3 opvallende duurzame gebouwen

Tijdens de Dutch Green Building Week van DGBC werd stilgestaan bij de vergroening van de bouwsector. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer innovatieve initiatieven om gebouwen te verduurzamen. We zetten 3 opvallende initiatieven op een rij.

Het meest circulaire gebouw

In november 2017 begon de bouw van het meest circulaire en slimme gebouw van Nederland: het nieuwe Global Food Innovation Centre op de campus van de Universiteit van Wageningen. Duurzaamheid en intelligentie vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. En met een score van boven de 90% wordt het Global Foods Innovation Centre een van de meest duurzame gebouwen ter wereld.

90 tot 95% hergebruikt

Bij het bouwen van dit gebouw is de afvalstroom zo klein mogelijk gehouden. Er is zo’n 90 tot 95% van het gebruikte glas, hout en aluminium hergebruikt. Door middel van onder andere zonnepanelen op het dak en een warmte/koude opslag in de grond wordt het gebouw energieneutraal. Daarnaast is het gebouw voorzien van sensoren die meten of er iemand in de ruimte is. Zo hoeven ruimtes niet onnodig schoongemaakt of verwarmt te worden. Ook zijn de verschillende gebouwelementen demonteerbaar ontworpen, zodat elementen eenvoudig te hergebruiken zijn in de toekomst.
Inmiddels is de bouw bijna afgerond en het pand wordt in het najaar van 2019 opgeleverd.

Marc Hofstede, consultant bij CFP: “Een interessante maatregel die ze bij dit gebouw toe hebben gepast, zijn de zonnepanelen in het dak. In het glazen dak zijn zonnepanelen opgenomen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Dit is nu nog vrij uitzonderlijk, maar we zien steeds meer innovaties op het gebied van zonne-energie verwerkt in de beglazing. Een voorbeeld hiervan is een zogenaamde powerwindow, waarbij een coating in het glas direct licht en indirect licht absorbeert en verplaatst naar de zijkant zodat de kozijnen het licht om kunnen zetten in elektriciteit. Het vermogen van deze innovaties is een stuk lager dan van conventionele zonnepanelen, maar bij commercieel vastgoed is vaak veel raamoppervlakte aanwezig. Om deze panden energieneutraal te krijgen, kunnen dit soort innovaties een hoop duurzame energie bijdragen.”

Het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland

Fotografie: Jasper Juinen

Bijna 10 jaar stond het pand in Amsterdam Zuid leeg. Totdat de Goede Doelen Loterijen kansen zag. In 2016 werd het gebouw volledig gerenoveerd aan de hand van de BREEAM-NL richtlijnen en in december 2018 werd het pand opgeleverd. Met een totaalscore van 92,61% (BREEAM-NL Outstanding) is dit het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland.

Gebruik van nieuwe bouwkundige innovaties

Het gebouw heeft een groot aantal duurzame bouwkundige innovaties om het gebouw energie- en waterneutraal te maken. Zo zijn er verschillende duurzame innovaties toegepast op en onder het dak. Het bladerdak verzamelt regenwater voor het gebruik van het pand, maar bevat ook hoog rendement zonnepanelen. Ook heeft het gebouw energieopwekkende ramen en bestaat een deel van het isolatiemateriaal uit schimmels. Een ander uniek kenmerk van dit project is dat er duurzaam gesloopt is, voorafgaand aan de bouw.

Marnix Balke, Projectmanager bij CFP: “Het bladeren dak van aluminium geeft een prachtig beeld en laat licht mooi binnenkomen en verzamelt water. De volgende stap in technologie die er aan zit te komen zijn de zogenaamde “artificial leaves”. Deze kunstmatige bladeren zetten net als planten CO2 om naar zuurstof en overige verbindingen. Van lichtenergie naar chemische energie. Op weg naar gebouwen die CO2 opnemen en dat nuttig omzetten!”

Het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld

Foto: Norbert van Onna

In Eindhoven is recent de verbouwing afgerond van Atlas, het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. In 2017 begon de renovatie en hierdoor is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag gegaan, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Atlas wordt gewaardeerd met de hoogste BREAAM score Outstanding (96,01%).

Innovatief ramensysteem

Het gebouw uit 1963 is aangesloten op de warmte en koude installatie van de universiteitscampus en is voorzien van zonnepanelen. Daarnaast heeft het gebouw een zeer isolerende glazen vliesgevel met innovatief ramensysteem. De ramen gaan automatisch open wanneer dat nodig is. ’s Nachts kunnen de ramen openschuiven om de lucht te koelen en te zuiveren. Ook maakt het gebouw gebruik van Smart Energy Saving Lighting.

Marnix: “Wat Atlas bijzonder daarnaast bijzonder maakt, is dat het gebouw ook dient als Living Lab waar innovatieve duurzame technologieën gedemonstreerd kunnen worden in een real-life omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan innovatieve PV-cellen en Intelligent Lighting. De kennis die hierbij wordt opgedaan, wordt gedeeld met de bouwsector.”

Er zijn veel mogelijkheden, maar ook uitdagingen om circulaire initiatieven te implementeren in gebouwen en bouwprojecten. Bekijk hier hoe we je kunnen helpen bij het toekomstbestendig maken van gebouwen.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings Singapore
The Hive, High Street Center 1
North Bridge Road #08-08
Singapore 179094
+65 8893-2815
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment