World Port Center Rotterdam meest complete ESG-project van Nederland met behulp van WELL Gold

Energie en gezondheid staan de laatste jaren hoog op de agenda. Duurzame investeringen worden steeds vaker langs de ESG risicoscore gelegd, waarmee Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (Bestuur) alle drie onder de loep worden genomen. De relatief nieuwe gezondheidscertificering WELL staat daarmee ook steeds meer in de belangstelling, al zijn de certificeringen nog schaars in Nederland. Wat komt er kijken bij een WELL certificering en welke uitdagingen kom je hierbij tegen? Erik Dijkema en Sander van den Berg vertellen er meer over en lichten het toe met het World Port Center in Rotterdam als voorbeeld.

World Port Center Rotterdam: een voorbeeld voor velen

Energie en gezondheid staan de laatste jaren hoog op de agenda. Duurzame investeringen worden steeds vaker langs de ESG risicoscore gelegd, waarmee Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (Bestuur) alle drie onder de loep worden genomen. De relatief nieuwe gezondheidscertificering WELL staat daarmee ook steeds meer in de belangstelling, al zijn de certificeringen nog schaars in Nederland. Wat komt er kijken bij een BREEAM- en WELL-certificering en welke uitdagingen kom je hierbij tegen? Erik Dijkema en Sander van den Berg vertellen er meer over en lichten het toe met het World Port Center in Rotterdam als voorbeeld.

ESG steeds belangrijker voor investeerders

Als mede-eigenaar van het World Port Center Rotterdam werd Unifore al in 2017 uitgedaagd door haar huurders op het gebied van duurzaamheid. Daarop volgden energielabeltrajecten en een mooie eerste BREEAM certificering (very good kantoorgebouw Riva in Den Bosch). Erik Dijkema, Partner bij Unifore: “We werden steeds meer uitgedaagd om verder te denken dan de traditionele benadering. Onze huurders wilden graag blijven maar wilden tegelijk ook aandacht voor ESG. Dus niet alleen de focus op milieu-impact, maar ook op andere maatschappelijke aspecten zoals gezondheid. Zo is Unifore gegroeid van een eerste BREEAM project in Den Bosch in 2017 naar het meest complete ESG-project van Nederland World Port Center met als resultaat BREEAM Excellent en nu ook een WELL Gold certificering.”

Belangrijkste onderdelen van WELL: de preconditions

Om in aanmerking te komen voor een WELL certificering moet er aan een aantal verplichte onderdelen worden voldaan. De verplichte onderdelen worden preconditions genoemd en vormen de basis voor een gezond gebouw. Zo moeten de lucht- en waterkwaliteit onderworpen worden aan een performancetest en worden er randvoorwaarden gesteld aan de temperatuurregeling en het geluid. Ook is er een aantal basisregels op het gebied van gedrag: mensen moeten actief aangezet worden tot het drinken van water, er moeten voldoende watertappunten aanwezig zijn en roken wordt flink aan banden gelegd. Erik Dijkema van Unifore: ‘We hebben een Blue lease gemaakt voor onze huurders. Hiermee worden huurder en verhuurder verplicht om een aantal keren per jaar op een gestructureerde manier verder na te denken over de E, S en de G. Ook moeten ze iemand ter beschikking stellen die een ESG-kalender heeft. Daarnaast sturen we elke 3 maanden een nieuwsbrief uit waarin allerlei tips en trucs staan. Van instructies om je bureaustoel goed in te stellen tot tips om meer te bewegen of beter te slapen. Zo is er structureel aandacht voor diverse thema’s die invloed hebben op de gezondheid van de gebruikers van het World Port Center in Rotterdam.’

Extra credits voor een WELL Gold status

Naast de preconditions, was het behalen van extra credits noodzakelijk voor het World Port Center voor een WELL Gold certificering. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gezonde voeding in je gebouw, maar ook aan het verder verbeteren van de lucht- en waterkwaliteit.

World Port Center Rotterdam

Erik Dijkema: “Het lijken kleine details, maar het gaat erom dat je ‘in control’ bent. Alles is nu data-driven en in gebouwen heb je heel veel data om te analyseren. We willen die ambitie volgen: in control van energiegebruik, tegen greenwashing en bewust zijn van wat je doet. Meten is weten en met data kan je rapporteren en bijsturen.”

BREEAM en WELL: twee vliegen in één klap

Met de ESG risicoscore als uitgangspunt had Unifore bij de start van dit project niet alleen de wens om een gezondheidscertificaat binnen te slepen, ook BREEAM Excellent stond hoog op de verlanglijst. Daarom is ervoor gekozen om BREEAM en WELL met elkaar te combineren. Dit bleek een goede zet te zijn, volgens Sander van den Berg van CFP. ‘We zijn het BREEAM en WELL traject tegelijkertijd gestart en daardoor waren een aantal maatregelen goed te combineren. Zo zijn er voor de BREEAM certificering extra bakken met groen geplaatst. Deze bakken hebben we grotendeels gevuld met eetbare planten die enerzijds gebruikt worden door het restaurant en anderzijds geplukt kunnen worden door de gebouwgebruikers. En hiermee scoor je ook credits voor WELL. Een ander vergelijkbaar voorbeeld is dat de verlichting is aangepast voor BREEAM, waarmee je ook punten scoort voor WELL. Zo sla je twee vliegen in één klap.’

Foto van het World Port Center in Rotterdam
Het World Port Center in Rotterdam

WELL Gold en BREEAM Excellent voor het World Port Center Rotterdam in 1 jaar tijd

In een groot team is maandenlang gewerkt aan de realisatie van 2 mooie certificaten: WELL Gold en BREEAM Excellent. Sander: ‘We hebben het project zowel met de beheerder Savills als de eigenaar Unifore opgepakt en dat werkte goed. Voor WELL moeten er veel organisatorische maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld het maken van een beleidshandboek. Dan is het belangrijk om met de juiste mensen aan tafel te zitten, zodat je snel slagen kunt maken. Ook architecten, installateurs en andere betrokkenen zijn bij het proces betrokken geweest. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor toekomstige renovaties en het is belangrijk dat ze die volgens de nieuwe richtlijnen gaan uitvoeren in de toekomst. In totaal zijn we iets meer dan een jaar bezig geweest met de WELL certificering en die tijd heb je ook wel nodig. Sommige maatregelen kunnen niet in elk seizoen worden doorgevoerd (denk bijvoorbeeld aan groenvoorzieningen) en ook contracten van leveranciers kunnen vaak niet per direct aangepast worden.’

En nu?

Met alle ervaringen die de afgelopen tijd zijn opgedaan met het World Port Center Rotterdam, gaat Unifore nu aan de slag met nog eens 12 andere gebouwen in hun portefeuille. Erik: “De ESG risicoscore gebruiken we hierbij als uitgangspunt voor de businesscase. Alle learnings van het World Port Center nemen we mee waardoor we enorme slagen kunnen maken. Meten en rapporteren is hierbij key en we kunnen de labels BREEAM en WELL gebruiken om dat te doen.”

In het World Port Center worden regelmatig rondleidingen georganiseerd waarin de getroffen maatregelen worden toegelicht. Benieuwd? Neem hier een virtuele tour door het WPC.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment