146 BREEAM-certificeringen voor winkelfonds van a.s.r. real estate

Before Article

Steeds meer bedrijven verduurzamen hun gebouwen. Maar hoe pak je dit aan? a.s.r. real estate startte namens het ASR Dutch Prime Retail Fund – het winkelfonds van a.s.r. – een BREEAM-traject op om de duurzaamheidsprestaties van de gehele portefeuille in kaart te brengen. Dit leidde tot BREEAM-certificeringen voor maar liefst 146 winkelpanden en -centra.

BREEAM als meetlat voor duurzaamheid

Wendy Holdijk, property manager bij a.s.r. real estate en verantwoordelijk voor de portefeuille van het ASR Dutch Prime Retail Fund, stond met haar collega’s voor de grote opdracht om hun portefeuille te verduurzamen. Wendy: ‘De eerste vraag die we onszelf stelden was: ‘hoe staat het er eigenlijk voor met onze gebouwen? Vervolgens wilden we weten wat we nog konden doen om onze panden te verduurzamen. BREEAM bleek een uitstekend middel om deze inzichten te verkrijgen.’

In de vastgoedwereld wordt BREEAM steeds belangrijker. De certificeringen geven niet alleen inzicht in hoe duurzaam onze gebouwen zijn, maar ook wat we kunnen doen om ze nog verder te verduurzamen.

 

– Wendy Holdijk, property manager bij a.s.r. real estate

a.s.r. winkelpandHet begon met 19 BREEAM-certificeringen

CFP is samen met a.s.r. real estate eerst aan de slag gegaan met het certificeren van 19 winkelblokken van vier verschillende winkelcentra: Vathorst (Amersfoort), Vleuterweide (Utrecht), Leidschenveen (Den Haag) en Lijnbaan (Vianen). ‘Het certificeringstraject verliep vrij soepel, maar er kwam wel veel meer bij kijken dan ik dacht’, legt Wendy uit. ‘Het kost veel tijd en energie, maar ook specifieke kennis en kunde. Zo moet je bijvoorbeeld precies weten welke documenten belangrijk zijn voor het certificeringstraject. Gelukkig heeft CFP het traject voor ons geleid en dat heeft ons als opdrachtgever veel werk uit handen genomen. En we waren heel tevreden over het resultaat: 19 BREEAM-certificaten met een score van twee sterren (“Good”) of drie sterren (“Very Good”)!’

Inmiddels gehele portefeuille gecertificeerd

Met de 19 BREEAM-certificaten op zak, ging a.s.r. real estate samen met CFP in 2021 aan de slag met het certificeren van de gehele portefeuille. In minder dan een jaar tijd zijn alle panden voorzien van een BREEAM-certificering en eind 2021 ontving het ASR Dutch Prime Retail Fund voor 146 winkelpanden en -centra een BREEAM-NL In Use certificaat. Daarmee is de volledige winkelportefeuille van het fonds gecertificeerd. Ben je benieuwd hoe ze dit hebben aangepakt? Bekijk dan hier de video.

Door de verduurzamingsmaatregelen die we nemen, komt het wel eens voor dat een winkel tijdelijk minder bereikbaar is. Mijn tip: leg huurders goed uit waarom de aanpassingen nodig zijn en wat de voordelen voor hen zijn. Vaak staan ze er dan juist positief tegenover.

 

– Wendy Holdijk, property manager bij a.s.r. real estate

Winkelpand a.s.r.Plannen voor de toekomst

De BREEAM-certificaten zijn binnen, maar in het bijgeleverde rapport heeft CFP ook aanbevelingen gedaan om de bestaande gebouwen verder te verduurzamen. Wendy: ‘We zijn een plan aan het opstellen aan de hand van het rapport en we zijn aan het kijken welke investeringen we willen doen voor de komende tijd, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en het klimaatadatief maken van gebouwen door toepassing van groene en witte daken. Idealiter willen we natuurlijk voor elk pand 3 sterren scoren. Maar soms moet je (te) veel geld investeren om een extra ster te behalen, dus dat moet goed afgewogen worden. We koersen in ieder geval aan op een Paris Proof portfolio in 2045.”

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email