146 BREEAM certificeringen voor winkelfonds van a.s.r. real estate

Steeds meer bedrijven verduurzamen hun gebouwen. Maar hoe pak je dit aan? a.s.r. real estate startte namens het ASR Dutch Prime Retail Fund – het winkelfonds van a.s.r. – een BREEAM-traject op om de duurzaamheidsprestaties van de gehele portefeuille in kaart te brengen. Dit leidde tot BREEAM certificeringen voor maar liefst 146 winkelpanden en -centra.

BREEAM als meetlat voor duurzaamheid

Wendy Holdijk, property manager bij a.s.r. real estate en verantwoordelijk voor de portefeuille van het ASR Dutch Prime Retail Fund, stond met haar collega’s voor de grote opdracht om hun portefeuille te verduurzamen. Wendy: ‘De eerste vraag die we onszelf stelden was: ‘hoe staat het er eigenlijk voor met onze gebouwen? Vervolgens wilden we weten wat we nog konden doen om onze panden te verduurzamen. Het BREEAM certificaat bleek een uitstekend middel om deze inzichten te verkrijgen.’

BREEAM certificeringen

Het begon met 19 BREEAM certificeringen

CFP is samen met a.s.r. real estate eerst aan de slag gegaan met het certificeren van 19 winkelblokken van vier verschillende winkelcentra: Vathorst (Amersfoort), Vleuterweide (Utrecht), Leidschenveen (Den Haag) en Lijnbaan (Vianen). Dit werd gedaan aan de hand van de BREEAM quickscan en BREEAM checklist. ‘Het certificeringstraject verliep vrij soepel, maar er kwam wel veel meer bij kijken dan ik dacht’, legt Wendy uit. ‘Het kost veel tijd en energie, maar ook specifieke kennis en kunde. Zo moet je bijvoorbeeld precies weten welke documenten belangrijk zijn voor het certificeringstraject. Gelukkig heeft CFP het traject voor ons geleid en dat heeft ons als opdrachtgever veel werk uit handen genomen. En we waren heel tevreden over het resultaat: 19 BREEAM certificaten met een score van twee sterren (“Good”) of drie sterren (“Very Good”)!’

Inmiddels gehele portefeuille gecertificeerd

Met de 19 BREEAM certificeringen op zak, ging a.s.r. real estate samen met CFP in 2021 aan de slag met het certificeren van de gehele portefeuille. In minder dan een jaar tijd zijn alle panden voorzien van een BREEAM certificering en eind 2021 ontving het ASR Dutch Prime Retail Fund voor 146 winkelpanden en -centra een BREEAM-NL In Use certificaat. Daarmee is de volledige winkelportefeuille van het fonds gecertificeerd. Ben je benieuwd hoe ze dit hebben aangepakt? Bekijk dan hier de video.

BREEAM checklist

Plannen voor de toekomst

De BREEAM certificeringen van a.s.r. real estate zijn binnen, maar in het bijgeleverde rapport heeft CFP ook aanbevelingen gedaan om de bestaande gebouwen verder te verduurzamen. Wendy: ‘We zijn een plan aan het opstellen aan de hand van het rapport en we zijn aan het kijken welke investeringen we willen doen voor de komende tijd, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en het klimaatadaptief maken van gebouwen door toepassing van groene en witte daken. Idealiter willen we natuurlijk voor elk pand een 3 sterren BREEAM scoring. Maar soms moet je (te) veel geld investeren om een extra ster te behalen, dus dat moet goed afgewogen worden. We koersen in ieder geval aan op een Paris Proof portfolio in 2045.”

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment