Zo drijft de vastgoedsector de vooruitgang van SDG’s

Met nog slechts vijf jaar te gaan om de wereldwijde belofte na te komen om armoede uit te bannen, de planeet te beschermen en vrede en welvaart te bevorderen tegen 2030, staan industrieën en organisaties onder steeds grotere druk om hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) te versterken. De vastgoedsector speelt hierin een cruciale rol. Aangezien de sector direct invloed heeft op hoe we bouwen, wonen en werken, kan deze aanzienlijk bijdragen aan het versnellen van de voortgang richting de SDG’s. Dit artikel laat zien hoe duurzame investeringen in vastgoed de SDG’s kunnen ondersteunen en bijdragen aan een betere toekomst.

De uitdaging van de SDG’s

De 17 SD’s, opgesteld door de VN in 2015, pleiten voor een evenwichtige benadering van sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Toch laat het SDG-rapport van 2024 zien dat de voortgang traag is; slechts 17% van de 169 doelstellingen wordt naar verwachting gehaald tegen 2030. Bijna de helft van deze doelen loopt achter, met name op thema’s die worden beïnvloed door klimaatverandering, conflicten en ongelijkheid. Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van gezondheidszorg, het terugdringen van kindersterfte en toegang tot energie en digitale diensten, wordt bredere vooruitgang gehinderd door klimaatuitdagingen, geopolitieke spanningen en de aanhoudende gevolgen van de COVID-19-pandemie.

De rol van vastgoed op de SDG's

De bijdrage van duurzaam vastgoed aan de SDG’s

De vastgoedsector speelt een sleutelrol in het bevorderen van de SDG’s, aangezien deze direct van invloed is op hoe we bouwen, wonen en werken. De invloed van vastgoed op de SDG’s komt tot uiting in de volgende doelen:

SDG 7: Betaalbare en schone energie

De vastgoedsector kan de toegang tot energie verbeteren door gebouwen te ontwerpen die minder energie verbruiken, hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie te integreren en slimme technologieën te gebruiken voor efficiënt energiebeheer. Deze strategieën maken schone energie toegankelijker en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Certificeringen voor duurzame gebouwen stimuleren daarnaast de ontwikkeling van energiezuinige woningen.

SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

De vastgoedsector kan duurzame infrastructuur bevorderen door middel van innovaties zoals IoT-sensoren en AI-gestuurd energiemanagement. Deze technologieën maken gebouwen efficiënter en beter aanpasbaar aan toekomstige milieutechnische en economische veranderingen.

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Met de groei van steden kan vastgoedontwikkeling bijdragen aan inclusieve, leefbare en veerkrachtige stedelijke gebieden. Door te focussen op verantwoorde stadsplanning, betaalbare woningen en groene ruimtes, verbetert de sector de levenskwaliteit. Initiatieven zoals beter openbaar vervoer en wijken met een mix van functies verminderen files en verbeteren de luchtkwaliteit, wat leidt tot gezondere en beter verbonden steden..

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

De vastgoedsector kan verantwoorde consumptie bevorderen door duurzame bouwpraktijken te hanteren. Het gebruik van duurzame materialen, het verminderen van afval en het implementeren van effectieve afvalbeheerprogramma’s kunnen de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Daarnaast omarmen steeds meer ontwikkelaars de principes van de circulaire economie, waarbij materialen worden hergebruikt en afval wordt voorkomen.

SDG 13: Klimaatactie

Aangezien gebouwen een belangrijke bron van CO2-uitstoot zijn, kan de sector zijn impact verminderen door prioriteit te geven aan energiezuinige ontwerpen, emissiearme materialen en het renoveren van bestaande panden om aan moderne standaarden te voldoen. Certificeringen zoals LEED en BREEAM stimuleren duurzame praktijken en helpen vastgoedorganisaties ambitieuze klimaatdoelen te stellen.

Een korte tijdlijn

Tien jaar na de introductie van de SDG’s is de noodzaak voor actie alleen maar gegroeid. De vastgoedsector, met zijn aanzienlijke impact op energiegebruik, stedelijke ontwikkeling en grondstofbeheer, speelt een cruciale rol bij het bevorderen van deze doelen. Gebouwen en infrastructuur zijn niet alleen bepalend voor hoe gemeenschappen eruitzien en functioneren, maar spelen ook een grote rol in wereldwijde inspanningen voor klimaatactie, schone energie en duurzame steden.

Vastgoedprofessionals en organisaties hebben een unieke kans om veranderingen te stimuleren die de wereldwijde duurzaamheid ondersteunen. Door prioriteit te geven aan energie-efficiëntie (SDG 7), het bevorderen van duurzame gemeenschappen (SDG 11), het omarmen van verantwoorde consumptie (SDG 12) en het bevorderen van klimaatactie (SDG 13), kan de sector actief bijdragen aan een duurzame toekomst.

Om deze inspanningen te ondersteunen, bieden tools zoals de Green Buildings Tool essentiële middelen om gebouwen te beoordelen en duurzamer te maken. Met datagedreven inzichten kunnen organisaties hun energiegebruik optimaliseren, de milieueffecten minimaliseren en zich beter afstemmen op de SDG-doelen. Door tools zoals deze te integreren, kunnen vastgoedportefeuilles krachtige drijfveren worden voor duurzaamheid, waarmee organisaties zich positioneren als leiders in duurzame ontwikkeling.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment