Data-uitwisseling maakt duurzaamheid toegankelijker

Data speelt een cruciale rol in rapportages over duurzaamheid en is essentieel om de vooruitgang en impact van duurzaamheidsinitiatieven te meten en te communiceren. We krijgen dan ook steeds vaker het verzoek van banken en gemeenten om data aan te leveren. Wat kunnen zij met de juiste data en welke data is van belang? Je leest erover in dit artikel. 

Kansen en risico’s inschatten op portfolio niveau  

Zowel banken als gemeenten worden geconfronteerd met toenemende eisen voor rapporteren en streven naar naleving van steeds meer frameworks. Waarom? Omdat het enorm veel inzicht geeft. Met de juiste data kunnen ze vastgoed verduurzamen en risico’s inschatten op portfolio niveau.  

Relevante data 

Maar welke data is dan van belang? Jarno Schimmelpennink, Lead Product Developer bij CFP: “Om een goede rapportage of risicoanalyse te maken, is het hebben van de juiste data cruciaal. Een deel van deze data, bijvoorbeeld energielabels en gebruikerskenmerken van een gebouw, halen we uit openbare bronnen. Vervolgens verrijken we die data met onze eigen ervaringen en algoritmes. Hierdoor kunnen we inmiddels zo’n 60 tot 80 datavelden leveren per object, zoals gebouwgegevens, maar ook te nemen maatregelen met businesscase, CO2-uitstoot en de mate van adaptie aan klimaatverandering.” 

Rapportages en frameworks 

Data vormt de basis voor duurzaamheidsrapporten en communicatie met belanghebbenden, waaronder investeerders, klanten en de samenleving. Jarno legt uit: “Veel klanten willen van hun gehele portfolio weten hoe het ervoor staat. Dat begon met de Label C-verplichting, maar inmiddels is het ook heel belangrijk om van heel je vastgoedportefeuille te weten wat de PCAF en CRREM-score is. Door middel van de data die wij leveren, kunnen klanten dit goed in kaart brengen en daarop rapporteren in bijvoorbeeld jaarverslagen.” 

Scenario’s per doelstelling 

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven specifieke duurzame doelstellingen hebben, bijvoorbeeld energieneutraal of Paris Proof. Daarom kan CFP ook data leveren met scenario’s per doelstelling. En doordat we actief zijn in een groeiend aantal landen, kunnen er steeds meer landen toegevoegd worden aan de Green Buildings Tool. Hierdoor is het ook mogelijk om portfolio’s uit meerdere landen met elkaar te vergelijken.

Duurzaam vastgoed

Jarno: “Een mooi voorbeeld is de Routekaart Duurzaam Vastgoed, die we speciaal ontwikkeld hebben voor Nederlandse gemeenten en overheden. Hiermee kan per wijk of per gemeente relevante data op worden gevraagd die nodig is om verder te verduurzamen en te blijven voldoen aan de Europese wetgeving.”

Ook aan de slag met data? 

Data maakt duurzaamheid toegankelijk. Het biedt de informatie die nodig is om doelstellingen vast te stellen, vooruitgang te meten, risico’s bloot te leggen en te communiceren over duurzaamheidsinspanningen, wat essentieel is om een positieve impact op het milieu en de samenleving te realiseren. CFP kan deze data aanleveren via de Green Buildings Tool, maar ook via API’s of als losse datalevering. Wil je weten hoe we je kunnen helpen met het verkrijgen van de juiste data? Neem dan contact met ons op

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment