Zo kan je de Green Buildings Regatta winnen, of toch niet?

Nog even en dan is het zover. Het is dé zeilrace voor iedereen die vastgoed duurzamer wil maken en er wordt reikhalzend naar uitgekeken: de Green Buildings Regatta. Wij spraken twee deelnemers die staan te trappelen om de felbegeerde bokaal in ontvangst te nemen tijdens de volgende editie. Waarom ze zo gebrand zijn op de winst? Dat vertellen Ian van der Pool en Wietse Walinga in dit interview.

Green Buildings Regatta: de ideale mix tussen netwerken, fun en samenwerking

Al vijf jaar wilde Ian van der Pool met Defensie meedoen aan de Green Buildings Regatta en dit jaar is het eindelijk zover. ‘Je zou het misschien niet meteen denken, maar het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) is een van de grootste facilitaire dienstverleners in Nederland. De regatta is een unieke manier voor onze professionals om in contact te komen met collega’s buiten onze setting, dus we konden deze kans niet langer laten liggen.’ Ook Wietse Walinga, directeur van Smart Workplace, kijkt uit naar de regatta. ‘Het is echt een mix tussen fun en samenwerking. De sfeer is uniek, want mensen uit de facility management zijn gewoon echt leuke mensen! Daarbovenop is er ook nog een verbinding met goede doelen en weet je zeker dat de relaties die je meeneemt een hele toffe ervaring gaan hebben.’

“Het gaat om de sportieve prestatie, maar ook netwerken is een belangrijk onderdeel van de regatta. En de sfeer is goud, dus één plus één is drie wat dat betreft.

– Wietse Walinga, directeur van Smart Workplace

Zo stel je het ideale team samen

Beide heren kijken dus al lange tijd uit naar deze unieke zeilrace. Ze hebben genoeg tijd gehad om hun ideale team samen te stellen, maar hoe ziet dat team er dan uit? Wietse: ‘Nou, dat is heel simpel. Mijn compagnon en ik hebben beiden totaal geen zeilervaring, dus we selecteren vooral relaties met een passie voor zeilen. Ik ben namelijk wel super fanatiek en wil winnen. We formeren dus een leuk team, maar gaan voor de winst. Dat is overigens bij voorbaat kansloos, maar we gaan ervoor, haha.’ Voor Ian is de beker niet het allerbelangrijkste. ‘Om ons werk goed te kunnen doen, is samenwerking cruciaal. Onderling, maar ook met diverse opdrachtgevers, kaderstellers en leveranciers. Daarom gaan onze eigen operationeel managers mee, maar ook commandanten en andere partners waar we veel mee samenwerken. We doen mee met 2 boten en ze zijn aan elkaar gewaagd. Dat competitieve onderling zal dus vanzelf aangewakkerd worden. Maar we hebben ook te maken met zeilteams die al veel langer samen meedoen, dus er is geduchte concurrentie. De èchte winst zit voor mij daarom in de samenwerking: op het moment van de race, maar natuurlijk ook naar de toekomst toe.’

De voorbereidingen zijn al in volle gang

Of het nu draait om de winst of om de ideale samenwerking: de voorbereidingen zijn inmiddels al begonnen. Voor Ian zit de voorbereiding vooral in de voorpret. Ian: ‘Ik heb zelf al een paar keer eerder meegedaan met de Green Buildings Regatta, maar nog nooit met Defensie. Dus ik ben de collega’s al lekker aan het maken met wat eraan gaat komen. Ze hebben er heel veel zin in, dus de voorpret is al begonnen.’ Wietse gaat een stapje verder in de voorbereiding en de eerste afspraak is inmiddels al ingepland met zijn team én de schipper: ‘Ik wil altijd winnen, maar het gaat wel een paar jaar kosten voordat je met een regatta kunt winnen. We doen dit jaar mee met dezelfde schipper als vorig jaar, dus we zijn nu wel aan het bouwen aan ons team. Vorig jaar stonden we in de top 10, maar dit jaar gaan we voor de top 5. We moeten in ieder geval winnen van Phi Factory, haha.’

“Als je een wedstrijd wil winnen, moet je samenwerken. Iedereen aan boord moet weten wat ze van elkaar nodig hebben om samen te kunnen presteren.

– Ian van der Pool, Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO)

De ultieme uitdaging

Beide heren hebben een mooi inkijkje gegeven in hun voorbereidingen op de Green Buildings Regatta. Tot slot hebben ze beiden nog een laatste tip voor de concurrentie. ‘Het is echt een teamspel, je moet het met elkaar doen’, zegt Wietse. ‘Dus mijn tip: Je moet iedereen zich lekker laten inspannen, maar vooral ook genieten. Mijn grootste uitdaging de vorige keer was mijn verlies accepteren, maar ik was ten minste wel de winnaar bij de borrel, haha.’ Ian besluit met een mooie uitdaging: ‘Als je focus ligt op winnen, dan daag ik je uit om meer plezier te hebben dan wij. Want dat aspect gaan wij sowieso winnen!’ Op naar weer een mooie editie van de Green Buildings Regatta.

We kijken terug op een spannende en mooie race en kijken nu alweer uit naar de volgende editie op 9 september 2022. De inschrijving is weer geopend!

Meer weten over dit event?

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment