Dansschool ondernemer Bart bereidt zich voor op de toekomst met Sport NL Groen

Al sinds 1939 heeft de familie Wesseling een dansschool in Delft. Wat begon als een stijldansschool is inmiddels uitgegroeid tot een all-round dansschool met 15 verschillende dansstijlen. Van Hiphop tot Ballet en van Tango tot Jazz. De 3e generatie staat inmiddels aan het roer en dansschoolondernemer Bart Wesseling staat voor de uitdaging om de dansschool toekomstbestendig te houden.

Verduurzamen voor de toekomst

De sportsector heeft het momenteel moeilijk. Niet alleen de coronacrisis heeft erin gehakt bij sportondernemers, maar ook de hoge energierekening doet de laatste tijd een aardige duit in de zak. Als 3e generatie ondernemer onderzoekt Bart Wesseling regelmatig nieuwe mogelijkheden om zijn bedrijf ook in de toekomst gezond te houden. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Dus toen Bart door de POS gewezen werd op de nieuwe duurzaamheidstool Sport NL Groen, nam hij direct een kijkje. “Ik was aangenaam verrast toen ik zag dat mijn dansschool al in de tool stond. Binnen een paar minuten kreeg ik al meteen interessante inzichten om mijn energiekosten flink te verlagen.”

24.000 euro per jaar besparen door dakisolatie

De inzichten die hij met Sport NL Groen verkreeg, zetten Bart aan het denken. Het pand van zijn dansschool werd in 2017 gekocht en verbouwd door een investeerder en sindsdien is hij een tevreden huurder. Maar hij ziet kansen voor de toekomst. “Door de recente verbouwing is onze dansschool gelukkig al vrij duurzaam. We hebben een HR-ketel en vanwege de strikte geluidsnormen is ons pand ook al goed geïsoleerd. Maar op Sport NL Groen zag ik dat ik nog een enorme besparing kan realiseren met dakisolatie, zo’n 24.000 euro per jaar. En ook zonnepanelen leveren een grote besparing op. Dus die maatregelen staan bij mij hoog op de wensenlijst.”

Verduurzamen als huurder: hoe ga je het gesprek aan?

Omdat Bart zelf geen eigenaar is van het gebouw waar zijn dansschool is gevestigd, is hij voor sommige maatregelen afhankelijk van de gebouweigenaar. Bart: “Gelukkig staat de eigenaar ook positief tegenover duurzaamheid. Zo hadden we 2 jaar geleden een koelinstallatie nodig en we hebben toen samen gekeken naar een duurzame oplossing, omdat dat enorm scheelt in de energiekosten. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een adiabatische koeling, die koelt met behulp van waterdamp. Dat bleek niet alleen duurzaam, maar ook nog eens een uitstekende manier van ventileren in verband met corona.” Maar niet elke gebouweigenaar staat te springen om veel geld te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Daarom heeft Wesseling nog een tip voor andere hurende ondernemers: “Het helpt in zo’n geval enorm als je met een onderbouwd rapport in de hand naar de investeerder toe kunt stappen. Als je dat allemaal zelf uit moet zoeken is dat een enorme drempel, maar via Sport NL Groen kun je dat rapport binnen een paar minuten maken.”

Mogelijkheden voor de gehele branche

Naast ondernemer is Bart Wesseling ook mede-oprichter van dansondernemers.nl. Wat begon als een kleinschalig initiatief, is inmiddels uitgegroeid tot een belangenorganisatie voor alle dansschoolondernemers in Nederland. Branche breed ziet Bart veel mogelijkheden op het gebied van verduurzaming. “Veel dansscholen hebben een groot gebouw, dus met een flink dakoppervlak. Daar zit veel potentie in voor zonnepanelen, groene daken en dakisolatie. Daarnaast zitten veel dansscholen al jaren in hetzelfde pand, waar gloeilampen en een oude ketel geen uitzondering zijn. Ik zou dus iedere dansschoolhouder aanraden om te onderzoeken of er dingen zijn die besparing opleveren. Als ondernemer kijk je toch naar de kosten en ik denk dat velen verbaasd zullen zijn over hoe snel maatregelen zijn terugverdiend.”

Wil jij ook weten hoeveel jij kunt besparen met verduurzamen? Kijk op Sport NL Groen en bekijk de mogelijkheden voor jouw onderneming.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment