naar bijna 1200. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. In 2023 gaat dit aantal exponentieel toenemen, want afgelopen maand was de grootste BREEAM certificering ter wereld een feit.

DGBC heeft het afgelopen jaar bijna 1200 BREEAM certificeringen uitgegeven, waarvan meer dan de helft is uitgevoerd door CFP Green Buildings. Ook waren we betrokken bij de grootste certificering ter wereld van Vesteda, waarbij bijna 27.500 woningen in één keer werden gecertificeerd. Ik ben super trots dat we met CFP zo’n grote impact hebben weten te realiseren het afgelopen jaar.”

– Pien ter Beek, consultant bij CFP Green Buildings

Grootste BREEAM certificering ter wereld in de spotlight

Dit nieuwe wereldrecord werd uitgebreid in de spotlight gezet. Vesteda heeft vrijwel de volledige woningportefeuille van 27.444 woningen in één keer laten certificeren. Een megaprestatie, want dit is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen. Een belangrijke mijlpaal voor Vesteda, maar ook voor CFP Green Buildings, BREEAM NL en Longevity die bij dit project betrokken waren. Stephan de Bie, programmamanager Duurzaamheid bij Vesteda, werd op het podium geroepen en heeft voor deze uitzonderlijke prestatie een prijs in ontvangst genomen.

EU Taxonomie

Een andere belangrijke ontwikkeling die voorbijkwam tijdens het congres, was de EU Taxonomie. Per 1 januari 2022 zijn partijen die (groene) financiële producten aanbieden, zoals green bonds, verplicht te rapporteren in hoeverre investeringen duurzaam zijn en op welke milieudoelen deze invloed hebben. Binnenkort komt DGBC met een interpretatie van de EU Taxonomie specifiek voor de Nederlandse markt, met daarin toelichting op de eisen waaraan je moet voldoen. Ook komt er binnenkort een EU Taxonomieverklaring beschikbaar bij een BREEAM-NL In-Use certificaat.

Tijd voor verandering is nu: vertraging is bron van verspilling

Het congres werd afgesloten door Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester. Hoe moeten we omgaan met een wereld met klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en economische crisis. “Ook een klein land als Nederland moet haar verantwoordelijkheid nemen. Het is tijd voor een fundamentele verandering. Kijk bijvoorbeeld naar de bestaande woningvoorraad. We moeten verdichten en binnenstedelijk bouwen. Dit is hét moment voor een nieuwe bouwmanier. Ga terug naar hout, verdicht wijken met 10 procent en voeg 10 procent meer groen toe en je komt ook aan één miljoen woningen en een gezondere leefomgeving.” De tijd voor verandering is nu, want volgens Alkemade is iedere vorm van vertraging een bron van gigantische verspilling.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment