Werken bij CFP – Een werkdag van consultant Gertjan Vons

Before Article

Inmiddels werken er 35 mensen bij CFP. Maar wat doen deze mensen allemaal? Waar halen ze energie uit en wat vinden ze stiekem toch minder leuk aan hun baan? In deze interviewreeks krijg je een kijkje achter de schermen van onze medewerkers. Van developer, tot consultant of Backoffice Manager. Het spits wordt afgebeten door Gertjan Vons, consultant bij CFP.

Gertjan – Consultant

Gertjan Vons werkt inmiddels ruim een jaar bij CFP als consultant. In deze functie is hij veel op pad en helpt hij diverse bedrijven te verduurzamen met behulp van energieadviezen, BREEAM en WELL.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

Elke werkdag begint met een stand-up. Hierin vertelt iedereen kort waar ze mee bezig zijn en worden eventuele hulpvragen gesteld. Vervolgens ga ik aan de slag met diverse projecten. Ik adviseer op dit moment bijvoorbeeld een grote woningcorporatie over het bouwen van gasloze woningen. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk met diverse technische installaties. Ik geef dan advies over welke toepassingen het meest geschikt zijn in hun geval en werk verschillende scenario’s uit.

In de dagelijkse stand-up kun je snel en laagdrempelig even iets voorleggen aan collega’s. In totaal duurt de stand-up maar 5 minuten per dag, dus je hoeft je agenda er ook niet echt voor leeg te maken.

 

– Gertjan Vons

World Port CentreKun je een project noemen waar je trots op bent?

Jazeker. Voor mij springt het World Port Centre er wel bovenuit. Daar heb ik met collega’s een onderzoek uitgevoerd naar het zichtbaar maken van duurzaamheid en ik ben momenteel met diverse experts aan het kijken naar de uitvoering van de maatregelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan gesprekken met ecologen en beveiligingsexperts, maar ook aan conditiemetingen aan het gebouw zelf. En uiteindelijk moet het World Port Centre natuurlijk het meest duurzame gebouw van Nederland worden. Of misschien wel het meest duurzame havengebouw ter wereld, wie weet.

Waar kunnen klanten jou in het weekend voor bellen?

Ik vind het heel leuk om snelle en pragmatische oplossingen te bedenken voor een acuut probleem. Laatst wilde een klant een groot gedeelte van een pand verhuren, maar de gevonden huurder vond duurzaamheid heel belangrijk. Op zo’n moment moet er snel geschakeld worden. Ik ben toen meteen met een collega aan de slag gegaan en heb een quickscan uitgevoerd op het gebied van WELL en BREEAM, waarmee ik een beeld kon schetsen van de duurzaamheid van het pand. Oke, technisch gezien was dit niet in het weekend, maar de verhuurder belde op maandag en de oplevering volgde 3 dagen later. Dat was dus wel even wat extra tandjes erbij.

Jij houdt dus wel van een uitdaging met tijdsdruk. Wanneer was de laatste keer dat je echt stress had?

Haha, ja dat komt ook zeker wel eens voor. De laatste keer was denk ik bij een WELL Quickscan. Er kwam zo veel meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht, dat ik het even niet meer overzag.

En hoe heb je dat opgelost?

Uiteindelijk heb ik 2 collega’s erbij getrokken en zijn we alle maatregelen systematisch nagelopen. Daarmee hebben we het toch voor elkaar gekregen op tijd. Dat vind ik wel mooi aan CFP: alle collega’s zijn bereid om elkaar te helpen en om een avondje door te buffelen als het nodig is.

Collega’s die elkaar helpen voor het goede doel, hoe zou je de teamsfeer omschrijven?

Een soort van sportteam, iedereen is fanatiek op het veld en drinkt daarna samen een biertje. Daarnaast hebben we 1x in de maand een ‘pizza-sessie’. Dit is een avond (met pizza uiteraard) waarin we een onderwerp goed beetpakken en uitwerken. Zelfs toen we de nieuwe energie-eisen uit NTA 8800 bespraken was er toch leuke sfeer, ondanks het taaie onderwerp.

Zou je CFP aanraden als werkgever bij anderen? En zo ja waarom?

Tot nu toe bevalt het me erg goed, dus ik kan CFP zeker aanraden als werkgever. Voor mij zit het hem enerzijds in de diversiteit aan werkzaamheden. Je bent van A tot Z betrokken bij het verduurzamen van panden. Het begint met het in kaart brengen van de huidige energieprestatie. En vervolgens ben je nauw betrokken bij het plannen en de uitvoering van de maatregelen. Anderzijds hou ik van de snelheid waarmee ik nieuwe diensten en ontwikkelingen kan ontwikkelen.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Jazeker. We zaten laatst bij een klant aan tafel die iets wilde wat we nog niet deden. In dit geval wilde de klant de door ons geadviseerde duurzaamheidsmaatregelen in een Meerjarig Onderhoudsplan opnemen, maar de klant had überhaupt nog geen MJOP. Dat hebben we toen opgesteld. We hebben deze oplossing vervolgens ook opgenomen in de online tools, zodat straks iedereen deze oplossing kan gebruiken.
Een ander voorbeeld: een grote bank wilde een groot aantal woningen van energie labels voorzien. Uiteraard tegen lage kosten, met een zo groot mogelijke impact. Wij hebben toen gekeken naar hoe we vergelijkbare woningcomplexen efficiënt van labels kunnen voorzien en zijn voor hen aan de slag gegaan.

Tot slot: Wat maakt jouw baan uniek?

De vrijheid die je krijgt om je eigen plan te trekken. Als je een kans ziet, kun je die gewoon uitvoeren. Je kunt hierdoor jezelf en eigen dingen ontwikkelen binnen het bedrijf.